Hoe ervaar jij onze site?

Geef ons jouw mening zodat wij onze site
nog verder kunnen verbeteren.

klik hier
Op de hoogte
blijven?

Eigen risico: hoog of laag?

Antwoord

Naast een eigen bijdrage moet je ook een eigen risico voor medicijnen betalen die in de basisverzekering zitten. Het verplichte eigen risico geldt voor de meeste zorg in het basispakket. Dat bedraagt 385 euro per jaar, maar je kan het vrijwillig ophogen met maximaal 500 euro. Het maximum is dus 885 euro. Voor de meeste zorg, hulpmiddelen en medicijnen geldt een eigen risico. Dat betekent dat je een deel van de kosten zelf betaalt totdat je eigen risico op is. Wanneer het eigen risico opgebruikt is, gaat jouw zorgverzekeraar alle kosten vergoeden. Er geldt geen verplicht eigen risico in de aanvullende verzekering.

Het eigen risico is verplicht

Het eigen risico betaal je zelf als je 18 jaar of ouder bent en gebruikmaakt van zorg uit het basispakket. Het eigen risico is dus een verplicht bedrag. In 2019 en 2020 bedraagt het eigen risico 385 euro. Dat betekent dat je zelf de eerste 385 euro betaalt van de zorgkosten. Daarna betaalt de zorgverzekeraar de kosten.

Het eigen risico verhogen

De hoogte van het eigen risico wordt ieder jaar vastgesteld door de overheid. Het eigen risico beweegt namelijk mee met de zorgkosten die gemiddeld in Nederland gemaakt worden voor de gezondheidszorg. De hoogte van het eigen risico kan je niet verlagen. Verhogen kan wel. Dit kan je doen door een zorgverzekering te kiezen met een vrijwillig eigen risico. Dit kan alleen tijdens de overstapperiode aan het einde van het jaar. Tussentijds kan je het eigen risico niet aanpassen. Als je aan het einde van het jaar een zorgverzekering kiest, kies je meteen de hoogte van je eigen risico. Het jaar daarna kan je dat weer aanpassen.

Wat is het voordeel van een verhoogd eigen risico?

Wanneer je je eigen risico verhoogt, krijg je korting op je zorgpremie. Daar staat dus wel een hoger eigen risico tegenover, wanneer je wel zorg nodig hebt. Verwacht je komend jaar weinig zorgkosten te maken? Dan is het wellicht interessant om je eigen risico te verhogen.

Zorg die niet onder het eigen risico valt

Voor de volgende zorg betaal je géén eigen risico:

 • Mondzorg voor kinderen jonger dan 18 jaar
 • Bezoek aan de huisarts
 • Bezoek aan de huisartsenpost
 • Zorg van de verloskundige en kraamzorg
 • Wijkverpleging
 • Zorg waarvoor je wél eigen risico moet betalen:
 • Röntgenfoto laten maken
 • Medische specialist in het ziekenhuis
 • Vervoer met de ambulance
 • Bloedonderzoek
 • Geestelijke gezondheidszorg

Is een verhoogd eigen risico wat voor mij?

Ben je benieuwd of een zorgverzekering met een verhoogd risico past bij jouw situatie? Op Verzekering.nl vergelijk je gemakkelijk en snel zorgverzekeringen van alle verzekeraars. Daarnaast geven we antwoord op veelgestelde vragen omtrent zorgverzekeringen.

Vergelijk de beste verzekeraars

© copyright