Zakelijk

Kun je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten zonder medische keuring?

Veelgestelde vragen overlijdensrisico­verzekering


Onze top 5 overlijdensrisico­verzekeraars
De hoogte van je premie voor een overlijdensrisicoverzekering hangt grotendeels af van de staat van je gezondheid. In de meeste gevallen kan een overlijdensrisicoverzekering zonder medische keuring worden afgesloten. Wel eist de verzekeraar in zo goed als alle gevallen om een ingevulde gezondheidsverklaring.

Wanneer wel een medische keuring?

Bij een aantal verzekeraars moet je een medische keuring afleggen als je een aanzienlijk hoog bedrag wilt verzekeren. Dit bedrag hangt af van de leeftijd van de verzekerde. Deze grens voor een medische keuring ligt in veel gevallen rond de 50 jaar. Voor deze leeftijd ligt het bedrag vaak rond de één miljoen. Voor de verzekerden die 50 jaar of ouder zijn, ligt deze grens al op een half miljoen.

Regels medische keuring

Een medische keuring of beoordeling moet aan een aantal regels voldoen. Een verzekeraar mag je niet zomaar een medische keuring laten doorgaan. Deze regels staan opgesteld in de Wet op de medische keuringen.  
  • Zo moet de verzekeraar het je duidelijk maken dat er een medische keuring verricht zal moeten worden. Dit moet de verzekeraar vooraf in het proces om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten melden. De medische keuring mag dus niet later in het proces extra toegevoegd worden.
  • Daarnaast mag de medische keuring pas de laatste stap zijn in het proces, voordat de overlijdensrisicoverzekering afgesloten wordt. De medische keuring mag dus niet van invloed zijn of jij je mag verzekeren bij de desbetreffende verzekeraar. De medische keuring is alleen bedoeld om vast te stellen voor welk bedrag er verzekerd mag worden.
  • Ook moet er van te voren duidelijk worden vermeld wat het doel is van de medische keuring en welke onderzoeken er worden gedaan. De arts mag geen vragen stellen die geen betrekking hebben op het eindelijke doel.
  • Alleen een gekwalificeerd bedrijfsarts is bevoegd om een medische keuring uit te voeren. Deze arts wordt geacht onafhankelijk te zijn en mag dus niet in dienst zijn van de verzekeraar.
  • Tot slot mag de arts geen onderzoek doen naar ongeneeslijke of erfelijke ziektes tijdens de medische keuring.

Vergelijken en afsluiten

Alles te weten komen over overlijdensrisicoverzekeringen, kan gemakkelijk op verzekering.nl. Vind de antwoorden op je vragen en start met vergelijken. Maak de keuze met behulp van de onafhankelijke vergelijkingstool van verzekering.nl. Zo zorg je er voor dat je een verzekering afsluit die past bij jouw persoonlijke situatie. Vergelijk op Verzekering.nl, sluit af en bespaar.
Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven