Particulier

Vervoerdersaansprakelijkheids­verzekering

Goederenvervoerders worden dagelijks met diverse transportrisico’s geconfronteerd, het is daarom essentieel om jezelf te verzekeren tegen aansprakelijkheidsclaims die kunnen voortvloeien uit ongevallen onderweg.

Vervoerders­aansprakelijkheids­verzekering afsluiten?

Bescherm je bedrijf tegen financiële risico’s van goederenvervoer. Klik hieronder en vul de informatie in voor een offerte op maat voor jouw organisatie.

Waarom een vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering?

Wat is een vervoerdersaansprakelijkheids­verzekering?

De vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering biedt bescherming aan bedrijven die goederen van derde partijen vervoeren. Deze verzekering dekt de aansprakelijkheid van de vervoerder voor schade aan of verlies van deze goederen tijdens het transport. Het maakt daarbij niet uit of het transport over de weg, per spoor, door de lucht of over zee plaatsvindt.

Waarom een vervoerdersaansprakelijkheids­verzekering afsluiten?

Transportactiviteiten brengen altijd risico’s met zich mee. De goederen die worden vervoerd, kunnen tijdens het transport beschadigd raken of verloren gaan door verschillende oorzaken, zoals ongevallen, diefstal of weersomstandigheden. Wanneer een incident zoals dit zich voordoet, kun je als vervoerder aansprakelijk worden gesteld voor deze schades. Een vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering beschermt je tegen de financiële gevolgen van deze claims en zorgt ervoor dat de bedrijfsvoering kan doorgaan zonder dat de vervoerder ernstige financiële risico’s loopt.

Het afsluiten van een vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering is niet wettelijk verplicht, maar kan wel worden vereist door derde partijen. Houd er rekening mee dat deze verzekering alleen dekking biedt voor schade die ontstaat tijdens het transport. Het laden en lossen en schade die voor of na deze activiteiten optreedt, valt niet altijd onder de dekking van deze verzekering.

Vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

Ben je op zoek naar een vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering die bij jouw bedrijf past? Vul dan je (bedrijfs)gegevens in door op ‘offerte aanvragen’ te klikken. Na het invullen van de offerte aanvraag kom je in contact met de adviseurs van EVR, onze experts doen er alles aan om ondersteuning te bieden bij het vinden van de perfecte verzekering. 

Met een persoonlijk advies op maat en een goed gesprek met onze verzekeringsadviseurs, ontdek je snel welke verzekering aansluit bij jouw organisatie. Wij nemen de financiële belangen serieus en zetten ons volledig in om de best mogelijke dekking en premie te vinden. Bij ons staat het bedrijfsbelang voorop en we zoeken graag met jou naar een vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering waar je echt iets aan hebt. Klik op de knop hieronder voor een offerte op maat.

Keuze uit de beste vervoerdersaansprakelijkheidsverzekeraars

Zo vraag je gemakkelijk een vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering aan

Stel hier jouw pakket met bedrijfsverzekeringen samen
1
Stap 1: Kies je verzekering

Selecteer de vervoerdersaansprakelijkheids­verzekering en eventueel andere verzekering(en).

2

Stap 2: Advies door EVR

Een ervaren adviseur neemt contact met je op en spreekt je verzoek met je door.

3
Stap 3: Offerte op maat

De adviseur maakt een vergelijking en zorgt voor een offerte op maat.

4
Stap 4: Sluit je verzekering af

Je bent akkoord en sluit de vervoerdersaansprakelijkheids­verzekering af.

Alles wat je moet weten over de vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering

Wat wordt er gedekt met de vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering?

De logistieke sector is risicovol en kan een aanzienlijke financiële impact met zich meebrengen. De vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering speelt een belangrijke rol in het waarborgen van de financiële stabiliteit binnen deze sector. Het is belangrijk op te merken dat dekkingen en uitsluitingen per verzekeraar kunnen verschillen. Hieronder volgen enkele voorbeelden van wat doorgaans wel en niet wordt gedekt:

Wat wordt er wel gedekt?

Wat wordt er niet gedekt?

