Particulier

VvE verzekering

Elke VvE heeft unieke behoeften en uitdagingen. Daarom is het belangrijk dat de verzekeringen precies aansluiten op de specifieke situatie van het pand. Met de juiste VvE verzekeringen wordt het pand beschermd tegen onvoorziene risico’s en wordt een veilige omgeving voor alle leden gewaarborgd.

VvE verzekering afsluiten?

Bescherm je VvE tegen financiële risico’s in geval van schade of onvoorziene gebeurtenissen. Klik hieronder en vul de informatie in voor een offerte op maat voor jouw VvE.

Waarom een VvE verzekering?

Wat is een VvE verzekering?

Een VvE verzekering, ook wel bekend als een Vereniging van Eigenaren verzekering, is een verzekering die specifiek is ontworpen voor VvE’s van appartementen, kantoren en winkels. Deze verzekering dekt de gemeenschappelijke belangen en risico’s van de eigenaren binnen het gebouw of complex. Alle eigenaren van de VvE betalen een maandelijks bedrag dat wordt opgespaard in een gezamenlijke spaarpot. Deze bijdragen worden besteed aan onderhoud, zoals schoonmaakkosten, (kleine) reparaties aan bijvoorbeeld het dak of de gevel, technisch onderhoud van de lift of het vervangen van lampen in algemene ruimtes. Een deel van de bijdrage wordt gebruikt om de premie voor de VvE verzekering te betalen.

Waarom een VvE verzekering afsluiten?

Een VvE verzekering is essentieel voor het beschermen van het pand tegen grotere financiële risico’s. Hoewel de maandelijkse bijdragen van de eigenaren vaak voldoende zijn om het reguliere onderhoud van het pand te dekken, kunnen onverwachte en omvangrijke schades, zoals brand, waterschade of schade door extreme weersomstandigheden, een enorme financiële last vormen. De reserves van de VvE kas worden deels gebruikt om deze schades te dekken, maar om de totale schade te dekken zijn verzekeringen nodig.

Een VvE verzekeringspakket kan samengesteld worden uit verschillende verzekeringen, waaronder een gebouwenverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstandverzekering, glasverzekering en een milieuschadeverzekering. Bij het afsluiten van de verzekering kan de VvE aangeven welke van deze onderdelen ze wil laten verzekeren. Op basis van de gewenste dekkingsomvang wordt bepaald welke risico’s ingedekt moeten worden. Hierdoor kan de VvE zich optimaal beschermen tegen onverwachte schades, zoals brand, waterschade of schade door extreme weersomstandigheden, en blijft het pand financieel stabiel.

VvE verzekering afsluiten?

Ben je op zoek naar een VvE verzekering die bij jouw pand past? Vul dan je (VvE)gegevens in door op ‘offerte aanvragen’ te klikken. Na het invullen van de offerte aanvraag kom je in contact met de adviseurs van EVR, onze experts doen er alles aan om ondersteuning te bieden bij het vinden van de perfecte verzekering. 

Met een persoonlijk advies op maat en een goed gesprek met onze verzekeringsadviseurs, ontdek je snel welke verzekering aansluit bij jouw pand. Wij nemen de financiële belangen serieus en zetten ons volledig in om de best mogelijke dekking en premie te vinden. Bij ons staat het belang van de VvE voorop en we zoeken graag met jou naar een VvE verzekeringspakket waar je echt iets aan hebt. Klik op de knop hieronder voor een offerte op maat.

Keuze uit de beste VvE verzekeraars

Wij werken o.a. samen met

Zo vraag je gemakkelijk een VvE verzekering aan

Stel hier jouw pakket met verzekeringen samen
1
Stap 1: Kies je verzekering

Selecteer de verzekeringen die in het VvE-verzekeringspakket moeten worden opgenomen.

2

Stap 2: Advies door EVR

Een ervaren adviseur neemt contact met je op en spreekt je verzoek met je door.

3
Stap 3: Offerte op maat

De adviseur maakt een vergelijking en zorgt voor een offerte op maat.

4
Stap 4: Sluit je verzekering af

Je bent akkoord en sluit de VvE verzekering af.

Alles wat je moet weten over de VvE verzekering

Wat wordt er gedekt bij de VvE verzekering?

