Particulier

Goederentransportverzekering

Een goederentransportverzekering verzekert handelsgoederen tegen brand, diefstal en schade tijdens het vervoer. Daarnaast biedt deze verzekering dekking voor eventuele financiële verliezen als gevolg van vertragingen of onvoorziene omstandigheden tijdens het transportproces.

Goederentransport­verzekering afsluiten?

Bescherm je bedrijf tegen financiële schade als gevolg van beschadigde of verloren goederen. Klik hieronder en vul de informatie in voor een offerte op maat voor jouw organisatie.

Waarom een goederentransportverzekering?

Wat is een goederentransportverzekering?

De goederentransportverzekering biedt dekking tegen het risico van schade aan of verlies van goederen tijdens het transport. Deze verzekering is van toepassing op vervoer over land, zee en door de lucht. Daarnaast biedt het financiële bescherming voor goederen die zowel door het bedrijf zelf als door een derde partij worden vervoerd. Dit geldt ook voor schade aan gehuurde of geleende goederen.

Waarom een goederentransportverzekering afsluiten?

De goederentransportverzekering beschermt bedrijven tegen financiële verliezen die ontstaan door ongelukken, weersinvloeden of diefstal van gekochte of verkochte goederen tijdens het transport. Het afsluiten van een passende verzekering is een belangrijk onderdeel van het risicobeheer binnen bedrijven. Of goederen nu geïmporteerd of geëxporteerd worden, of ze internationaal of binnenlands vervoerd worden, de goederentransportverzekering biedt dekking tegen de risico’s die met het transport samenhangen.

Hoewel een goederentransportverzekering niet wettelijk verplicht is, kan het zijn dat leveranciers deze middels contractuele vereisten verplicht stellen voordat er een handelsovereenkomst wordt aangegaan. Het afsluiten van deze verzekering minimaliseert dus de financiële impact en helpt de bedrijfscontinuïteit te waarborgen.

Goederentransportverzekering afsluiten?

Ben je op zoek naar een goederentransportverzekering die bij jouw bedrijf past? Vul dan je (bedrijfs)gegevens in door op ‘offerte aanvragen’ te klikken. Na het invullen van de offerte aanvraag kom je in contact met de adviseurs van EVR, onze experts doen er alles aan om ondersteuning te bieden bij het vinden van de perfecte verzekering. 

Met een persoonlijk advies op maat en een goed gesprek met onze verzekeringsadviseurs, ontdek je snel welke verzekering aansluit bij jouw organisatie. Wij nemen de financiële belangen serieus en zetten ons volledig in om de best mogelijke dekking en premie te vinden. Bij ons staat het bedrijfsbelang voorop en we zoeken graag met jou naar een goederentransportverzekering waar je echt iets aan hebt. Klik op de knop hieronder voor een offerte op maat.

Keuze uit de beste goederentransportverzekeraars

Zo vraag je gemakkelijk een goederentransportverzekering aan

Stel hier jouw pakket met bedrijfsverzekeringen samen
1
Stap 1: Kies je verzekering

Selecteer de goederentransportverzekering en eventueel andere verzekering(en).

2

Stap 2: Advies door EVR

Een ervaren adviseur neemt contact met je op en spreekt je verzoek met je door.

3
Stap 3: Offerte op maat

De adviseur maakt een vergelijking en zorgt voor een offerte op maat.

4
Stap 4: Sluit je verzekering af

Je bent akkoord en sluit de goederentransportverzekering af.

Alles wat je moet weten over de goederentransportverzekering

Dekkingsoverzicht van de goederentransportverzekering

Wanneer gekochte of verkochte goederen vervoerd moeten worden, is het voor een bedrijf van belang bewust te zijn van de risico’s. Hier volgen enkele voorbeelden van wat doorgaans wel en niet gedekt wordt door een goederentransportverzekering. Let op, de dekkingen en uitsluitingen kunnen per verzekeraar verschillen. Het is daarom aan te raden om de polisvoorwaarden zorgvuldig te bekijken voordat je een verzekering afsluit. 

Wat wordt er wel gedekt?

Wat wordt er niet gedekt?

