Particulier

Wat is beroepsaansprakelijkheid?

Beroepsaansprakelijkheid is de aansprakelijkheid van een werknemer voor de schade die veroorzaakt wordt bij het uitoefenen van zijn beroep. Dit kan om vrijwel alle beroepen gaan zoals bijvoorbeeld een arts, marketeer, engineer of een accountant. Beroepsaansprakelijkheid zorgt ervoor dat slachtoffers die lijden onder de schade, de werknemer die de schade heeft gemaakt aansprakelijk kunnen stellen. Hierdoor hoeft de partij die schade heeft niet de schade uit hun eigen zak te betalen. De persoon die de fout heeft gemaakt zal aansprakelijk worden gesteld voor de fouten en voor de financiële schade. Wanneer de beroepsaansprakelijkheidsverzekering is afgesloten zal de verzekeraar de kosten van de persoonlijke fout vergoeden.

In het geval van beroepsaansprakelijkheid gaat de schade die veroorzaakt wordt niet alleen om fysieke schade, maar het kan ook om financiële schade gaan. Beroepsaansprakelijkheid is dus breder dan alleen aansprakelijkheid voor fysieke schade die je toebrengt aan een ander.

Door beroepsaansprakelijkheid kunnen slachtoffers die schade hebben door een professionele fout, hun schade verhalen op de werknemer die de fout heeft gemaakt. Zo kan de dienstverlener die de fout heeft gemaakt, de schade die hij heeft veroorzaakt vergoeden aan het slachtoffer. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zorgt ervoor dat in deze situatie de dienstverlener financieel gedekt is. Hierdoor hoeft de dienstverlener niet uit eigen zak de beroeps aansprakelijkheidsclaim te betalen, maar vergoedt de verzekering het. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering is niet alleen voor bedrijven geschikt, maar ook zzp’ers kunnen gebruik maken van de verzekering.

De beroepsaansprakelijkheidverzekering is een belangrijke verzekering binnen verschillende vakgebieden, omdat het ervoor zorgt dat werkuitvoerende mensen aansprakelijk kunnen worden gesteld voor hun fouten. Verder biedt het de mogelijkheid dat mensen die slachtoffer zijn door een persoonlijk fout, hun schade kunnen verhalen. Het is daarom aan te raden om altijd een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, wanneer je een beroep uitoefent waar schade voor vervelende gevolgen kan zorgen. Het is mogelijk om als zzp’er een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Hierdoor ben je als zzp’er gedekt voor schade waar je aansprakelijk voor gesteld kan worden.

 

Verschil beroepsaansprakelijkheid

en bedrijfsaansprakelijkheid

Het is belangrijk om te weten dat beroepsaansprakelijkheid niet hetzelfde is als bedrijfsaansprakelijkheid. De bedrijfsaansprakelijkheid is de aansprakelijkheid van een bedrijf voor schade die het bedrijf toebrengt aan een ander persoon, bijvoorbeeld aan een klant of een medewerker. Deze schade kan bijvoorbeeld ontstaan doordat de veiligheidsvoorschriften niet worden nageleefd, waardoor een klant letselschade oploopt. Als een klant struikelt in jouw winkel over een kratje en hierdoor letselschade heeft, word je als werkgever aansprakelijk gesteld voor de letselschade van de klant.

Beroepsaansprakelijkheid gaat om aansprakelijkheid, nadat een dienstverlener fouten heeft gemaakt tijdens zijn werkzaamheden met als gevolg financiële schade.

Wil je je graag verzekeren tegen beroepsaansprakelijkheid, zodat je niet te maken krijgt met onverwacht hoge kosten? Neem dan een kijkje bij de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Op deze pagina staat belangrijke informatie over de verzekering voor jouw bedrijf. Wil je de verzekering afsluiten? Vul het offerteformulier in en kies voor de gewenste verzekeringen. Onze verzekeringsadviseurs zullen je voorzien van informatie en helpen je bij het afsluiten van de gewenste verzekering(en).

Adviseren, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl

Artikel delen:

Scroll naar boven