Aanvullende dekkingen

De aanvullende dekking voor uitbesteed vervoer biedt bescherming wanneer een vervoerder externe partijen inschakelt om goederen te vervoeren waarvoor jij als hoofdvervoerder aansprakelijk bent. Deze dekking zorgt ervoor dat je gedekt bent tegen schade of verlies veroorzaakt door fouten of nalatigheid van de uitbestede vervoerder.

Deze dekking is specifiek bedoeld voor het vervoer van bederfelijke goederen zoals voedsel of andere gevoelige producten die onder specifieke temperatuurcondities moeten worden vervoerd. Het dekt schade als gevolg van temperatuurschommelingen of storingen in de koel- of vriesinstallaties tijdens het transport.

Deze dekking is gericht op het beschermen van containers en trailers die worden gebruikt voor het vervoer van goederen. Het dekt schade aan deze vervoersmiddelen als gevolg van ongevallen, diefstal of andere risico’s tijdens het transport.

Deze dekking beschermt tegen schade aan goederen tijdens het laden en lossen van de vrachtwagen, container of trailer. Het dekt bijvoorbeeld schade die ontstaat door ongelukken of fouten tijdens het verplaatsen van de goederen.

Eigen risico bij vervoerdersaansprakelijkheid

Bij een vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering is het eigen risico het bedrag dat de verzekerde zelf betaalt voordat de de verzekeraar de schade uitkeert. Dit eigen risico kan een vast bedrag zijn of een percentage van de schade, afhankelijk van de voorwaarden van de polis. Het eigen risico wordt gewoonlijk per geclaimd incident toegepast, wat betekent dat je voor elk afzonderlijk incident het overeengekomen bedrag moet betalen. Het kiezen van een hoger eigen risico leidt tot een lagere premie, omdat jijzelf meer risico neemt, wat gunstig kan zijn voor zowel de verzekerde als de verzekeraar.

Wat is het verschil tussen de vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering en goederentransportverzekering?

De vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering is speciaal ontworpen voor transportbedrijven die goederen van derden vervoeren. Deze verzekering dekt de voorwaarden waar een transportbedrijf onder werkt. Hierbij kun je denken aan de AVC (Algemene Vervoerscondities), CMR (Conventie voor het Internationale Vervoer van Goederen over de Weg) of specifiek voor koeriersbedrijven de AVK (Algemene Vervoercondities voor Koeriers). De kern van deze verzekering is de aansprakelijkheid van de vervoerder voor eventuele schade aan en/of verlies van goederen tijdens het transport. De verzekering dekt situaties waarin de vervoerder verantwoordelijk wordt gehouden voor schade aan de goederen, zoals bij ongevallen, nalatigheid of diefstal. Het is van groot belang dat alle vervoersconditie die door het transportbedrijf worden gehanteerd zijn aangemeld bij de verzekeraar zodat de condities gedekt zijn op de verzekering. Op basis van de AVC, CMR of AVK-voorwaarden is de dekking gelimiteerd, waardoor vaak niet de volledige waarde van de goederen gedekt is. Voor het verzekeren van de resterende waarde moet de eigenaar van de goederen een aparte goederentransportverzekering afsluiten; dit valt buiten de verantwoordelijkheid van het transportbedrijf. 

De goederentransportverzekering biedt bescherming voor de goederen van de eigenaar tijdens het transport. Deze verzekering dekt financiële schade aan de goederen als gevolg van schade of verlies door ongevallen, diefstal of extreme weersomstandigheden. Net zoals de vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering biedt het bescherming tegen schade, maar met een belangrijk verschil: de goederentransportverzekering dekt de volledige waarde van de goederen, ongeacht de aansprakelijkheidsvoorwaarden van het transportbedrijf waarmee wordt samengewerkt. Dit maakt het een essentiële aanvulling voor eigenaren die hun goederen zelf vervoeren of die willen dat hun goederen volledig gedekt zijn, zelfs als de dekking van het vervoerdersbedrijf beperkt is.

Het belang van deskundig advies

Het is belangrijk voor professionals en bedrijven om deskundig advies in te winnen bij het afsluiten van een vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering biedt bescherming tegen financiële schade als gevolg van beschadiging of verlies van goederen die jij voor derde vervoerd. 