Aanvullende dekkingen

De aanvullende dekking voor opslag van goederen bij de goederentransportverzekering biedt bescherming voor handelsgoederen terwijl ze tijdelijk opgeslagen worden tijdens het transportproces. Dit is belangrijk voor situaties waarin goederen moeten worden opgeslagen in een magazijn of distributiecentrum voordat ze hun eindbestemming bereiken. Deze dekking zorgt ervoor dat de goederen beschermd zijn tegen risico’s zoals diefstal, brand, waterschade en andere onvoorziene gebeurtenissen die zich tijdens de opslagperiode kunnen voordoen. Door deze aanvullende dekking af te sluiten, kun je als ondernemer gemoedsrust hebben, wetende dat je goederen tijdens elke fase van het transportproces goed verzekerd zijn.

De aanvullende dekking voor beurzen en tentoonstellingen bij de goederentransportverzekering biedt bescherming voor handelsgoederen die tijdelijk worden tentoongesteld op beurzen, tentoonstellingen of andere evenementen. Deze dekking is essentieel voor bedrijven die regelmatig deelnemen aan dergelijke evenementen en hun producten tijdelijk op locatie presenteren. Het dekt risico’s zoals diefstal, schade door transport of op de tentoonstellingslocatie, en andere onvoorziene gebeurtenissen die zich tijdens de beurs of tentoonstelling kunnen voordoen. Door deze aanvullende dekking af te sluiten, zorg je ervoor dat je goederen tijdens elke fase van het evenement goed verzekerd zijn, waardoor je met een gerust hart kunt deelnemen aan beurzen en tentoonstellingen.

De aanvullende dekking voor imaginaire winst bij de goederentransportverzekering biedt financiële bescherming voor de verwachte winst op handelsgoederen die verloren gaan of beschadigd raken tijdens het transport. Deze dekking is cruciaal voor bedrijven die afhankelijk zijn van de verkoop van hun goederen om winst te genereren. Het verzekert de verwachte winst die zou zijn behaald als de goederen hun bestemming intact hadden bereikt. Hierdoor wordt de financiële impact van een verlies of schade aan waardevolle goederen tijdens het transport geminimaliseerd, waardoor je bedrijf beter beschermd is tegen onverwachte inkomstenverliezen.

Bedrijven met een goederentransportverzekering sluiten ook vaak deze verzekeringen af:

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering vormt de basis van het zakelijke verzekeringspakket. Met deze verzekering wordt de onderneming gedekt tegen materiële schade en letselschade nadat de onderneming aansprakelijk is gesteld. Lees verder voor meer informatie over deze verzekering.

Wanneer een bedrijf afhankelijk is van goederen die getransporteerd worden, kan schade aan of verlies van deze goederen leiden tot bedrijfsstilstand. Een goederentransportverzekering kan in zo’n geval dekking bieden voor de vaste lasten en de misgelopen nettowinst. Dit helpt het bedrijf om financieel stabiel te blijven ondanks de onderbreking van de bedrijfsactiviteiten. Lees verder voor meer informatie over deze verzekering.

Afhankelijk van het vervoersmiddel, kan het voertuig ook verzekerd worden tegen de materiele schade aan het voertuig door brand, vandalisme, extreme weersomstandigheden of ongelukken in het verkeer. Lees verder over deze verzekeringen: 

Eigen risico bij goederentransportverzekering

Het eigen risico bij een goederentransportverzekering is het bedrag dat de verzekerde zelf moet betalen bij een schadeclaim, voordat de verzekering de rest van de schade vergoedt. Dit concept is bedoeld om de kosten van de verzekering te beheersen en verzekerden aan te moedigen zorgvuldig om te gaan met hun goederen. Het eigen risico kan worden vastgesteld als een vast bedrag in euro’s of als een percentage van de waarde van de goederen. Wanneer de verzekeringsnemer kiest voor een hoger eigen risico, zal de maandelijkse premie gunstiger zijn. Het is echter belangrijk om op te merken dat de verzekeraar uitzonderingen en specifieke voorwaarden kan stellen. Dit betekent dat voor bepaalde situaties een apart eigen risico geldt of dat sommige schades kunnen worden uitgesloten van de verzekering.

Wat is het verschil tussen goederentransportverzekering en vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering?

De vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering is ontworpen voor transportbedrijven die goederen van derden vervoeren. Deze verzekering dekt de aansprakelijkheid van het transportbedrijf onder verschillende voorwaarden, zoals de AVC, CMR of AVK voor koeriersbedrijven. Het hoofddoel is om de vervoerder te beschermen tegen schadeclaims voor verlies of schade aan goederen tijdens het transport, veroorzaakt door ongevallen, nalatigheid of diefstal. Het is belangrijk dat alle gehanteerde vervoersvoorwaarden bij de verzekeraar worden gemeld om de dekking te garanderen. Deze verzekering kent echter vaak een beperkte dekking op basis van de genoemde voorwaarden, waardoor niet altijd de volledige waarde van de goederen wordt gedekt. Daarom moeten eigenaren een aparte goederentransportverzekering afsluiten om de resterende waarde te verzekeren, buiten de verantwoordelijkheid van het transportbedrijf. 

De goederentransportverzekering biedt bescherming voor de goederen tijdens het transport, waarbij financiële schade als gevolg van diverse gebeurtenissen wordt gedekt, zoals ongevallen, diefstal of extreme weersomstandigheden. In tegenstelling tot de vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering, die gebonden is aan de voorwaarden van het transportbedrijf, dekt de goederentransportverzekering de volledige waarde van de goederen. Dit maakt het een noodzakelijke aanvulling voor eigenaren die willen dat hun goederen volledig gedekt zijn, zelfs als de aansprakelijkheidsdekking van het transportbedrijf beperkt is.

Het belang van deskundig advies bij een goederentransportverzekering

Het is belangrijk voor professionals en bedrijven om deskundig advies in te winnen bij het afsluiten van een goederentransportverzekering. Deze verzekering biedt bescherming tegen financiële schade aan verloren of beschadigde goederen. Of je nu zelf gekochte of verkochte goederen vervoert, of dit laat doen door een transportbedrijf, deze verzekering dekt de financiële gevolgen van beschadigde of verloren goederen tijdens het transport.

Het inschakelen van een specialist is daarom van onschatbare waarde. Het verzekert je niet alleen van gemoedsrust door de bevestiging dat je goed beschermd bent, maar het helpt ook financiële verliezen te voorkomen die door onvoldoende dekking kunnen ontstaan. Door te investeren in professioneel advies zorg je voor de best mogelijke bescherming voor jezelf en je onderneming. Een deskundige kan namelijk een verzekeringsoplossing op maat samenstellen, die perfect aansluit bij jouw specifieke bedrijf, de unieke risico’s die daarbij horen, en de eisen van jouw branche. Gezien de diversiteit in risico’s tussen verschillende sectoren en beroepen is dit een essentiële stap. Ontdek hieronder wat EVR voor jouw bedrijf kan betekenen.

Identificatie van de specifieke risico's

Elk bedrijf heeft zijn eigen set van potentiële risico's. Een nationale goederenvervoerder heeft bijvoorbeeld andere verzekeringsbehoeften dan een internationale goederenvervoerder. Wij kunnen op het gebied van verzekeringen helpen bij het identificeren van deze specifieke risico's, zodat je verzekering bescherming biedt tegen de meest relevante dreigingen voor jouw praktijk of bedrijf.

Begrijpen van de polisvoorwaarden

De voorwaarden, dekkingen en uitsluitingen van een goederentransportverzekering kunnen complex zijn. Een deskundige kan deze voorwaarden verhelderen en ervoor zorgen dat je volledig begrijpt wat wel en niet gedekt is. Dit inzicht is waardevol bij het maken van een geïnformeerde beslissing over de verzekering die het beste bij jouw behoeften past.

Optimaliseren van dekking en kosten

Wij kunnen advies geven over hoe je de meest kosteneffectieve dekking kunt krijgen zonder in te leveren op de essentiële bescherming. Dit kan onder meer het aanpassen van dekkingslimieten en eigen risico's omvatten, afhankelijk van jouw specifieke risicotolerantie en financiële situatie.

Voortdurende ondersteuning

De behoeften van een professionele praktijk of bedrijf kunnen veranderen naarmate het groeit of zich ontwikkelt. Wij bieden voortdurende ondersteuning en kunnen adviseren over aanpassingen aan jouw polis om aan deze veranderende behoeften te voldoen. Dit zorgt ervoor dat je altijd beschermd bent tegen schade aan of verlies van goederen.

Hoe wordt de premie bepaald?

