Bestuurders­aansprakelijkheids­verzekering

Een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering beschermt je privévermogen op het moment dat je een fout maakt tijdens een bestuursfunctie. Wij denken graag met je mee en zoeken de beste verzekeraar voor je uit.

Een bestuurders­aansprakelijk­heids­ verzekering afsluiten?

Klik op de onderstaande knop, vul alle gegevens in en ontvang een offerte op maat voor jouw organisatie.

Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering

Wat is een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering?

Met een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering verzeker je de aansprakelijkheid van bestuurders, commissarissen en toezichthouders. Een bestuurlijke fout kan grote gevolgen hebben. Met een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering dek je (een deel van) de kosten die veroorzaakt worden door een bestuurlijke fout en bescherm je het privévermogen van deze personen. Vraag vandaag nog een offerte aan voor een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering via Verzekering.nl en profiteer van onze voordelen.

Wat valt er onder een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering?

Een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering is een belangrijke verzekering voor bestuursleden of toezichthouders van bedrijven. De genomen beslissingen kunnen soms een negatieve invloed hebben op de organisatie. Helaas kan het voorkomen dat er een bestuurlijke fout wordt gemaakt. Dit is iets wat je zoveel mogelijk wilt voorkomen, maar helaas niet altijd te vermijden is. Een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering dekt de bijkomende financiële schade die je als bestuurder of toezichthouder veroorzaakt. Bovendien zorgt een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering ervoor dat een beroep op je privévermogen niet nodig is. Uiteraard moet het verzekerd bedrag van de verzekering dan wel voldoende zijn.

 

Het verschilt per verzekeraar wat precies onder de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering valt, maar over het algemeen kun je rekening houden met:

 • De kosten voor een rechtszaak wanneer een bestuurder of toezichthouder aansprakelijk wordt gesteld;
 • Juridische hulp;
 • Onbehoorlijke taakvervulling: dit houdt in dat er schade is ontstaan doordat een bestuurder of toezichthouder zijn of haar taken niet goed heeft uitgevoerd;
 • Onrechtmatige daad: dit houdt in dat er schade is ontstaan doordat een bestuurder of toezichthouder iets heeft gedaan wat volgens de wet niet is toegestaan.

Wat is niet verzekerd?

Per bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering kan het verschillen welke onderdelen niet zijn meeverzekerd. Denk aan:

 • Een dwangsom of boete;
 • Schade die met opzet is veroorzaakt;
 • Schade door diefstal, fraude of vervalsing van documenten;
 • Milieuschade;
 • Schade door misbruik van machtspositie.

Voor een duidelijk beeld van waar je rekening mee moet houden, verwijzen we je naar de polisvoorwaarden van de verzekering.

Waarom een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

Een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering is een belangrijke verzekering voor bestuurders, toezichthouders en commissarissen. Het beschermt bestuurders tegen schadeclaims in geval van een bestuurlijke fout. Met een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering dek je de financiële gevolgen af wanneer een bestuurder, toezichthouder of commissaris aansprakelijk is.

Bij een claim kan elke bestuurder van de rechtspersoon worden aangesproken. Dit is zelfs het geval wanneer de betreffende bestuurder bijvoorbeeld niets te maken heeft gehad met de vermeende beslissing. Dit komt door de hoofdelijke aansprakelijkheid die geldt. Door de jaren heen zijn er situaties voorgekomen waarin er beslag werd gelegd op het huis, de bankrekening en privébezittingen van een bestuurder. Met een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering sta je tegenover de rechter in het voordeel en wordt de claim minder snel aan de bestuurder toegewezen.

Wat is een uitloopdekking?

De meeste bestuurders die te maken krijgen met een claim, krijgen dit na een faillissement. Juist in dit geval is een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering belangrijk om te hebben, want in de praktijk blijkt dat bestuurders dan de meeste claims krijgen. Toch is het zo dat de polis van de verzekering eindigt bij een faillissement. Dit valt op te lossen door een zogenaamde uitloopdekking af te sluiten. Dit kan niet alleen voordelig zijn bij een faillissement, maar ook wanneer de onderneming wordt beëindigd.

Vormen van bestuurdersaansprakelijkheid

Onder bestuurdersaansprakelijkheid wordt een onderscheid gemaakt tussen externe bestuurdersaansprakelijkheid, interne bestuurdersaansprakelijkheid en faillissement.

 

Externe bestuurdersaansprakelijkheid

Van externe bestuurdersaansprakelijkheid is sprake wanneer de bestuurder van de B.V. naar derden toe onzorgvuldig handelt. In zo’n geval kan een bestuurder naast de B.V. zelf aansprakelijk zijn.

 

Interne bestuurdersaansprakelijkheid

Wanneer de bestuurder zijn of haar interne taken onbehoorlijk vervult, is er sprake van interne bestuurdersaansprakelijkheid. De bestuurder veroorzaakt schade aan de B.V. door het onbehoorlijk vervullen van de taken. Als het bestuur van een B.V. uit meerdere bestuurders bestaat, is er sprake van collectieve bestuurdersaansprakelijkheid. Alle bestuurders zijn dan aansprakelijk.

 

Faillissement

Bij een faillissement zijn alle bestuurders collectief aansprakelijk. Het is echter mogelijk dat elke bestuurder zich afzonderlijk kan disculperen. Hiervoor moet de bestuurder kunnen bewijzen dat de onbehoorlijke taakvervulling niet aan hem of haar te wijten is.

Is deze verzekering verplicht?

Een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering is geen verplichte verzekering, maar wel aan te raden voor bestuurders van bedrijven, instellingen, verenigingen en stichtingen. Dit komt doordat een bestuurlijke fout veel schade kan aanrichten binnen de interne of externe organisatie. De kosten kunnen hoog oplopen, wat niet alleen voor de organisatie veel problemen kan veroorzaken, maar ook privégevolgen kan hebben.

Keuze uit de beste bestuurdersaansprakelijkheidsverzekeraars

Gemakkelijk een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering aanvragen

Stel hier jouw pakket bedrijfsverzekeringen samen
1
Stap 1: Kies je verzekering

Selecteer de bestuurders-aansprakelijkheidsverzekering en eventueel andere verzekering(en).

2
Stap 2: Advies door EVR

Een ervaren adviseur neemt contact met je op en spreekt je verzoek met je door.

3
Stap 3: Offerte op maat

De adviseur maakt een vergelijking en zorgt voor een offerte op maat.

4
Stap 4: Sluit je verzekering af

Je bent akkoord met de offerte en sluit de bestuurdersaan-sprakelijkheidsverzekering af.

Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering

Wij bekijken wat je doet en gaan voor je op zoek naar een passende verzekering.

De voordelen van Verzekering.nl

Waarom is het een aanrader om een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten bij Verzekering.nl? Bij ons profiteer je van de volgende voordelen:

 • Een ervaren adviseur van ons moederbedrijf EVR neemt jouw aanvraag altijd zo snel mogelijk in behandeling. We streven ernaar om binnen twee werkdagen contact met jou op te nemen.
 • Vergeet de addertjes onder het gras: bij ons weet je altijd waar je aan toe bent. Zo weet je wat er wel of niet is verzekerd en met welke premie je rekening moet houden.
 • Korte lijntjes en duidelijke communicatie: daar kun je op bouwen. Schakel ons in voor een vrijblijvend advies op maat, waarbij we alle tijd nemen om jou goed te kunnen helpen.

Wat zijn de kosten?

We begrijpen dat je wilt weten met welke premie je rekening moet houden wanneer je een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering wilt afsluiten. Met welke premie je precies rekening moet houden? Dat is afhankelijk van verschillende factoren. Daarom kunnen we je niet meteen aangeven wat de maandelijkse kosten zullen zijn. Om je toch een goed beeld te geven van de kosten van een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering, ontdek je hieronder met welke factoren je rekening moet houden. Denk aan:

 • de rechtsvorm;
 • de jaaromzet of begroting;
 • het verzekerd bedrag.

Wil je weten wat de exacte premie is waar jij rekening mee moet houden? Neem dan contact met ons op. De verzekeringsspecialisten van ons moederbedrijf EVR staan voor je klaar en denken met je mee om een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten die perfect aansluit bij jouw bedrijf, stichting, instelling of vereniging.

Enkele tips voor je bestuurdersaansprakelijkheids-verzekering

Verzekering.nl

Op het moment dat je een offerte aanvraagt bij Verzekering.nl voor een zakelijke verzekering kom je direct in contact met een onafhankelijke verzekeringsexpert van Eijgendaal en van Romondt. Door middel van persoonlijk advies en actief meedenken voegen zij waarde toe voor jou en jouw bedrijf.

Hoe worden wij beoordeeld?

De bezoekers van deze website beoordelen onze dienstverlening met de volgende score.

Wij staan voor

Veelgestelde vragen

De belangrijkste antwoorden over bestuurdersaansprakelijkheidsverzekeringen

Scroll naar boven