Met een VvE verzekering kan de vereniging het gebouw of complex tegen verschillende risico’s verzekeren. Om een beter beeld te krijgen van wat een VvE verzekering inhoudt, volgen hier enkele voorbeelden van wat er doorgaans wel en niet verzekerd wordt. Houd er wel rekening mee dat de dekkingen en uitsluitingen per verzekeraar kunnen verschillen, dus het is belangrijk om de polisvoorwaarden goed door te nemen. Raadpleeg een adviseur of de verzekeraar voor eventuele aanvullende dekkingen, afhankelijk van de gekozen verzekeringen.

Gebouwen (verplicht)

De gebouwenverzekering voor VvE’s dekt de materiële schade aan het pand. Deze schade kan onder meer ontstaan door brand, lekkages of extreme weersomstandigheden. Bekijk het onderstaande overzicht voor meer details over wat meestal wel en niet wordt verzekerd.

  • Schade aan het pand door brand
  • Schade aan het pand door storm
  • Schade aan het pand door wateroverlast
  • Schade aan het pand door diefstal en vandalisme
  • Schade aan het pand door natuurrampen
  • Schade aan het pand door slecht onderhoud
  • Schade aan het pand door illegale activiteiten
  • Schade aan het pand door opzet

Aansprakelijkheid (verplicht)

De aansprakelijkheidsverzekering voor VvE’s dekt schade aan derden die is veroorzaakt door het gebouw. De schade aan derden kan zowel materiële schade als letselschade omvatten. Bekijk het onderstaande overzicht voor meer details over wat meestal wel en niet wordt verzekerd.

  • Materiële schade
  • Letselschade 
  • Juridische kosten voor verweer
  • Schade veroorzaakt door natuurrampen
  • Schade veroorzaakt door opzet
  • Schade veroorzaakt door achterstallig onderhoud

Bestuurdersaansprakelijkheid

Als bestuurder van een VvE kan je aansprakelijk gesteld worden voor verkeerde beslissingen die zijn genomen. Met deze verzekering voor VvE’s bescherm je het privévermogen van de bestuurders. Bekijk het onderstaande overzicht voor meer details over wat meestal wel en niet wordt verzekerd.

  • Wettelijke bestuurdersaansprakelijkheid VvE
  • Schade als gevolg van onzorgvuldig handelen
  • Schade door nalatigheid
  • Schade als er sprake is van opzet
  • Materiele en letselschade

Rechtsbijstand

De rechtsbijstandverzekering voor VvE’s biedt financiële dekking voor juridische hulp. De VvE kan in een conflict terechtkomen met bijvoorbeeld een aannemer of een bewoner van het pand. Met deze verzekering worden de juridische kosten gedekt. Bekijk het onderstaande overzicht voor meer details over wat meestal wel en niet wordt verzekerd.

  • Juridische hulp voor VvE gerelateerde zaken
  • Verhalen van schade aangericht door derde
  • Problemen met overeenkomsten
  • Geschillen die buiten de verzekeringsperiode vallen
  • Prive geschillen van leden binnen de VvE

Glas

Een glasverzekering wordt vaak afgesloten wanneer deze niet is inbegrepen in de gebouwenverzekering. Het repareren of vervangen van glas kan duur zijn, en glasschade komt vaak voor. De glasverzekering dekt de kosten voor het vervangen of repareren van glas. Bekijk het onderstaande overzicht voor meer details over wat meestal wel en niet wordt verzekerd.

  • Schade door brand 
  • Schade door storm 
  • Schade  door diefstal en vandalisme
  • Schade door natuurrampen
  • Schade door opzet
  • Schade door krassen of slijtage

Milieuschade

De milieuschadeverzekering voor VvE’s dekt de kosten voor sanerings- en/of verontreinigingswerkzaamheden op de verzekerde locatie. Gezien de grote financiële risico’s, die te maken hebben met de kosten voor sanering en mogelijke aansprakelijkheidsclaims, is dit een belangrijke dekking voor VvE’s. Hieronder volgt een overzicht van wat doorgaans wel en niet verzekerd is.

