Zakelijk

Verpanden overlijdensrisicoverzekering: Wel of niet doen?

Veelgestelde vragen overlijdensrisico­verzekering


Onze top 5 overlijdensrisico­verzekeraars

Verpanden overlijdensrisicoverzekering

Het verpanden van een overlijdensrisicoverzekering aan je hypotheekverstrekker gebeurt vaak als je een hypotheek afsluit. De hypotheekverstrekker (bank of verzekeraar) kan dan eisen dat je een overlijdensrisicoverzekering verpandt bij de bank als hoofdbegunstigde.

Overlijdensrisicoverzekering verpanden of niet?

Het antwoord op de vraag overlijdensrisicoverzekering verpanden of niet verschilt per persoon. Een hypotheekverstrekker kan aan je vragen om je overlijdensrisicoverzekering te verpanden. Bij het overlijden van de verzekerde tijdens de looptijd van de verzekering wordt er namelijk een bedrag door de overlijdensrisicoverzekering (ORV) uitgekeerd aan de hypotheekverstrekker. Dit zorgt ervoor dat jouw hypotheek kan worden afgelost zonder dat dit bij je nabestaanden geïncasseerd hoeft te worden. Voor je partner of kinderen betekent dit dat ze minder of helemaal geen hypotheekschuld meer hebben. Dit biedt financiële zekerheid en kan een gerust gevoel geven. Of iemand zijn of haar overlijdensrisicoverzekering moet verpanden of niet hangt er dus ook af of de nabestaanden de financiële gevolgen na het overlijden van de verzekerde aankunnen.

Verpanden op de hypotheek

Het verpanden van een overlijdensrisicoverzekering op de hypotheek geeft de garantie dat een deel van of de gehele hypotheek wordt uitgekeerd aan de nabestaanden bij het overlijden van een van de verzekerden. In de hypotheekakte kan bijvoorbeeld worden vastgelegd dat de opbrengst uit een overlijdensrisicoverzekering moet worden gebruikt als aflossing en als onderpand. Als dit niet wordt vastgelegd, kan het bedrag ook gebruikt worden voor andere doeleinden. Hierbij kom je weer terug op de vraag overlijdensrisicoverzekering verpanden of niet. Als het voor de nabestaande makkelijk is om de overgebleven hypotheeklasten te betalen, kan deze ook ervoor kiezen om het te besteden aan het bedrag op zijn/haar spaarrekening te zetten. Dit kan ook gecombineerd worden met een jaarlijkse boetevrije aflossing van 10%. Dit hangt natuurlijk allemaal af van het uitkeringsbedrag, hypotheekbedrag en resterend inkomen.

Oversluiten hypotheek

Bij het oversluiten van je hypotheek, bijvoorbeeld als je verhuist of een betere deal krijgt van een andere hypotheekverstrekker, zal de hypotheekverstrekker je levensverzekeraar vragen of zij de hypotheek mogen laten vervallen. De meeste hypotheekverstrekkers rekenen hiervoor een vergoeding. De gemiddelde kosten hiervoor bedragen € 225. Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar als hypotheekkosten.

Overlijdensrisicoverzekering vergelijken

Bij het verpanden is het belangrijk om de overlijdensrisicoverzekering te kiezen die goed bij jouw situatie past. Wij zoeken graag mee naar de goedkoopste verzekering die het beste bij jou past. Verzekering.nl vergelijkt objectief verzekeringen en trekt dus geen partijen voor. Vergelijk makkelijk en snel de verschillende overlijdensrisicoverzekeringen via Verzekering.nl en vind de verzekering die bij jou past. Genoeg informatie over het verpanden van je overlijdensrisicoverzekering en meer weten over deze verzekering? Bekijk tot welke leeftijd je dit kunt afsluiten en de kosten van de overlijdensrisicoverzekering op Verzekering.nl.  Bezoek onze pagina over overlijdensrisicoverzekeringen en vindt een passende overlijdensrisicoverzekering voor je hypotheek.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven