Beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Voorkom financiële schade door beroepsfouten. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) beschermt jou als zzp’er of bedrijf tegen claims en reputatieschade.
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) afsluiten?
Bescherm je bedrijf tegen financiële risico’s door beroepsfouten. Klik hieronder en vul de informatie in voor een offerte op maat voor jouw organisatie.
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) afsluiten
Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?
Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) dekt financiële schade die ontstaat door fouten in je werk. Denk aan verkeerd advies, nalatigheid of een administratieve vergissing die je klant geld kost. In zulke gevallen kun je aansprakelijk worden gesteld en een schadeclaim ontvangen.
De BAV vergoedt dan de juridische kosten en eventuele schadevergoedingen, zolang deze onder de dekking van de polis vallen. Zo voorkom je dat een beroepsfout leidt tot hoge kosten, en kun je met vertrouwen blijven werken.
Waarom een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten?
Als je werkt in een adviserend of dienstverlenend beroep, loop je het risico aansprakelijk te worden gesteld voor fouten, nalatigheid of verkeerd advies. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) beschermt je tegen de financiële gevolgen van zulke situaties.
De verzekering dekt schadeclaims van klanten en de kosten van juridische procedures. Zo voorkom je dat één beroepsfout je onderneming in financiële problemen brengt.
Daarnaast vergroot een BAV je professionele uitstraling: opdrachtgevers en partners zien dat je je verantwoordelijkheid serieus neemt. In sommige sectoren is de verzekering zelfs verplicht om een contract te mogen aangaan.
Kortom: met een BAV werk je met rust en zekerheid, zodat jij je kunt focussen op waar je goed in bent, ondernemen, adviseren en groeien.
Een offerte voor een BAV aanvragen?
Ben je op zoek naar een beroepsaansprakelijkheidsverzekering die bij jouw bedrijf past? Vul dan je (bedrijfs)gegevens in door op ‘offerte aanvragen’ te klikken. Na het invullen van de offerte aanvraag kom je in contact met de adviseurs van EVR, onze experts doen er alles aan om ondersteuning te bieden bij het vinden van de perfecte verzekering.
Met een persoonlijk advies op maat en een goed gesprek met onze verzekeringsspecialist, ontdekt je snel welke verzekering aansluit bij jouw organisatie. Wij nemen de financiële belangen serieus en zetten ons volledig in om de best mogelijke dekking en premie te vinden. Bij ons staat het bedrijfsbelang voorop en we zoeken graag met jou naar een beroepsaansprakelijkheidsverzekering waar je echt iets aan hebt. Klik op de knop hieronder voor een offerte op maat.
Keuze uit de beste beroepsaansprakelijkheidsverzekeraars
Zo vraag je gemakkelijk een beroepsaansprakelijkheidsverzekering aan
Selecteer de beroepsaansprakelijkheidsverzekering en eventueel andere verzekering(en).
Stap 2: Advies door EVR
Een ervaren adviseur neemt contact met je op en spreekt je verzoek met je door.
De adviseur maakt een vergelijking en zorgt voor een offerte op maat.
Je bent akkoord en sluit de beroepsaansprakelijkheids-verzekering af.
Alles wat je moet weten over de beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Wat dekt een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?
Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) dekt financiële schade die ontstaat door fouten in je werk. Denk aan verkeerd advies, nalatigheid of onjuiste uitvoering van opdrachten waardoor je klant financieel verlies lijdt. In zulke gevallen kan een klant een schadeclaim indienen, en de BAV biedt dan dekking voor de schade en de juridische kosten.
Let op: de exacte dekking verschilt per verzekeraar. Zaken als opzettelijke fouten, contractbreuk of strafbare handelingen zijn meestal uitgesloten van de verzekering. Controleer daarom altijd goed de polisvoorwaarden, zodat je precies weet waarvoor je wel en niet verzekerd bent.
Wat wordt er wel gedekt?
- Financiële schade door foutief advies
- Schade door nalatigheden in je dienstverlening
- Kosten voor verweer tegen ongegronde claims
- Verlies van documenten die in jouw beheer zijn
Wat wordt er niet gedekt?
- Opzettelijke fouten of nalatigheden
- Claims gerelateerd aan strafrechtelijke vervolging
- Schade ontstaan door niet-naleving van contractuele verplichtingen
- Schade door advies over investeringen en beleggingen
- Schade aan spullen en personen
Claims made dekking
Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering wordt meestal afgesloten met een zogeheten claims made-dekking. Dit betekent dat alleen schadeclaims die tijdens de looptijd van de polis worden gemeld, in aanmerking komen voor vergoeding, ongeacht wanneer de fout precies is gemaakt.