  • Saneringskosten
  • Onderzoekskosten
  • Juridische kosten
  • Herstelkosten veroorzaakt door sanering
  • Schade door natuurrampen
  • Verontreiniging door motorvoertuigen
  • Onjuist handelen en schade door opzet
  • Ondergrondse tanks

Eigen risico bij VvE verzekering

Het eigen risico bij een VvE verzekering is het bedrag dat de VvE zelf moet betalen bij een schadeclaim voordat de verzekeraar de rest van de schade vergoedt. Dit bedrag kan variëren afhankelijk van de polis en het type schade. Het eigen risico wordt per product bepaald; bijvoorbeeld een eigen risico voor glasschade en een apart eigen risico voor de gebouwenverzekering. De hoogte van het eigen risico beïnvloedt de maandelijkse premie: hoe hoger het eigen risico, hoe lager de maandelijkse premie. Doorgaans wordt het eigen risico in rekening gebracht per schadeclaim. Het is belangrijk voor VvE’s om goed op de hoogte te zijn van de eigen risico’s in hun verzekeringspolis, zodat zij weten wat zij bij een schadegeval zelf moeten betalen en hoe dit hun financiële planning beïnvloedt.

Wat is een slapende VvE?

Een “slapende VvE” verwijst naar een Vereniging van Eigenaars (VvE) die niet actief is in het beheren en onderhouden van het appartementencomplex. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een gebrek aan bewustzijn over de verplichtingen van de VvE, onenigheid tussen de eigenaren, of simpelweg nalatigheid. Een slapende VvE houdt in dat de vereniging niet aan haar wettelijke verplichtingen voldoet, zoals het voeren van een administratie, het houden van vergaderingen en het vormen van een reservefonds voor onderhoud en reparaties. De kenmerken van een slapende VvE zijn onder andere:

Geen vergaderingen
Er worden geen jaarlijkse algemene ledenvergaderingen gehouden, wat essentieel is voor besluitvorming binnen de VvE.

Geen administratie
Er wordt geen financiële administratie bijgehouden, wat kan leiden tot onduidelijkheden over de financiële positie van de VvE.

Geen reservefonds
Er wordt geen reservefonds opgebouwd voor groot onderhoud en reparaties, wat wettelijk verplicht is.

Geen verzekeringen
Essentiële verzekeringen, zoals de gebouwenverzekering en aansprakelijkheidsverzekering, zijn mogelijk niet afgesloten of niet up-to-date.

Het hebben van een slapende VvE kan risico’s met zich meebrengen, zoals problemen met de verkoop van appartementen, juridische complicaties en onverwachte hoge kosten voor onderhoud en reparaties. Daarom is het belangrijk dat eigenaren binnen een VvE zich bewust zijn van hun verplichtingen en actief deelnemen aan het beheer van de vereniging.

Het belang van deskundig advies 

Het is belangrijk voor VvE’s om deskundig advies in te winnen bij het afsluiten van een VvE verzekering. Deze verzekering biedt bescherming tegen diverse financiële en aansprakelijkheidsrisico’s, afhankelijk van de breedte van de gekozen dekking. Het is van belang om een goede risicoinschatting te maken bij het afsluiten van de VvE verzekering. 

Het inschakelen van een specialist is daarom van onschatbare waarde. Het verzekert je niet alleen van gemoedsrust door de bevestiging dat je goed beschermd bent, maar het helpt ook financiële verliezen te voorkomen die door onvoldoende dekking kunnen ontstaan. Door te investeren in professioneel advies zorg je voor de best mogelijke bescherming voor de VvE. Een deskundige kan namelijk een verzekeringsoplossing op maat samenstellen, die perfect aansluit bij jouw specifieke pand, de unieke risico’s die daarbij horen, en de eisen van jouw VvE. Gezien de diversiteit in risico’s tussen verschillende panden en functies daarvan, is dit een essentiële stap. Ontdek hieronder wat EVR voor jouw VvE kan betekenen. 

