Beroepsaansprakelijkheids verzekering

Met een juiste beroepsaansprakelijkheidsverzekering bied je extra zekerheid aan jou opdrachtgever én dek je jouw onderneming af tegen een mogelijk forse schade.

Een beroeps-
aansprakelijkheids-
verzekering afsluiten?

Klik op de onderstaande knop, vul alle gegevens in en ontvang een offerte op maat voor jouw organisatie.

Waarom een beroepsaansprakelijkheidverzekering?

Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Voor de meeste dienstverlenende of adviserende bedrijven is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering onmisbaar. Voor enkele andere beroepsgroepen maakt deze verzekering deel uit van het standaard verzekeringspakket. De normale aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven biedt dekking voor materiële of letselschade aan derden. Dit is belangrijk, maar als je financiële schade veroorzaakt door een beroepsfout (onjuist handelen of nalaten), heb je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig. Deze schade wordt ook wel zuivere vermogensschade genoemd.

Een belangrijk aspect van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is de verdediging tegen schadeclaims. Dit omvat onder andere proceskosten, wettelijke rente en bereddingskosten, ongeacht of de claim uiteindelijk gegrond blijkt te zijn. Omdat er schades kunnen optreden die deels onder de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven vallen en deels onder de beroepsaansprakelijkheidsverzekering, raden wij aan om beide verzekeringen bij dezelfde verzekeraar af te sluiten.

Wat is belangrijk bij een offerte?

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering (zoals de naam al aangeeft) is afgestemd op jouw beroep. Denk aan een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers in de zorg, advocatuur, geneeskunde of ICT. Niet alleen de premie, maar ook specifieke voorwaarden of clausules zijn afgestemd op jouw beroep. Het is belangrijk dat al jouw werkzaamheden gedekt zijn door de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Anders loop je een groot risico op afwijzing van een schadeclaim. In sommige branches hebben verzekeraars speciale producten ontwikkeld die een zeer uitgebreide dekking bieden. Hieronder zie je in welke branches wij een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kunnen aanbieden:

  • Informatie en Communicatie
  • Technologie
  • Management & Consultancy
  • Marketing, PR, Reclame en Communicatie
  • Gerechtsdeurwaarders en Incassobureaus
  • Bewindvoerders, Budgetcoaches en Mentoren
  • Notarissen & Advocatuur

Bij het aanvragen van een offerte voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kun je kiezen uit een uitgebreide lijst met beroepen. Als jouw beroep er niet bij staat of niet volledig wordt vermeld, kun je kiezen voor ‘anders’. Je krijgt dan de gelegenheid om een toelichting te geven.

Keuze uit de beste beroepsaansprakelijkheidsverzekeraars

Gemakkelijk een beroepsaansprakelijkheidsverzekering aanvragen

Stel hier jouw pakket bedrijfsverzekeringen samen
1
Stap 1: Kies je verzekering

Selecteer de beroepsaanspra-kelijkheidsverzekering en eventueel andere verzekering(en).

2
Stap 2: Advies door EVR

Een ervaren adviseur neemt contact met je op en spreekt je verzoek met je door.

3
Stap 3: Offerte op maat

De adviseur maakt een vergelijking en zorgt voor een offerte op maat.

4
Stap 4: Sluit je verzekering af

Je bent akkoord en sluit de beroepsaansprakelijkheids-verzekering af.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering vergelijken

Wij bekijken wat je doet en gaan voor je op zoek naar een passende verzekering.

Enkele misvattingen rondom een beroepsaansprakelijkheidsverzekering

In de praktijk merken wij dat er enkele hardnekkige misvattingen zijn rondom beroepsaansprakelijkheid en de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Hieronder noemen wij de meest voorkomende misvattingen bij deze vorm van aansprakelijkheid.

 

“Mijn opdrachtgever doet niet moeilijk en heeft mij geen verplichting gegeven om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Ik loop geen risico!”

