Cyberverzekering

“Cybercrime overkomt ons toch niet.’’ is een veelgehoorde uitspraak onder mkb’ers en zzp’ers, helaas is deze uitspraak volledig onjuist. Juist zij zullen de komende jaren de nummer één prooi zijn voor cybercriminelen.

Een cyberverzekering afsluiten?

Klik op de onderstaande knop, vul alle gegevens in en ontvang een offerte op maat voor jouw organisatie.

Is een zakelijke cyberverzekering nodig?

Het aantal cyberincidenten is de afgelopen jaren flink toegenomen. Naar verwachting zullen dit soort incidenten de komende jaren nog verder toenemen. Dit heeft meerdere redenen. Allereerst is er voor cybercriminelen een lage pakkans, daarnaast is een aanval heel eenvoudig en goedkoop op te zetten. Bovendien is het extreem rendabel. Jouw organisatie kan daarom zomaar slachtoffer worden van een cyberincident. Waar cybercriminelen vroeger multinationals en overheden aanvielen, is hun aandacht verschoven naar mkb’ers en zzp’ers. Cybercriminelen kijken niet langer naar de hoeveelheid buit die ze kunnen maken, maar juist naar hoe makkelijk ze dat kunnen doen. Hoe zeker ben je dat jouw organisatie bestand is tegen een cyberaanval en beschik je al over een cyberverzekering?

Misschien werkt jouw onderneming samen met een lokale ICT-partij en neem je preventieve maatregelen zoals een virusscanner en/of firewall. Hiermee verwacht je bestand te zijn tegen cybercriminaliteit. Dit is echter niet het geval. Van alle ICT-organisaties is minder dan 5% gespecialiseerd in cybersecurity. Zelfs als jouw organisatie technisch in orde is, ben je niet 100% veilig. Een cyberverzekering biedt bescherming tegen de gevolgen van een cyberincident. Verzekering.nl werkt op het gebied van cyberverzekeringen samen met AIG, Allianz, Chubb, Hiscox, Markel en Zurich. Dankzij deze samenwerking kunnen wij het grootste deel van de markt vergelijken en aanbieden.

Het overkomt ons toch niet…
In 2017 hebben twee grote cyberincidenten het nieuws gehaald, waaronder het Petya-virus. Veel ondernemers hebben deze berichten meegekregen. Aanvallen op grote schaal zoals in 2017 zijn er op het moment van schrijven niet meer geweest, maar als je het nieuws in de gaten houdt, verschijnt er bijna wekelijks een artikel over een bedrijf dat te maken heeft met een cyberincident. Dat klinkt misschien weinig, maar vrijwel iedereen kiest ervoor om het stil te houden uit angst voor reputatieschade. Xander Koppelmans koos er juist voor om andere ondernemers te waarschuwen. Xander was eigenaar van de Zeeuwse ontwerpstudio PHGR die ondanks goede, gecertificeerde automatiseerders en hardware (toch) zijn faillissement moest aanvragen als gevolg van cybercrime.

Waar bieden zakelijke cyberverzekeringen dekking voor?

Ons aanbod van cyberverzekeringen kenmerkt zich door een uitgebreide dekking, aanvullende dienstverlening en een gunstige premie. Binnen ons aanbod heeft elk product enkele unieke kenmerken, waardoor wij voor jou een cyberverzekering kunnen kiezen die het beste aansluit op jouw organisatie. Verderop op de pagina leggen wij de dekkingen uit.

Keuze uit de beste cyberverzekeraars

Wij werken o.a. samen met

Gemakkelijk een cyberverzekering aanvragen

Stel hier jouw pakket bedrijfsverzekeringen samen
1
Stap 1: Kies je verzekering

Selecteer de cyberverzekering en eventueel andere verzekering(en).

2
Stap 2: Advies door EVR

Een ervaren adviseur neemt contact met je op en spreekt je verzoek met je door.

3
Stap 3: Offerte op maat

De adviseur maakt een vergelijking en zorgt voor een offerte op maat.

4
Stap 4: Sluit je verzekering af

Je bent akkoord met de offerte en sluit de cyberverzekering af

Cyberverzekeringen vergelijken

Wij bekijken wat je doet en gaan voor je op zoek naar een passende verzekering.

Globaal bieden cyberverzekeringen dekking voor de volgende rubrieken:

Aansprakelijkheid

Jouw organisatie kan aansprakelijk worden gesteld door derden na geleden schade die jouw organisatie te verwijten is. Cyberverzekeringen bieden dekking voor drie verschillende soorten aansprakelijkheidsclaims.

 

Media-aansprakelijkheid omvat claims wegens smaad en laster bij het gebruik van online kanalen. Hackers kunnen onder de naam van jouw organisatie communiceren met de buitenwereld.