Let op: elke verzekeraar hanteert hierbij eigen voorwaarden en uitsluitingen. Sommige claims worden alleen gedekt als ze direct worden gemeld. Daarom is het belangrijk om schade of beroepsfouten altijd zo snel mogelijk door te geven.
Wil je ook beschermd zijn tegen fouten uit het verleden of toekomstige claims na beëindiging van je polis? Dan kun je de dekking uitbreiden met een inloop- of uitloopdekking. Zo voorkom je dat je onverzekerd bent voor beroepsfouten die buiten de actieve polis-periode vallen.
Aanvullende dekkingen
Het inlooprisico heeft betrekking op werkzaamheden die verricht zijn vóór de startdatum van de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Een aanvullende dekking voor het inlooprisico biedt dekking voor claims die worden ingediend voor incidenten die plaatsvonden voordat de polis actief werd, maar waarvan de claims pas worden gemeld nadat de verzekering is ingegaan. Het afdekken van het inlooprisico is van groot belang voor professionals en bedrijven; het biedt namelijk bescherming tegen risico’s voortvloeiend uit eerdere werkzaamheden, wat essentieel is voor een effectief risicomanagement.
De aanvullende dekking voor het uitlooprisico biedt bescherming tegen claims die worden ingediend nadat een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is beëindigd. Deze dekking kan belangrijk zijn voor professionals en bedrijven die diensten verlenen of advies geven, omdat claims met betrekking tot hun werkzaamheden soms pas later aan het licht komen. Bijvoorbeeld, als een architect een gebouw ontwerpt en na enkele jaren blijkt er een constructiefout te zijn, dan kan een claim ingediend worden lang nadat het project is afgerond en de oorspronkelijke verzekering mogelijk niet meer actief is.
De aanvullende dekking zorgt ervoor dat professionals nog steeds beschermd zijn tegen dergelijke late claims. Het is een essentiële dekking voor iedereen wiens beroepsaansprakelijkheidsrisico’s voortduren na het opleveren van de diensten. Het uitlooprisico is bijzonder belangrijk in sectoren waar de gevolgen van professionele fouten pas na een lange periode zichtbaar kunnen worden, zoals de bouw, architectuur, medische zorg, en juridische dienstverlening. Het biedt financiële zekerheid en gemoedsrust, wetende dat men beschermd is tegen toekomstige risico’s en claims.
Eigen risico beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Bij een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) betaal je vaak een eigen risico: het bedrag dat je zelf voor je rekening neemt bij een schadeclaim, voordat de verzekeraar uitkeert.
Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie, maar ook hoe groter je eigen financiële verantwoordelijkheid bij een fout. Het eigen risico helpt verzekeraars om kleine claims te beperken én stimuleert zorgvuldig werken.
Bepaal vooraf welk risico je zelf kunt dragen. Zo kies je een dekking die past bij je budget en je risicoprofiel.
Het belang van deskundig advies
Het is belangrijk voor professionals en bedrijven om deskundig advies in te winnen bij het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering biedt bescherming tegen financiële schade als gevolg van claims die ontstaan door fouten, nalatigheid of het niet naleven van professionele standaarden in je vakgebied. Zonder de geschikte dekking kunnen deze claims ernstige financiële en reputatieschade veroorzaken.
Het inschakelen van een specialist is daarom van onschatbare waarde. Het verzekert je niet alleen van gemoedsrust door de bevestiging dat je goed beschermd bent, maar het helpt ook financiële verliezen te voorkomen die door onvoldoende dekking kunnen ontstaan. Door te investeren in professioneel advies zorg je voor de best mogelijke bescherming voor jezelf en je onderneming. Een deskundige kan namelijk een verzekeringsoplossing op maat samenstellen, die perfect aansluit bij jouw specifieke beroep, de unieke risico’s die daarbij horen, en de eisen van jouw branche. Gezien de diversiteit in risico’s tussen verschillende sectoren en beroepen is dit een essentiële stap. Ontdek hieronder wat EVR voor jouw bedrijf kan betekenen.
Elk beroep heeft zijn eigen set van potentiële risico’s. Een advocaat heeft bijvoorbeeld andere verzekeringsbehoeften dan een IT-consultant. Wij kunnen op het gebied van verzekeringen helpen bij het identificeren van deze specifieke risico’s, zodat je verzekering bescherming biedt tegen de meest relevante dreigingen voor jouw praktijk of bedrijf.
De voorwaarden, dekkingen en uitsluitingen van een BAV kunnen complex zijn. Een deskundige kan deze voorwaarden verhelderen en ervoor zorgen dat je volledig begrijpt wat wel en niet gedekt is. Dit inzicht is waardevol bij het maken van een geïnformeerde beslissing over de verzekering die het beste bij jouw behoeften past.
Wij kunnen advies geven over hoe je de meest kosteneffectieve dekking kunt krijgen zonder in te leveren op de essentiële bescherming. Dit kan onder meer het aanpassen van dekkingslimieten en eigen risico’s omvatten, afhankelijk van jouw specifieke risicotolerantie en financiële situatie.
De behoeften van een professionele praktijk of bedrijf kunnen veranderen naarmate het groeit of zich ontwikkelt. Wij bieden voortdurende ondersteuning en kunnen adviseren over aanpassingen aan jouw polis om aan deze veranderende behoeften te voldoen. Dit zorgt ervoor dat je altijd beschermd bent tegen beroepsaansprakelijkheidsrisico’s.
Wat kost een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?
De premie van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) hangt af van meerdere factoren. Verzekeraars gebruiken deze om het risico op schadeclaims en de mogelijke kosten daarvan in te schatten. Dit verschilt per beroep en per verzekeraar.
Dit zijn de belangrijkste factoren die de hoogte van je premie beïnvloeden:
1. Aard van de beroepsactiviteiten
Beroepen met een hoog afbreukrisico, zoals medisch specialisten, juristen en architecten, betalen meestal een hogere premie. Hoe groter de kans op een kostbare fout, hoe hoger het verzekeringsrisico.
2. Omzet en bedrijfsgrootte
Hoe groter je omzet of team, hoe meer werk je verricht, en hoe groter de kans op fouten. Verzekeraars zien dit als hogere blootstelling aan aansprakelijkheid, wat de premie opdrijft.
3. Dekkingslimieten en eigen risico
Kies je voor een hogere verzekerde som, dan stijgt je premie. Een hoger eigen risico verlaagt juist de kosten, omdat je zelf een groter deel van eventuele schade betaalt.
4. Contractvoorwaarden
Verzekeraars kijken ook naar je algemene voorwaarden. Als je aansprakelijkheid daarin goed hebt beperkt, heeft dat vaak een positief effect op je premie. Brede aansprakelijkheidsbepalingen zorgen juist voor een hogere premie.
5. Aanvullende dekkingen
Extra dekking voor inloop- en uitlooprisico verhoogt de premie. Deze uitbreidingen zorgen voor meer bescherming bij claims over gebeurtenissen vóór of na de looptijd van je polis, maar brengen voor de verzekeraar extra risico met zich mee.
Ontvang een offerte op maat
Is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht?
- In sommige beroepsgroepen is het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) wettelijk verplicht. Dit geldt vooral voor beroepen waarbij fouten grote financiële of juridische gevolgen kunnen hebben voor klanten.
De volgende beroepen zijn wettelijk verplicht om een BAV af te sluiten:
- Financieel adviseurs
- Accountants
- Advocaten
- Notarissen
- Architecten
Naast wettelijke verplichtingen kunnen ook brancheorganisaties of beroepsverenigingen een BAV eisen. In de praktijk komt het vaak voor dat opdrachtgevers, overheden of samenwerkingspartners een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht stellen als voorwaarde om een opdracht te mogen uitvoeren.
Twijfel je of een BAV voor jouw beroep verplicht is? Controleer dan altijd de eisen van je brancheorganisatie en de voorwaarden in je contracten.
Beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp
Als zzp’er ben je zelf volledig aansprakelijk voor je werk en de gevolgen daarvan. Maak je een fout in een advies, rapport of project waardoor je klant financieel verlies lijdt? Dan kan dat leiden tot een forse schadeclaim. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) dekt in dat geval de kosten van juridische procedures en de schadevergoeding. Zo voorkom je dat één fout je onderneming in gevaar brengt.
Daarnaast straalt een BAV professionaliteit uit. In sectoren zoals consultancy, IT, marketing of bouw vragen opdrachtgevers vaak om een geldige beroepsaansprakelijkheidsverzekering voordat ze met je samenwerken. Je laat daarmee zien dat je risico’s serieus neemt en professioneel verzekerd bent. Met een BAV ben je dus niet alleen financieel beschermd, maar ook beter zichtbaar en aantrekkelijk voor opdrachtgevers.
Misvattingen over de beroepsaansprakelijkheidsverzekering
In de praktijk merken wij dat er enkele hardnekkige misvattingen zijn rondom beroepsaansprakelijkheid en de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Hieronder noemen wij de meest voorkomende misvattingen bij deze vorm van aansprakelijkheid.
Het is juist dat er grote verschillen zijn tussen opdrachtgevers. Maar maakt zo’n verplichting eigenlijk uit voor het beroepsaansprakelijkheidsrisico? Nee, totaal niet! Aansprakelijkheid voor het handelen of nalaten is in de wet vastgelegd. Dat sommige opdrachtgevers een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht stellen, is in hun eigen belang. Ze zoeken een garantie voor zichzelf. Ook zonder verplichting loop je dus het risico op een claim vanwege een beroepsfout. Zelfs wanneer het een vaste en “niet moeilijke” opdrachtgever betreft, blijft het risico aanwezig. Wij raden altijd aan om jezelf te verplaatsen in een omgekeerde situatie. Als een fout van een andere ondernemer bijvoorbeeld € 500,- zou kosten voor jouw bedrijf, dan is er meestal geen probleem vanwege de goede relatie. Maar wat als het jouw bedrijf € 50.000,- of € 100.000,- kost, verwacht je dan nog steeds geen vergoeding van de andere ondernemer?
Dat is goed nieuws! Dit scheelt een zwaar bedrijfsrisico en tevens de kosten voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Bij deze oplossing zijn er een drietal belangrijke aandachtspunten. Veel algemene voorwaarden worden zelf gemaakt of van internet geplukt en vervolgens zelf bewerkt. Dit raden wij ten zeerste af. Juridisch zijn deze contracten vaak niet waterdicht, waardoor ze je helemaal geen bescherming bieden tegen dergelijke claims. Soms staan er bepalingen in die in strijd zijn met de wet. Een slimme advocaat zal deze voorwaarden ongeldig laten verklaren. Stel dat jouw voorwaarden wél helemaal waterdicht zijn opgesteld, dan blijft er nog altijd een mogelijk risico. Sommige opdrachtgevers hanteren namelijk inkoopvoorwaarden inclusief eisen rondom aansprakelijkheid. Deze inkoopvoorwaarden gaan boven jouw algemene voorwaarden, waardoor het beroepsaansprakelijkheidsrisico weer terugkomt. Het derde aandachtspunt bij het werken met een uitsluiting is jouw concurrentiepositie. Als zo’n uitsluiting gangbaar is in jouw sector, dan maakt het niet zoveel uit. Maar als een groot deel van jouw concurrenten deze uitsluiting niet heeft, kun je opdrachten gaan mislopen.
Dit is buitengewoon onverstandig. Allereerst is het risico niet gekoppeld aan een enkele opdracht. Een aansprakelijkheidsrisico is tenslotte altijd aanwezig. Als je iemand letsel toebrengt of materiële schade veroorzaakt, is dat direct merkbaar. Een beroepsfout kan zich direct, maar ook later openbaren. Als de verzekering op dat moment al is opgezegd, heb je alsnog een groot probleem. Ook een nieuw afgesloten beroepsaansprakelijkheidsverzekering zal dit meestal niet in behandeling nemen. Alleen als er op de oude beroepsaansprakelijkheidsverzekering een zogeheten uitloopdekking is opgenomen óf de nieuwe verzekering een inloopdekking heeft, zal de claim in behandeling worden genomen. Dan moet de claim zich nog wel even openbaren binnen de periode waar de uitloop- of inloopdekking recht op geeft. Kortom, wij raden aan de beroepsaansprakelijkheidsverzekering door te laten lopen en bij het overstappen goed te letten op het risico van uitloop/inloop.
Tips voor je beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Tip 1: Overweeg een hoger eigen risico
Beschik je over voldoende financiële reserves? Dan kan het interessant zijn om te kiezen voor een hoger eigen risico bij schade. Je betaalt dan minder premie, wat je vaste lasten verlaagt. Laat je verzekeraar of adviseur berekenen wat dit voor jouw situatie betekent.
Tip 2: Check of je wereldwijde dekking nodig hebt
Werk je voor internationale opdrachtgevers of lever je diensten aan klanten buiten Nederland? Zorg dan dat je beroepsaansprakelijkheidsverzekering ook wereldwijde claims dekt. Juridische procedures in het buitenland kunnen complex en kostbaar zijn, wereldwijde dekking biedt dan extra zekerheid.
Tip 3: Vergeet inloop- en uitloopdekking niet
Een fout uit het verleden of een claim na beëindiging van je polis kan alsnog leiden tot aansprakelijkheid. Met een aanvullende inloop- en uitloopdekking ben je beschermd tegen claims die ontstaan buiten de actieve looptijd van je verzekering. Dit is vooral belangrijk bij overstap of bij het beëindigen van je onderneming.
Deskundig advies van EVR
Als je op zoek bent naar financiële bescherming voor je onderneming waar vermogensschade een rol speelt, is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering onmisbaar. Het is belangrijk om een verzekering af te sluiten die bij jouw bedrijf past. Laat je daarom adviseren door een verzekeringsexpert van EVR. Samen zoeken we naar een verzekering die perfect aansluit op jouw bedrijfssituatie. Bescherm je onderneming tegen onvoorziene financiële risico’s door vandaag nog een offerte op maat aan te vragen, eenvoudig via de knop hieronder.
Verzekering.nl
Op het moment dat je een offerte aanvraagt bij Verzekering.nl voor een zakelijke verzekering kom je direct in contact met een onafhankelijke verzekeringsexpert van Eijgendaal & van Romondt. Door middel van persoonlijk advies en actief meedenken voegen zij waarde toe voor jou en jouw bedrijf.
Hoe worden wij beoordeeld?
De bezoekers van deze website beoordelen onze dienstverlening met de volgende score.
Wij staan voor
- Makkelijk een offerte aanvragen voor één of meer verzekeringen
- Deskundig en onafhankelijk advies
- Wij vergelijken verschillende verzekeraars
Hoe wij helpen bij het vinden van de juiste verzekering
Op Verzekering.nl begrijpen we dat het vinden van de juiste verzekering overweldigend kan zijn. Daarom koppelen wij jouw aanvraag aan een verzekeringsexpert van EVR. Deze experts brengen jouw specifieke behoeften in kaart en gebruiken hun diepgaande kennis van de verzekeringsmarkt om je te matchen met de verzekering die het best bij jou past. Met persoonlijke aandacht en deskundig advies zorgen we ervoor dat je niet alleen verzekerd bent, maar ook verzekerd bent van de beste dekking voor jouw situatie.
Zo verdienen wij ons geld
Bij Verzekering.nl zijn we transparant over hoe we ons geld verdienen. Wij ontvangen een commissie van de verzekeringsmaatschappijen wanneer je via ons platform een verzekering afsluit. Dit beïnvloedt echter nooit ons advies of onze aanbevelingen. Onze prioriteit ligt bij het vinden van de beste match voor jou, gebaseerd op jouw unieke behoeften en voorkeuren. Deze aanpak zorgt ervoor dat we onafhankelijk en objectief blijven, terwijl we jou kosteloos ondersteunen in het vinden van de ideale verzekering.
Onze kwaliteit waarborgen wij zo
Er is niets belangrijker dan het afsluiten van een goede verzekering. Of het nu gaat om een bedrijfsaansprakelijkheids-, beroepsaansprakelijkheids-, bedrijfsauto-, inventaris-, of een andere zakelijke verzekering. Onze maatstaven zijn altijd hetzelfde. We vergelijken dan ook objectief en onafhankelijk onze verzekeringen. Hierdoor worden er geen partijen voorgetrokken.
Daarnaast werken we met een zo uitgebreid mogelijk aanbod. We staan alleen open voor een samenwerking met partners als zij een compleet aanbod aanbieden.
Ons doel is namelijk om zowel budget opties als uitgebreidere verzekeringen aan je voor te kunnen leggen. Zo kunnen onze experts de beste verzekering voor jou aanbieden.
Het laatste zakelijke nieuws
Veelgestelde vragen over beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen
De belangrijkste antwoorden over beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen
Bronnen en expertise
De volgende bronnen zijn geraadpleegd bij het opstellen van deze pagina:
Gecontroleerde informatie door een expert
De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Peter Alblas. Peter houdt zich constant bezig met het waarborgen van de kwaliteit van het aanbod dat wij aanbieden. Hij checkt hierbij of de informatie van de aanbieders overeenkomt met de informatie die wij geven.
- De informatie op deze pagina is voor het laatst geüpdatet op 25 juni 2025