Het is juist dat er grote verschillen zijn tussen opdrachtgevers. Maar maakt zo’n verplichting eigenlijk uit voor het beroepsaansprakelijkheidsrisico? Nee, totaal niet! Aansprakelijkheid voor het handelen of nalaten is in de wet vastgelegd. Dat sommige opdrachtgevers een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht stellen, is in hun eigen belang. Ze zoeken een garantie voor zichzelf. Ook zonder verplichting loop je dus het risico op een claim vanwege een beroepsfout. Zelfs wanneer het een vaste en “niet moeilijke” opdrachtgever betreft, blijft het risico aanwezig. Wij raden altijd aan om jezelf te verplaatsen in een omgekeerde situatie. Als een fout van een andere ondernemer bijvoorbeeld € 500,- zou kosten voor jouw bedrijf, dan is er meestal geen probleem vanwege de goede relatie. Maar wat als het jouw bedrijf € 50.000,- of € 100.000,- kost, verwacht je dan nog steeds geen vergoeding van de andere ondernemer?

 

“Deze vorm van aansprakelijkheid is uitgesloten in mijn algemene voorwaarden. Ik loop geen risico!”

Dat is goed nieuws! Dit scheelt een zwaar bedrijfsrisico en tevens de kosten voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Bij deze oplossing zijn er een drietal belangrijke aandachtspunten. Veel algemene voorwaarden worden zelf gemaakt of van internet geplukt en vervolgens zelf bewerkt. Dit raden wij ten zeerste af. Juridisch zijn deze contracten vaak niet waterdicht, waardoor ze je helemaal geen bescherming bieden tegen dergelijke claims. Soms staan er bepalingen in die in strijd zijn met de wet. Een slimme advocaat zal deze voorwaarden ongeldig laten verklaren. Stel dat jouw voorwaarden wél helemaal waterdicht zijn opgesteld, dan blijft er nog altijd een mogelijk risico. Sommige opdrachtgevers hanteren namelijk inkoopvoorwaarden inclusief eisen rondom aansprakelijkheid. Deze inkoopvoorwaarden gaan boven jouw algemene voorwaarden, waardoor het beroepsaansprakelijkheidsrisico weer terugkomt. Het derde aandachtspunt bij het werken met een uitsluiting is jouw concurrentiepositie. Als zo’n uitsluiting gangbaar is in jouw sector, dan maakt het niet zoveel uit. Maar als een groot deel van jouw concurrenten deze uitsluiting niet heeft, kun je opdrachten gaan mislopen.

 

“Mijn opdracht zit erop, ik zeg de beroepsaansprakelijkheidsverzekering snel op. Ik loop geen risico meer!”

Dit is buitengewoon onverstandig. Allereerst is het risico niet gekoppeld aan een enkele opdracht. Een aansprakelijkheidsrisico is tenslotte altijd aanwezig. Als je iemand letsel toebrengt of materiële schade veroorzaakt, is dat direct merkbaar. Een beroepsfout kan zich direct, maar ook later openbaren. Als de verzekering op dat moment al is opgezegd, heb je alsnog een groot probleem. Ook een nieuw afgesloten beroepsaansprakelijkheidsverzekering zal dit meestal niet in behandeling nemen. Alleen als er op de oude beroepsaansprakelijkheidsverzekering een zogeheten uitloopdekking is opgenomen óf de nieuwe verzekering een inloopdekking heeft, zal de claim in behandeling worden genomen. Dan moet de claim zich nog wel even openbaren binnen de periode waar de uitloop- of inloopdekking recht op geeft. Kortom, wij raden aan de beroepsaansprakelijkheidsverzekering door te laten lopen en bij het overstappen goed te letten op het risico van uitloop/inloop.

Enkele tips voor je beroepsaansprakelijkheids-verzekering

Verzekering.nl

Op het moment dat je een offerte aanvraagt bij Verzekering.nl voor een zakelijke verzekering kom je direct in contact met een onafhankelijke verzekeringsexpert van Eijgendaal en van Romondt. Door middel van persoonlijk advies en actief meedenken voegen zij waarde toe voor jou en jouw bedrijf.

Hoe worden wij beoordeeld?

De bezoekers van deze website beoordelen onze dienstverlening met de volgende score.

Wij staan voor

Veelgestelde vragen

De belangrijkste antwoorden over beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen

Scroll naar boven