Particulier

Bedrijfsrechtsbijstandverzekering

Een bedrijfsrechtsbijstandverzekering bied juridische hulp tijdens zakelijke conflicten. Met jouw input gaan wij op zoek naar de beste verzekering voor jou.

Een bedrijfsrechts-bijstandverzekering afsluiten?

Klik op de onderstaande knop, vul alle gegevens in en ontvang een offerte op maat voor jouw organisatie.

Waarom een bedrijfsrechtsbijstandverzekering?

Wat is een bedrijfsrechtsbijstandverzekering?

Bij het uitoefenen van je werkzaamheden heb je constant te maken met verschillende partijen. Je gaat standaard een samenwerking aan in goed vertrouwen. In de praktijk kan er helaas onderweg frictie ontstaan of zelfs een conflict. Voorbeelden hiervan zijn het niet nakomen van betalingstermijnen of het niet leveren van beloofde kwaliteit. Dit kan voorkomen bij verschillende belanghebbenden zoals klanten, werknemers, leveranciers of opdrachtgevers. Met elk van deze partijen is het niet fijn om een conflict te hebben.

Waarom een rechtsbijstandverzekering?

Het is vervelend als een eventueel geschil jou onnodig tijd en moeite kost. Bij een juridische procedure kunnen ook kosten hoog oplopen. Kleine rechtszaken kosten al snel tussen € 2.000 en € 7.500. Grotere rechtszaken kosten al snel heel veel meer. Dit is een grote som geld voor zowel zzp’ers als mkb’ers en de meeste kunnen dit niet in één keer ophoesten zonder in financiële moeilijkheden te komen. Een oplossing voor dit probleem is een bedrijfsrechtsbijstandverzekering. Met deze verzekering ben je gedekt voor juridische hulp bij een zakelijk conflict.

Waar kan je je precies voor verzekeren?

Binnen een bedrijfsrechtsbijstandverzekering kan je je bij veel verzekeraars aanvullend verzekeren. In het basispakket is vaak juridische hulp bij geschillen met bijvoorbeeld klanten en inkopers en juridische hulp bij geschillen die voortkomen uit het uitoefenen van je bedrijf of je beroep opgenomen. Daarnaast kan je vaak kiezen uit de volgende aanvullende pakketten:

 • Verkeer
 • Incasso
 • Arbeidsrecht
 • Inkoop
 • Verkoop
 • Overheid

Modules binnen een bedrijfsrechtsbijstandverzekering

Hieronder leggen wij globaal uit wat er onder de verschillende modules van de bedrijfsrechtsbijstandverzekering valt.

 

Module Verkeer

Je krijgt juridische hulp als je schade wilt verhalen die je in het verkeer hebt opgelopen. Bijvoorbeeld schade door iemand anders aan jouw zakelijk gebruikte motorrijtuigen. Of als een medewerker onder werktijd schade lijdt in het verkeer en je deze schade op een derde wil verhalen. Hiervoor moet je wel verkeer hebben meeverzekerd op je bedrijfsrechtsbijstandverzekering.

 

Module Incasso

Weigert een opdrachtgever of klant te betalen? Dan onderneemt jouw verzekeraar actie door zelf of een externe partij een incassotraject op te zetten. Helaas is er soms geen andere mogelijkheid dan incasseren. In het geval dat je het nodig hebt, is het fijn als je hiervoor verzekerd bent. Let op! Bij veel verzekeraars wordt er pas een incassotraject opgezet bij een minimum belang van € 200. Hiervoor is het nodig om de module incasso mee te verzekeren op je bedrijfsrechtsbijstandverzekering.

 

Module Arbeidsrecht

Juridische hulp bij geschillen over arbeidsrecht en sociale verzekeringen. Bijvoorbeeld door een meningsverschil over de uitbetaling van salaris, het beëindigen van een arbeidsovereenkomst of geschillen over sociale verzekeringen. Om hier gebruik van te kunnen op je bedrijfsrechtsbijstandverzekering heb je de module arbeidsrecht nodig.

 

Module Inkoop

Juridische hulp van de bedrijfsrechtsbijstandverzekering bij geschillen over aangekochte handelsgoederen, grondstoffen of diensten voor je onderneming.

 

Module Verkoop

Juridische hulp van de bedrijfsrechtsbijstandverzekering bij geschillen over geleverde producten of diensten met afnemers van je onderneming.

 

Module Overheid

Juridische hulp van de bedrijfsrechtsbijstandverzekering bij een geschil dat te maken heeft met een overheidsbesluit. De gemeente kan bijvoorbeeld een bouwvergunning weigeren.

Keuze uit de beste bedrijfsrechtsbijstandsverzekeraars

Gemakkelijk een bedrijfsrechtsbijstandverzekering aanvragen

Stel hier jouw pakket bedrijfsverzekeringen samen
1
Stap 1: Kies je verzekering

Selecteer de rechtsbijstandverzekering bedrijven en eventueel andere verzekering(en).

2
Stap 2: Advies door EVR

Een ervaren adviseur neemt contact met je op en spreekt je verzoek met je door.

3
Stap 3: Offerte op maat

De adviseur maakt een vergelijking en zorgt voor een offerte op maat.

4
Stap 4: Sluit je verzekering af

Je bent akkoord met de offerte en sluit de bedrijfsrechtsbijstand-verzekering af.

Bedrijfrechtsbijstandverzekering afsluiten

Wij bekijken wat je doet en gaan voor je op zoek naar een passende verzekering.

Hoeveel kost een bedrijfsrechtsbijstandverzekering?

De kosten van een bedrijfsrechtsbijstandverzekering zijn afhankelijk van een aantal factoren. In het geval van een mkb-bedrijf zijn het aantal vestigingen, het aantal werknemers en de jaarlijkse omzet van belang bij het berekenen van de premie. Daarnaast hangt de premie af van het aantal aanvullende modules van jouw bedrijfsrechtsbijstandverzekering. Wanneer je bij de basisdekking blijft voor een bedrijf met 5 medewerkers, ben je vaak klaar met ongeveer € 80 per maand. Als je ervoor kiest om wel aanvullende dekkingen te selecteren, kan het maandbedrag voor de bedrijfsrechtsbijstandverzekering oplopen naar ongeveer € 150 / € 200. Het is niet mogelijk om zomaar een exacte premie te benoemen, doordat het sterk afhankelijk is van verschillende factoren. Bovenstaande bedragen dienen als voorbeeld en zijn voor een zzp’er lager.

Is een bedrijfsrechtsbijstandverzekering verplicht?

In Nederland is een bedrijfsrechtsbijstandverzekering niet verplicht. Het is echter wel handig om er een af te sluiten om hoge, onvoorziene kosten te voorkomen. Daarnaast kan het ook veel tijd besparen.

Wat is niet verzekerd met een zakelijke rechtsbijstandverzekering?

 • Een conflict dat al speelt of dat je hebt kunnen voorzien.
 • Opzet of plegen van een misdrijf.
 • Huwelijksvermogensrecht, echtscheiding of alimentatie.
 • Financieel belang onder het drempelbedrag (dit verschilt per verzekeraar).
 • Conflicten buiten het dekkingsgebied van de bedrijfsrechtsbijstandverzekering.

Top 3 rechtsgebieden voor juridische bijstand:

1. Contractenrecht

Onder contractenrecht vallen contractuele geschillen. Ruim een derde van alle zakelijke geschillen gaat over contractafspraken. Daarmee staat contractenrecht met stip op nummer 1 in deze top 3. Wanneer we het hebben over contractuele zakelijke geschillen, vallen daarbinnen de volgende categorieën:

 • Incassozaken
 • Overeenkomsten tussen bedrijven onderling (duurovereenkomst)
 • Aanneming van werk (van klein schilderwerk tot grote verbouwingen)
 • Opdracht zakelijk (bijv. accountant/notaris/verzekeringsadviseur)
 • Inkoop van handelsgoederen

 

2. Verkeersrecht

Verkeerszaken hebben vooral betrekking op geschillen die ontstaan na een aanrijding en op letselschades.

 

3. Huurrecht

Dit zijn geschillen die te maken hebben met de bedrijfsruimte. Denk hierbij aan opzegging van de huur, maar ook aan gebreken, onderhoud en renovatie van het pand. In ruim 30% van deze geschillen betreft het een winkelbedrijfsruimte.

Is een bedrijfsrechtsbijstandverzekering nodig?

Uit onderzoek van het WODC (Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum) is gebleken dat 35% van de mkb’ers één of meerdere conflicten heeft in een jaar. Lang niet altijd wordt een conflict met juridische stappen vervolgd en soms worden ze helemaal niet opgelost. Ongeveer 60% van die groep heeft wel één of meerdere juridische professionals ingeschakeld (nieuwsbericht WODC). Een bedrijfsrechtsbijstandverzekering voor zzp’ers is daarom geen overbodige luxe.

 

Ben je benieuwd naar de premie van een bedrijfsrechtsbijstandverzekering voor jouw bedrijf? Vul dan het offerteverzoek in en laat je vrijblijvend adviseren door de verzekeringsspecialisten van EVR. Onze adviseurs staan voor je klaar en helpen je graag met al je vragen over je zakelijke verzekeringen.

Enkele tips voor je bedrijfrechtsbijstandverzekering

Verzekering.nl

Op het moment dat je een offerte aanvraagt bij Verzekering.nl voor een zakelijke verzekering kom je direct in contact met een onafhankelijke verzekeringsexpert van Eijgendaal en van Romondt. Door middel van persoonlijk advies en actief meedenken voegen zij waarde toe voor jou en jouw bedrijf.

Hoe worden wij beoordeeld?

De bezoekers van deze website beoordelen onze dienstverlening met de volgende score.

Wij staan voor

Veelgestelde vragen

De belangrijkste antwoorden over bedrijfsrechtsbijstandverzekeringen

Scroll naar boven