 

Onder privacyaansprakelijkheid vallen aanspraken die voortvloeien uit het onzorgvuldig beheer van persoonsgegevens en/of bedrijfsgegevens. Organisaties die werken met persoonsgegevens moeten zich houden aan de normen en richtlijnen van de AVG. Mochten er persoonsgegevens uitlekken, dan kan jouw organisatie aansprakelijk worden gesteld door derden. Daarnaast legt de AVG jouw organisatie een boete op.

 

Het falen van organisaties om hun netwerk effectief te beschermen tegen cybercriminaliteit valt onder netwerkaansprakelijkheid.

Bedrijfsschade

De grootste schade die voortkomt uit een cyberincident is de onderbreking of ernstige belemmering van de bedrijfsactiviteiten, oftewel bedrijfsschade. Hierdoor kunnen er geen werkzaamheden worden uitgevoerd en wordt er geen omzet gegenereerd, terwijl vaste kosten gewoon betaald moeten worden. Deze schade wordt verschillend per verzekeraar vergoed. Zo keert Chubb gedurende drie maanden uit voor bedrijfsschade en keert Hiscox gedurende twaalf maanden uit. Naast de uitkeringsperiode verschilt ook de hoogte van de uitkering per verzekeraar.

Data/systemen

De data en systemen zijn essentieel voor de bedrijfsvoering. Zonder jouw data en systemen kunnen dagelijkse werkzaamheden niet worden uitgevoerd. Bij een cyberincident kan deze data en systeem beschadigd raken, versleuteld worden en zelfs gestolen worden. Cybercriminelen chanteren in dergelijke situaties hun slachtoffers om vertrouwelijke of bedrijfseigen gegevens openbaar te maken, aan te tasten of te verwijderen. Ook kunnen cybercriminelen de toegang tot bedrijfssystemen blokkeren of belemmeren. In de meeste gevallen eisen cybercriminelen losgeld om de data en systemen weer toegankelijk te maken.

Boetes van overheden en toezichthouders

Het niet naleven van voorgeschreven wet- en regelgeving kan leiden tot betaalkaartboetes en regelgevingsboetes. Deze boetes worden opgelegd door landelijke, provinciale, gemeentelijke of buitenlandse toezichthouders vanwege overtredingen van wet- en regelgeving. Er zijn twee soorten boetes, namelijk betaalkaartboetes en regelgevingsboetes.

 

De Payment Card Industry Data Security Standard (PCI DSS) stelt eisen aan organisaties die betalingen met betaalkaarten verwerken. Als niet wordt voldaan aan deze eisen en voorschriften, kan een boete worden opgelegd. Regelgevingsboetes worden eveneens opgelegd als niet wordt voldaan aan eisen en voorschriften van toezichthouders. Een voorbeeld hiervan is de AVG, die boetes oplegt voor het niet naleven van haar normen en richtlijnen door organisaties die werken met persoonsgegevens.

Telefoonkosten

Als jouw organisatie te maken krijgt met een cyberincident, maak je meer gebruik van de telefoondienst. Dit brengt extra kosten met zich mee. Deze extra telefoonkosten die worden gemaakt na een cyberincident worden gedekt door een cyberverzekering. De dekking van extra telefoonkosten na een cyberincident varieert per verzekeraar van minimaal € 50.000,- tot maximaal € 100.000,-. Deze dekking geldt wereldwijd, behalve in de Verenigde Staten en Canada.

Reconstructiekosten

Onder reconstructiekosten vallen de herstelkosten van een cyberincident. De kosten die moeten worden gemaakt om de organisatie weer te herstellen van een cyberincident vallen hieronder.

Aanvullende diensten

Daarnaast worden er bij het afsluiten van een cyberverzekering vaak aanvullende services aangeboden, zoals een cybersecurityscan, een online helpdesk en een forensisch onderzoek. Na een cyberincident zal de cyberverzekering in veel gevallen een ICT-specialist inschakelen om je te voorzien van de hulp die je nodig hebt en om ervoor te zorgen dat je in de toekomst niet tegen dezelfde problemen aanloopt.

Enkele tips voor je cyberverzekering

Verzekering.nl

Op het moment dat je een offerte aanvraagt bij Verzekering.nl voor een zakelijke verzekering kom je direct in contact met een onafhankelijke verzekeringsexpert van Eijgendaal en van Romondt. Door middel van persoonlijk advies en actief meedenken voegen zij waarde toe voor jou en jouw bedrijf.

Hoe worden wij beoordeeld?

De bezoekers van deze website beoordelen onze dienstverlening met de volgende score.

Wij staan voor

Veelgestelde vragen​

De belangrijkste antwoorden over cyberverzekeringen

Scroll naar boven