Hoe ervaar jij onze site?

Geef ons jouw mening zodat wij onze site
nog verder kunnen verbeteren.

klik hier
Op de hoogte
blijven?

Wanneer eigen risico verlagen?

Antwoord

Het eigen risico hoort bij een zorgverzekering en is het bedrag dat je zelf moet betalen wanneer er zorgkosten worden gemaakt vanuit de basisverzekering. Er is een verplicht eigen risico en dat is een bedrag van 385 euro. Dit bedrag is voor iedereen hetzelfde, maar je kan ook nog eens kiezen om een vrijwillig eigen risico te nemen. Er is dan keuze uit de bedragen van 100, 200, 300, 400 of 500 euro. Door het verhogen van de eigen risico wordt de premie iets lager.

Je kan later eventueel ook je vrijwillige eigene risico verlagen. Dit is handig als je denkt dat er in de toekomst zorgkosten zullen worden gemaakt die hoger dan het verplichte eigen risico zijn. Je premie zal dan wel weer enigszins stijgen maar het gedeelte van zorgkosten wat zelf betaalt moet worden wordt dan wel minder.

In het jaar het eigen risico verlagen

Als jij je eigen risico wil aan passen moet je er rekening mee houden dat het alleen maar op een moment per jaar mogelijk is. Dit moment is tussen half van november en 1 januari. Als er is gekozen voor een eigen risico dan is het niet meer mogelijk om die ergens anders in het jaar weer te wijzigen.

Als je je eigen risico verhoogt en je maakt toch nog onverwachts veel gebruik van de zorg dan zullen de kosten hiervan voor een groot deel zelf betaalt moeten worden. In zulke gevallen is er dus sprake van hoge kosten. Daarom is het belangrijk bij het verhogen van de eigen risico dat je wel weet dat je zulke onverwachtse kosten zelf kunt betalen.

Vergelijk de beste verzekeraars

© copyright