Het inschakelen van een specialist is daarom van onschatbare waarde. Het verzekert je niet alleen van gemoedsrust door de bevestiging dat je goed beschermd bent, maar het helpt ook financiële verliezen te voorkomen die door onvoldoende dekking kunnen ontstaan. Door te investeren in professioneel advies zorg je voor de best mogelijke bescherming voor jezelf en je onderneming. Een deskundige kan namelijk een verzekeringsoplossing op maat samenstellen, die perfect aansluit bij jouw specifieke bedrijf, de unieke risico’s die daarbij horen, en de eisen van jouw branche. Gezien de diversiteit in risico’s tussen verschillende sectoren en beroepen is dit een essentiële stap. Ontdek hieronder wat EVR voor jouw bedrijf kan betekenen.

Identificatie van de specifieke risico's

Elk bedrijf heeft zijn eigen set van potentiële risico's. Een internationaal vervoerder van bloemen heeft bijvoorbeeld andere verzekeringsbehoeften dan een lokale vervoerder van meubels. Wij kunnen op het gebied van verzekeringen helpen bij het identificeren van deze specifieke risico's, zodat je verzekering bescherming biedt tegen de meest relevante dreigingen voor jouw praktijk of bedrijf.

Begrijpen van de polisvoorwaarden

De voorwaarden, dekkingen en uitsluitingen van een vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering kunnen complex zijn. Een deskundige kan deze voorwaarden verhelderen en ervoor zorgen dat je volledig begrijpt wat wel en niet gedekt is. Dit inzicht is waardevol bij het maken van een geïnformeerde beslissing over de verzekering die het beste bij jouw behoeften past.

Optimaliseren van dekking en kosten

Wij kunnen advies geven over hoe je de meest kosteneffectieve dekking kunt krijgen zonder in te leveren op de essentiële bescherming. Dit kan onder meer het aanpassen van dekkingslimieten en eigen risico's omvatten, afhankelijk van jouw specifieke risicotolerantie en financiële situatie.

Voortdurende ondersteuning

De behoeften van een professionele praktijk of bedrijf kunnen veranderen naarmate het groeit of zich ontwikkelt. Wij bieden voortdurende ondersteuning en kunnen adviseren over aanpassingen aan jouw polis om aan deze veranderende behoeften te voldoen. Dit zorgt ervoor dat je altijd beschermd bent tegen vervoerders-risico's.

Hoe wordt de premie bepaald?

Om de premie voor de vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering vast te stellen, nemen verzekeraars verschillende factoren in overweging om het risico in te schatten. Hieronder volgen enkele voorbeelden van factoren die verzekeraars gebruiken om de premie te bepalen. Let op dat de factoren die gebruikt worden per verzekeraar kunnen verschillen:

1. De waarde van de (vervoerde) goederen
Wanneer de goederen die vervoerd worden een hoge waarde hebben, neemt het risico op een grote schadeclaim bij een ongeval toe voor de verzekeraar. Dit betekent dat bij een hoge vervoerswaarde, er sprake zal zijn van een hogere premie.

2. Type goederen
Bepaalde goederen, zoals elektronica of chemische stoffen, kunnen vanwege hun aard in sommige gevallen buiten de standaarddekking vallen of onderworpen zijn aan een apart eigen risico. Deze producten of productcategorieën zijn specifiek vermeld in de polisvoorwaarden van de verzekeraar.

3. Route van de vervoerder
De gebieden waar de vervoerder doorheen rijdt voor het leveren van de goederen heeft invloed op de premie. Als de route door risicovolle gebieden loopt, zoals conflictzones of regio’s met een hoge criminaliteit, leidt dit tot een hogere premie. In extreme gevallen kan het zelfs voorkomen dat de lading niet verzekerd kan worden.

4. Vervoersmiddel
Het vervoersmiddel dat wordt gebruikt, kan de premie beïnvloeden. Vrachtwagens, schepen, treinen en vliegtuigen hebben elk een eigen risicoprofiel, wat invloed heeft op de premie. Elk type vervoersmiddel brengt specifieke risico’s met zich mee die door verzekeraars worden meegewogen bij het bepalen van de verzekeringskosten.

5. Preventiemaatregelen
Bedrijven die investeren in veiligheidsmaatregelen, trainingen en preventie kunnen rekenen op lagere premies door het verlaagde risico voor de verzekeraar. 

Weten wat jouw premie voor een vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering wordt?

Ontvang een offerte op maat

Vergoedingen en dekkingslimieten van de vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering

De vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering biedt dekking voor schade aan goederen die je als vervoerder tijdens transport beschadigt of verliest. Dit type verzekering is essentieel voor vervoerders die goederen van derden transporteren, zowel binnen Nederland als internationaal.

Binnen Nederland
De vergoeding voor schade is vaak vastgesteld op een specifiek bedrag per kilogram. Een veelvoorkomend bedrag dat verzekeraars hanteren is bijvoorbeeld € 3,40 per kilogram.

Internationaal vervoer
Voor grensoverschrijdend transport worden vergoedingen typisch uitgedrukt in Special Drawing Rights (SDR), een internationale reservevaluta. Het standaardbedrag voor dergelijk vervoer is vaak 8,33 SDR per kilogram. Dit bedrag wordt vermenigvuldigd met het gewicht van de beschadigde of verloren gegane goederen om de uitkering bij schade te bepalen.

Elke verzekeraar kan echter variaties aanbieden in zowel de dekkingslimieten als in de specifieke voorwaarden. Het is daarom belangrijk om de polisvoorwaarden zorgvuldig te lezen of advies in te winnen bij een verzekeringsadviseur om ervoor te zorgen dat de verzekering past bij de specifieke risico’s en behoeften van jouw transportactiviteiten. Bovendien kunnen sommige verzekeraars extra dekkingen bieden of bepaalde uitsluitingen hanteren, wat invloed kan hebben op de beschikbare vergoedingen en de voorwaarden van de verzekering.

Aanvullende voertuig verzekeringen voor transportbedrijven

Met de vrachtwagenverzekering ben je verzekerd voor de wettelijk verplichte aansprakelijkheid (WA). Omdat schade aan vrachtauto’s financiële risico’s met zich meebrengt, kun je onze pagina bekijken voor een optimale dekking.

Een bestelautoverzekering is wettelijk verplicht en moet minimaal WA verzekerd zijn. De bestelauto kan je ook uitgebreider verzekeren met de WA beperkt casco of WA volledig casco. Klik hieronder voor meer informatie.

Een zakelijke autoverzekering is verplicht voor elke onderneming die gebruikt maakt van zakelijke auto’s. Het is verplicht om minimaal WA verzekerd te zijn voor de auto. Bekijk de pagina voor meer informatie.

In welke situaties kan een vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering jou helpen?

Tijdens het vervoeren van goederen kan een transportbedrijf te maken krijgen met diverse risico’s. Hieronder volgen enkele scenario’s die incidenten schetsen die zich kunnen voordoen en hoe de vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering daarbij een rol speelt.

Tijdens een tussenstop worden goederen gestolen uit de vrachtwagen. In het geval van diefstal vergoedt de verzekeraar de geleden schade op basis van de vastgestelde vervoerderscondities. Dit gebeurt echter alleen als de vervoerder heeft voldaan aan de noodzakelijke beveiligingsmaatregelen die de polis vereist.

De vervoerder raakt betrokken bij een verkeersongeluk, door dit ongeluk raakt de lading beschadigd. De vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering vergoed in dit geval de schade aan de goederen veroorzaakt door het ongeluk, ongeacht de aansprakelijkheid. Het bedrag dat wordt uitgekeerd is afhankelijk van de gehanteerde en aanvaarde vervoerderscondities 

Tijdens een hevige storm valt een boom op de laadruimte van de vrachtwagen, waardoor een deel van de goederen beschadigd raakt. De verzekering dekt de kosten voor het herstellen of vervangen van de beschadigde goederen. De hoogte van de vergoeding wordt bepaald aan de hand van de vervoerderscondities. 

Tips voor je vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering

Tip 1: Beveilig de lading
Implementeer sterke beveiligingsmaatregelen zoals GPS-tracking, verzegelingen en beveiligde parkeerplaatsen om diefstal en schade te voorkomen. Deze maatregelen zorgen voor een lagere premie bij de verzekeraar. 

Tip 2: Update je dekking
Bekijk regelmatig je verzekering om te zorgen dat deze nog steeds past bij het type en de waarde van de goederen die je vervoert.

Tip 3: Aanvullende dekking
Overweeg een aanvullende dekking wanneer de goederen die je vervoert niet onder de polisvoorwaarden vallen. Dit zorgt ervoor dat je financiële tegenslagen kunt voorkomen.

Deskundig advies

Als je op zoek bent naar financiële bescherming voor je onderneming, is een vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering onmisbaar. Het is cruciaal om een verzekering af te sluiten die bij jouw bedrijf past. Laat je daarom adviseren door een verzekeringsexpert van EVR. Samen zoeken we naar een verzekering die perfect aansluit bij jouw situatie. Bescherm je bedrijf tegen onvoorziene financiële risico’s door vandaag nog een offerte op maat aan te vragen, eenvoudig via de knop hieronder.

Offerte aanvragen

Verzekering.nl

Op het moment dat je een offerte aanvraagt bij Verzekering.nl voor een zakelijke verzekering kom je direct in contact met een onafhankelijke verzekeringsexpert van Eijgendaal & van Romondt. Door middel van persoonlijk advies en actief meedenken voegen zij waarde toe voor jou en jouw bedrijf.

Hoe worden wij beoordeeld?

De bezoekers van deze website beoordelen onze dienstverlening met de volgende score.

Wij staan voor

Hoe wij helpen bij het vinden van de juiste verzekering

Op Verzekering.nl begrijpen we dat het vinden van de juiste verzekering overweldigend kan zijn. Daarom koppelen wij jouw aanvraag aan een verzekeringsexpert van EVR. Deze experts brengen jouw specifieke behoeften in kaart en gebruiken hun diepgaande kennis van de verzekeringsmarkt om je te matchen met de verzekering die het best bij jou past. Met persoonlijke aandacht en deskundig advies zorgen we ervoor dat je niet alleen verzekerd bent, maar ook verzekerd bent van de beste dekking voor jouw situatie.

Zo verdienen wij ons geld

Bij Verzekering.nl zijn we transparant over hoe we ons geld verdienen. Wij ontvangen een commissie van de verzekeringsmaatschappijen wanneer je via ons platform een verzekering afsluit. Dit beïnvloedt echter nooit ons advies of onze aanbevelingen. Onze prioriteit ligt bij het vinden van de beste match voor jou, gebaseerd op jouw unieke behoeften en voorkeuren. Deze aanpak zorgt ervoor dat we onafhankelijk en objectief blijven, terwijl we jou kosteloos ondersteunen in het vinden van de ideale verzekering.

Onze kwaliteit waarborgen wij zo

Er is niets belangrijker dan het afsluiten van een goede verzekering. Of het nu gaat om een bedrijfsaansprakelijkheids-, beroepsaansprakelijkheids-, bedrijfsauto-, verzuim-, of een andere zakelijke verzekering. Onze maatstaven zijn altijd hetzelfde. We vergelijken dan ook objectief en onafhankelijk onze verzekeringen. Hierdoor worden er geen partijen voorgetrokken.

Daarnaast werken we met een zo uitgebreid mogelijk aanbod. We staan alleen open voor een samenwerking met partners als zij een compleet aanbod aanbieden.

Ons doel is namelijk om zowel budget opties als uitgebreidere verzekeringen aan je voor te kunnen leggen. Zo kan onze vergelijkingstool de beste verzekering voor jou aanbieden.

Veelgestelde vragen

De belangrijkste antwoorden over vervoerdersaansprakelijkheidsverzekeringen

Bronnen en expertise

De volgende bronnen zijn geraadpleegd bij het opstellen van deze pagina: 

Gecontroleerde informatie door een expert

Picture of Martin Dekker

Martin Dekker

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Martin Dekker. Martin houdt zich constant bezig met het waarborgen van de kwaliteit van het aanbod dat wij aanbieden. Hij checkt hierbij of de informatie van de aanbieders overeenkomt met de informatie die wij geven.

Scroll naar boven