Hoe ervaar jij onze site?

Geef ons jouw mening zodat wij onze site
nog verder kunnen verbeteren.

klik hier
Op de hoogte
blijven?

Kan ik een zorgverzekering afsluiten wanneer ik wil?

Antwoord

Wanneer je een nieuwe zorgverzekering wilt afsluiten moet je rekening houden met de overstapperiode. Deze is ieder jaar van 12 november tot en met 31 december. Je nieuwe zorgverzekering gaat dan in op 1 januari van het nieuwe jaar. Deze overstapperiode biedt ook de mogelijkheid om je huidige zorgverzekering op te zeggen. Je kan dan vervolgens in januari een nieuwe zorgverzekering aanvragen. Houd er wel rekening mee dat je vóór 1 januari opzegt. Je hebt dan tot 1 februari om nieuwe zorgverzekering af te sluiten.

Kan je dan alleen een zorgverzekering afsluiten in de overgangsperiode? Nee, er gelden namelijk uitzonderingen. Lees de onderstaande voorbeelden waarbij de ingangsdatum niet binnen de overgangsperiode valt.

Ik kom uit het buitenland

Je hebt een zorgverzekering nodig zodra je in Nederland komt wonen of komt werken. Dit moet je binnen vier maanden hebben geregeld, ongeacht of je een buitenlandse zorgverzekering hebt of niet. Op de dag dat je in Nederland komt wonen, moet je je inschrijven bij de gemeente. Op diezelfde dag vergoed het basispakket zorg, ook wanneer je nog geen zorgverzekering hebt. Vanaf je inschrijving heb je vier maanden om een zorgverzekering af te sluiten. Doe je dit later? Dan hoef je geen premie met terugwerkende kracht te betalen, maar zorgkosten worden uit die periode ook niet vergoed. Daarnaast kan je een boete krijgen wanneer je er langer dan vier maanden over doet met het afsluiten van een zorgverzekering.

Je kan je pas verzekeren wanneer je staat ingeschreven bij de Gemeentelijke Basis Administratie. De vier maanden om dit te doen gaan in na deze inschrijving. De verzekeraar bepaalt zelf wanneer deze ingaat.

Ik ben achttien jaar geworden

Tot achttien jaar sta je als kind op de verzekering van je ouders bijgeschreven. Vanaf je achttiende heb je een eigen zorgverzekering nodig. Wanneer je een nieuwe, eigen zorgverzekering hebt afgesloten, gaat deze in op de eerste van de maand na ja achttiende verjaardag. Een kort voorbeeld: je wordt 20 februari achttien. Dan gaat je nieuwe zorgverzekering in vanaf 1 maart.

Ik kom uit militaire dienst

Als je in militaire dient zit ben je verplicht en automatisch verzekerd bij de Stichting Ziektekostenverzekering Krijgsmacht. Hiervoor betaal je geen premie. Als je uit militaire dienst komt moet je je verzekeren: je moet je binnen vier maanden aanmelden voor een zorgverzekering. Vanaf dat moment moet je ook weer premie betalen.

Mijn collectieve verzekering is beëindigd

Je hebt een collectieve zorgverzekering via je werkgever, alleen ga je nu uit dienst. Wanneer je nieuwe werkplek het personeel ook een collectieve verzekering aanbiedt, is het toegestaan over te stappen naar deze verzekering. Indien je nieuwe werkgever geen collectieve zorgverzekering heeft, is het ook niet mogelijk om over te stappen. In dat laatste geval zal jouw huidige zorgverzekeraar een nieuw aanbod doen, maar dan zonder de collectiviteitskorting van de collectieve variant.

Ik ben gescheiden

Je staat samen met je ex-partner op een polis. Wanneer jullie gaan scheiden, moet je ieder een eigen verzekering afsluiten. De verzekeringsnemer kan de verzekering van de ex-partner beëindigen. Je mag zelf een nieuwe zorgverzekering afsluiten, wel is het belangrijk om de datum van beëindiging van de oude verzekering en begin van de nieuwe goed op elkaar aan te laten sluiten.

Ik ben nog niet verzekerd

Wanneer je woonachtig of werkzaam bent in Nederland, is het verplicht een zorgverzekering te hebben bij een Nederlandse zorgverzekeraar. Regel je dit niet op tijd? Dan riskeer je een boete. Als je na vier maanden nog geen zorgverzekering hebt geregeld, sluit het College voor Zorgverzekeringen er een voor je af. De premie wordt vervolgens ingehouden van je salaris.

Tussentijdse wijziging voorwaarden verzekering

Het kan voorkomen dat je verzekeraar de voorwaarden van je zorgverzekering wijzigt gedurende het jaar. Je hebt dan het recht de verzekering op te zeggen vanaf de datum dat de wijziging intreedt. Je mag opzeggen tot maximaal een maand na deze datum.

Nog meer vragen?

Heb je nog meer vragen over zorgverzekeringen of ben je op zoek naar een nieuwe zorgverzekering die beter bij je past? Op Verzekering.nl vind je alle veelgestelde vragen over zorgverzekeringen, daarnaast kan je zorgverzekeringen met elkaar vergelijken. Je kunt de filters zo instellen dat er alleen zorgverzekeringen worden getoond die echt bij jouw situatie passen.

Vergelijk de beste verzekeraars

© copyright