Identificatie van de specifieke risico's

Elk VvE heeft zijn eigen set van potentiële risico's. Een appartementencomplex heeft bijvoorbeeld andere verzekeringsbehoeften dan een bedrijfsverzamelgebouw. Wij kunnen op het gebied van verzekeringen helpen bij het identificeren van deze specifieke risico's, zodat je verzekering bescherming biedt tegen de meest relevante dreigingen voor jouw gebouw

Begrijpen van de polisvoorwaarden

De voorwaarden, dekkingen en uitsluitingen van een VvE verzekering kunnen complex zijn. Een deskundige kan deze voorwaarden verhelderen en ervoor zorgen dat je volledig begrijpt wat wel en niet gedekt is. Dit inzicht is waardevol bij het maken van een geïnformeerde beslissing over de verzekering die het beste bij de VvE's behoeften past.

Optimaliseren van dekking en kosten

Wij geven advies over hoe je de meest kosteneffectieve dekking krijgt zonder in te leveren op essentiële bescherming. Dit kan onder meer het aanpassen van dekkingslimieten en eigen risico's omvatten, afhankelijk van jouw specifieke risicotolerantie en financiële situatie.

Voortdurende ondersteuning

De behoeften van een VvE kunnen veranderen naarmate het pand en de functie ervan zich ontwikkelt. Wij bieden voortdurende ondersteuning en kunnen adviseren over aanpassingen aan jouw polis om aan deze veranderende behoeften te voldoen. Dit zorgt ervoor dat je altijd beschermd bent tegen de relevante risico's van het gebouw.

Hoe wordt de premie bepaald?

De premie voor een VvE-verzekering wordt vastgesteld op basis van diverse factoren die het risico en de kosten voor de verzekeraar bepalen. Deze factoren geven inzicht in de specifieke kenmerken en risico’s van jouw Vereniging van Eigenaren. Hier zijn enkele van de belangrijkste elementen die verzekeraars in overweging nemen.

1. Herbouwwaarde van de totale VvE
De herbouwwaarde van de totale VvE betreft de kosten om het pand opnieuw te bouwen in geval van totaal verlies, bijvoorbeeld door brand. Het gaat hier niet om de marktwaarde, maar om de bouwwaarde van het pand. Om onderverzekering te voorkomen, is het raadzaam om periodiek de herbouwwaarde te laten taxeren. Hoe hoger deze waarde is, hoe hoger de maandelijkse premie zal zijn.

2. Pandkenmerken
Om de premie te bepalen, worden meerdere factoren meegewogen die betrekking hebben op het pand zelf. Denk aan het bouwjaar, of het een monumentaal pand is, de bouwwijze van de muren en daken, enzovoort. Deze factoren geven de verzekeraar een indicatie van het risico op schade en de potentiële uitbetaling in geval van schadeclaims.

3. Gebruikerskenmerken
Naast de pandkenmerken worden ook de kenmerken van de gebruikers van het pand in overweging genomen. De samenstelling van de VvE, zoals het aantal en het type gebruikers, kan invloed hebben op de premie. Denk hierbij aan bedrijfsverzamelgebouwen, panden met winkels, appartementencomplexen enzovoort. Deze factoren helpen de verzekeraar het risico op schade beter in te schatten.

4. Locatie van het pand
De locatie van het pand geeft de verzekeraar een indicatie van het risico op diefstal of vandalisme. Panden die gevestigd zijn in grotere steden hebben een hogere kans op inbraak en vandalisme. Om deze reden zal de maandelijkse premie hoger uitvallen.

5. Dekkingsomvang
Wanneer er wordt gekozen voor een ruimere dekking buiten de verplichte gebouwen- en aansprakelijkheidsverzekering, heeft dit invloed op de premie. Omdat er meer risico’s worden gedekt door de verzekeraar, wordt er een hogere maandelijkse premie gerekend. Afhankelijk van de gekozen dekking worden er vragen gesteld om het risico op individueel niveau te bepalen. Op basis van deze specifieke risicovragen en de gehele dekkingsomvang wordt de premie vastgesteld.

Weten wat jouw premie voor een VvE verzekering wordt?

Ontvang een offerte op maat

Is een VvE verzekering verplicht om af te sluiten?

Ja, een VvE verzekering is verplicht in Nederland. VvE’s zijn wettelijk verplicht om een gebouwenverzekering (ook wel opstalverzekering genoemd) af te sluiten. Deze verzekering beschermt het gebouw tegen schade door onder andere brand, storm, en waterschade. Daarnaast is het ook verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering) af te sluiten. Deze verzekering dekt schade aan derden die veroorzaakt wordt door het gebouw of gebreken aan het pand

Optioneel kan je de volgende verzekeringen erbij verzekeren: 

  • Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering  
  • Rechtsbijstandverzekering
  • Glasverzekering
  • Milieuschadeverzekering

Scenario’s waarin de VvE verzekering uitkomst kan bieden?

In een tijdperk waarin machines en technologie onmisbaar zijn geworden in vrijwel elke industrie, is een machinebreukverzekering cruciaal om bescherming te bieden tegen onverwachte defecten en schade. Hieronder volgen enkele scenario’s die illustreren hoe bedrijven te maken kunnen krijgen met machinebreuken en op welke manieren een verzekeraar kan helpen de impact van dergelijke incidenten te minimaliseren.

Een appartementencomplex met zes appartementen wordt getroffen door een brand gedurende de nacht. De brand veroorzaakt aanzienlijke schade aan het pand, waarbij meerdere appartementen volledig uitbranden. De gebouwenverzekering van de VvE zal in dit geval de kosten voor de reparaties en heropbouw van zowel de beschadigde appartementen als de gemeenschappelijke ruimtes dekken.

Door een hevige storm raakt een installatie los van het dak van het appartementencomplex en valt op de geparkeerde auto’s beneden. Daarbij raakt ook een persoon gewond. De eigenaars van de beschadigde auto’s en de gewonde persoon dienen claims in bij de VvE voor de reparatiekosten en de letselschade. De aansprakelijkheidsverzekering van de VvE zal deze schade dekken, waardoor de VvE niet zelf hoeft op te draaien voor de kosten.

Tijdens de jaarlijkse algemene ledenvergadering presenteren de bestuursleden van de VvE een financieel verslag waarin onopzettelijk een belangrijke reparatie niet wordt vermeld. Deze fout leidt tot een tekort in de VvE. kas wanneer de kosten voor de vergeten reparatie later alsnog moeten worden betaald. De leden van de VvE eisen compensatie van de bestuursleden voor dit tekort. De bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering biedt in dit geval dekking voor de financiële gevolgen van de onjuiste verslaglegging, waardoor de bestuursleden beschermd zijn tegen persoonlijke aansprakelijkheid.

De VvE huurt een externe aannemer in voor renovatiewerkzaamheden aan het pand. Na de oplevering van de werkzaamheden blijkt het dak te lekken. De aannemer geeft aan niet te willen opdraaien voor de reparatiekosten. De VvE beoordeelt dit als onterecht en neemt juridische stappen om de kosten te verhalen op de aannemer. De rechtsbijstandverzekering van de VvE dekt de kosten voor de juridische bijstand.

In het weekend heeft een groep jongeren schade aangebracht aan de ramen van de gemeenschappelijke ruimte op de eerste verdieping van het gebouw. Ze hebben stenen gegooid, waardoor twee ramen zijn gebarsten. Met een glasverzekering voor de VvE worden de reparatie- of vervangingskosten gedekt.

Tijdens een routine-inspectie van de gemeenschappelijke ruimtes wordt ontdekt dat een oude afvoerleiding van het appartementencomplex lekt. Het lekkende afvalwater heeft de bodem rondom het gebouw verontreinigd. De VvE moet de vervuilde grond laten saneren om verdere milieuschade te voorkomen. De milieuschadeverzekering dekt de kosten voor de sanering van de grond en de vervanging van de beschadigde leidingen.

Tips voor je VvE verzekering

Tip 1: Zorg voor voldoende preventieve maatregelen binnen het pand
Zorg voor voldoende preventieve maatregelen in het pand om grote schade te voorkomen. Denk hierbij aan brandveiligheid, zoals het installeren van sproei-installaties. Dit kan ook als vereiste worden gesteld door de verzekeraar in geval van een schadeclaim.

Tip 2: Laat de herbouwwaarde van het pand regelmatig taxeren
Om grotere financiële risico’s te voorkomen, is het van belang dat de herbouwwaarde van het pand regelmatig wordt getaxeerd. Laat dit doen door een deskundige om onderverzekering te voorkomen. Bij totaal verlies met een onderverzekering, bijvoorbeeld door brand, wordt de compensatie door de verzekeraar naar ratio berekend op basis van de juiste herbouwwaarde.

Tip 3: Zorg voor een nauwkeurige risicobeoordeling
Zorg voor een zorgvuldige risicobeoordeling. Aan de hand van dit profiel kies je de verzekeringen die relevant zijn voor de VvE. Door de juiste verzekeringen af te sluiten, voorkom je dat de VvE onnodige financiële risico’s loopt.

Deskundig advies

Als je op zoek bent naar financiële bescherming voor je VvE, is een VvE verzekering onmisbaar. Het is cruciaal om een verzekering af te sluiten die bij jouw pand past. Laat je daarom adviseren door een verzekeringsexpert van EVR. Samen zoeken we naar een verzekering die perfect aansluit bij jouw situatie. Bescherm je VvE tegen onvoorziene financiële risico’s door vandaag nog een offerte op maat aan te vragen, eenvoudig via de knop hieronder.

Offerte aanvragen

Verzekering.nl

Op het moment dat je een offerte aanvraagt bij Verzekering.nl voor een zakelijke verzekering kom je direct in contact met een onafhankelijke verzekeringsexpert van Eijgendaal & van Romondt. Door middel van persoonlijk advies en actief meedenken voegen zij waarde toe voor jou en jouw bedrijf.

Hoe worden wij beoordeeld?

De bezoekers van deze website beoordelen onze dienstverlening met de volgende score.

Wij staan voor

Hoe wij helpen bij het vinden van de juiste verzekering

Op Verzekering.nl begrijpen we dat het vinden van de juiste verzekering overweldigend kan zijn. Daarom koppelen wij jouw aanvraag aan een verzekeringsexpert van EVR. Deze experts brengen jouw specifieke behoeften in kaart en gebruiken hun diepgaande kennis van de verzekeringsmarkt om je te matchen met de verzekering die het best bij jou past. Met persoonlijke aandacht en deskundig advies zorgen we ervoor dat je niet alleen verzekerd bent, maar ook verzekerd bent van de beste dekking voor jouw situatie.

Zo verdienen wij ons geld

Bij Verzekering.nl zijn we transparant over hoe we ons geld verdienen. Wij ontvangen een commissie van de verzekeringsmaatschappijen wanneer je via ons platform een verzekering afsluit. Dit beïnvloedt echter nooit ons advies of onze aanbevelingen. Onze prioriteit ligt bij het vinden van de beste match voor jou, gebaseerd op jouw unieke behoeften en voorkeuren. Deze aanpak zorgt ervoor dat we onafhankelijk en objectief blijven, terwijl we jou kosteloos ondersteunen in het vinden van de ideale verzekering.

Onze kwaliteit waarborgen wij zo

Er is niets belangrijker dan het afsluiten van een goede verzekering. Of het nu gaat om een bedrijfsaansprakelijkheids-, beroepsaansprakelijkheids-, bedrijfsauto-, verzuim-, of een andere zakelijke verzekering. Onze maatstaven zijn altijd hetzelfde. We vergelijken dan ook objectief en onafhankelijk onze verzekeringen. Hierdoor worden er geen partijen voorgetrokken.

Daarnaast werken we met een zo uitgebreid mogelijk aanbod. We staan alleen open voor een samenwerking met partners als zij een compleet aanbod aanbieden.

Ons doel is namelijk om zowel budget opties als uitgebreidere verzekeringen aan je voor te kunnen leggen. Zo kan onze vergelijkingstool de beste verzekering voor jou aanbieden.

Veelgestelde vragen

De belangrijkste antwoorden over VvE verzekering

Bronnen en expertise

De volgende bronnen zijn geraadpleegd bij het opstellen van deze pagina:

Gecontroleerde informatie door een expert

Foto van Robert Jan Everts

Robert Jan Everts

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Robert Jan Everts. Robert Jan houdt zich constant bezig met het waarborgen van de kwaliteit van het aanbod dat wij aanbieden. Hij checkt hierbij of de informatie van de aanbieders overeenkomt met de informatie die wij geven.

Scroll naar boven