Om de premie te kunnen bepalen voor een goederentransportverzekering, weegt de verzekeraar meerdere factoren mee om het risico te bepalen. Hieronder volgen enkele voorbeelden van factoren die verzekeraars kunnen gebruiken. Deze factoren tonen een verzekeringsmaatschappij hoeveel risico er gelopen wordt op schade of verlies van goederen tijdens het transport. Let wel op dat de factoren per verzekeraar kunnen verschillen.

1. Waarde van de goederen
De waarde van de goederen die vervoerd worden heeft direct invloed op de premie. Hoe hoger de waarde van de goederen, des te meer de verzekeraar aan schadevergoeding moet uitkeren bij een schadeclaim. Dit betekent dat hoe hoger de waarde, hoe hoger de maandelijkse premie zal zijn.

2. Type goederen
Het type goederen dat vervoerd wordt, kan ook bepalend zijn voor het risico dat de verzekeraar loopt. Denk bijvoorbeeld aan goederen die kunnen bederven, zoals vries- en koelproducten. Anderzijds zijn er producten die regelmatig gestolen worden, zoals elektronische apparatuur. Elk van deze categorieën brengt specifieke risico’s met zich mee, die invloed hebben op de verzekeringspremie.

3. Route van transport 
De route die wordt afgelegd tijdens het transport van de goederen heeft ook direct invloed op de premie. Internationale routes, vooral die door oorlogsgebieden of gebieden met een hoge kans op extreme weersomstandigheden, brengen verhoogde risico’s met zich mee. Deze risico’s kunnen leiden tot een hogere premie, omdat de kans op schade of verlies van de goederen toeneemt. 

4. Extra dekking
De goederentransportverzekering kan uitgebreid worden om extra risico’s te dekken. Dit omvat bijvoorbeeld het meeverzekeren van de opslag van goederen, imaginaire winst evenals dekking voor beurzen en tentoonstellingen. De breedte van de dekking beïnvloedt de maandelijkse premie; hoe uitgebreider de dekking, hoe hoger de premie doorgaans zal zijn.

Weten wat jouw premie voor een goederentransportverzekering wordt?

Ontvang een offerte op maat

In welke scenario’s kan de goederentransportverzekering uitkomst bieden?

Tijdens het vervoeren van goederen bestaan er verschillende scenario’s waarin er risico is op schade of verlies van de goederen. Om beter te begrijpen wat er kan gebeuren met de lading en welke rol de verzekeraar speelt in deze gevallen, volgen hieronder enkele voorbeeldscenario’s van schadeclaims en de uitkomsten daarvan:

Een vervoerder raakt betrokken bij een verkeersongeluk op de snelweg. De bestuurder moest uitwijken voor een invoegende auto en is tijdens deze manoeuvre op de zijkant van de auto beland. Door de impact zijn de goederen in de laadruimte van de bestelbus beschadigd geraakt. In dit geval zal de verzekering de kosten dekken voor het repareren of vervangen van de goederen.

Tijdens het transporteren van goederen heerst er een hevige storm. Terwijl de vrachtauto door een woonwijk rijdt, waait er een boom om die op de laadruimte van de vrachtauto terechtkomt. Als gevolg hiervan zijn de getroffen goederen niet meer bruikbaar. De verzekering zal in dit geval de kosten dekken om deze goederen te vervangen.

Tijdens een korte pauze bij een benzinestation wordt er ingebroken in de laadruimte van het vervoersmiddel. De dieven hebben een deel van de goederen meegenomen, oftewel, gestolen. In dit geval zal de verzekeraar de schade dekken om deze gestolen goederen te vervangen.

Tips voor je goederentransportverzekering

Tip 1: Wees eerlijk bij de verzekeringsaanvraag
Wees eerlijk en transparant bij het aanvragen van een goederentransportverzekering. Het verstrekken van foutieve informatie kan resulteren in schadeclaims die niet worden uitbetaald. Onjuiste informatie kan de verzekeraar belemmeren bij het maken van een nauwkeurige risico-inschatting, waardoor zij mogelijk geen eerlijke premie kunnen aanbieden. 

Tip 2: Evalueer regelmatig de dekking  
Bedrijven ondergaan veranderingen, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de dekkingen van de verzekering up-to-date blijven op basis van wat er vervoerd wordt en waar de goederen naartoe gaan. Door correcte waardes van goederen door te geven, voorkom je onderverzekering. Dit betekent dat de waarde van de goederen die worden verzekerd nauwkeurig moet worden bijgewerkt om ervoor te zorgen dat ze voldoende zijn gedekt in geval van schade of verlies.

Tip 3: Zorg voor een nauwkeurige administratie
Om schadeclaims te kunnen ondersteunen, is het essentieel om een nauwkeurige administratie bij te houden van de zendingen en leveringen die je doet. Maak een map aan voor alle relevante transportactiviteiten, zoals vrachtbrieven, verzendbewijzen, facturen en ontvangstbewijzen. Op deze manier heb je alle benodigde documentatie bij de hand om een schadeclaim effectief te ondersteunen en het proces soepeler te laten verlopen.

Deskundig advies

Als je op zoek bent naar financiële bescherming voor je onderneming, is een goederentransportverzekering onmisbaar. Het is cruciaal om een verzekering af te sluiten die bij jouw bedrijf past. Laat je daarom adviseren door een verzekeringsexpert van EVR. Samen zoeken we naar een verzekering die perfect aansluit bij jouw situatie. Bescherm je bedrijf tegen onvoorziene financiële risico’s door vandaag nog een offerte op maat aan te vragen, eenvoudig via de knop hieronder.

Offerte aanvragen

Verzekering.nl

Op het moment dat je een offerte aanvraagt bij Verzekering.nl voor een zakelijke verzekering kom je direct in contact met een onafhankelijke verzekeringsexpert van Eijgendaal & van Romondt. Door middel van persoonlijk advies en actief meedenken voegen zij waarde toe voor jou en jouw bedrijf.

Hoe worden wij beoordeeld?

De bezoekers van deze website beoordelen onze dienstverlening met de volgende score.

Wij staan voor

Hoe wij helpen bij het vinden van de juiste verzekering

Op Verzekering.nl begrijpen we dat het vinden van de juiste verzekering overweldigend kan zijn. Daarom koppelen wij jouw aanvraag aan een verzekeringsexpert van EVR. Deze experts brengen jouw specifieke behoeften in kaart en gebruiken hun diepgaande kennis van de verzekeringsmarkt om je te matchen met de verzekering die het best bij jou past. Met persoonlijke aandacht en deskundig advies zorgen we ervoor dat je niet alleen verzekerd bent, maar ook verzekerd bent van de beste dekking voor jouw situatie.

Zo verdienen wij ons geld

Bij Verzekering.nl zijn we transparant over hoe we ons geld verdienen. Wij ontvangen een commissie van de verzekeringsmaatschappijen wanneer je via ons platform een verzekering afsluit. Dit beïnvloedt echter nooit ons advies of onze aanbevelingen. Onze prioriteit ligt bij het vinden van de beste match voor jou, gebaseerd op jouw unieke behoeften en voorkeuren. Deze aanpak zorgt ervoor dat we onafhankelijk en objectief blijven, terwijl we jou kosteloos ondersteunen in het vinden van de ideale verzekering.

Onze kwaliteit waarborgen wij zo

Er is niets belangrijker dan het afsluiten van een goede verzekering. Of het nu gaat om een bedrijfsaansprakelijkheids-, beroepsaansprakelijkheids-, bedrijfsauto-, verzuim-, of een andere zakelijke verzekering. Onze maatstaven zijn altijd hetzelfde. We vergelijken dan ook objectief en onafhankelijk onze verzekeringen. Hierdoor worden er geen partijen voorgetrokken.

Daarnaast werken we met een zo uitgebreid mogelijk aanbod. We staan alleen open voor een samenwerking met partners als zij een compleet aanbod aanbieden.

Ons doel is namelijk om zowel budget opties als uitgebreidere verzekeringen aan je voor te kunnen leggen. Zo kan onze vergelijkingstool de beste verzekering voor jou aanbieden.

Het laatste zakelijke nieuws

Lees de ontwikkelingen omtrent verzekeringen

Veelgestelde vragen

De belangrijkste antwoorden over goederentransportverzekering

Bronnen en expertise

De volgende bronnen zijn geraadpleegd bij het opstellen van deze pagina:

Gecontroleerde informatie door een expert

Picture of Peter Alblas

Peter Alblas

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Peter Alblas. Peter houdt zich constant bezig met het waarborgen van de kwaliteit van het aanbod dat wij aanbieden. Hij checkt hierbij of de informatie van de aanbieders overeenkomt met de informatie die wij geven.

Scroll naar boven