Hoe ervaar jij onze site?

Geef ons jouw mening zodat wij onze site
nog verder kunnen verbeteren.

klik hier
Op de hoogte
blijven?

Zorgverzekering afsluiten

zorgverzekering op maat

Een goedkope zorgverzekering vinden en afsluiten doe je via Verzekering.nl. Door verschillende zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken, sluit je eenvoudig de verzekering af die het voordeligst is voor jou. Wij helpen je graag bij het maken van je keuze en het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering.

Objectief, professioneel en onafhankelijk
Vergelijk premiebedrag, voorwaarden en eigen risico
Kies zelf de goedkoopste autoverzekering die bij u past
Sluit binnen 10 minuten uw autoverzekering af

Twitter
Facebook 070 2210633
mail onsinfo@verzekering.nl

Stappenplan zorgverzekering afsluiten

Tenzij je net 18 bent geworden of sinds kort in Nederland woont, heb je al een zorgverzekering. De basiszorgverzekering is namelijk verplicht voor iedereen die in Nederland woont of werkt. Omdat zorgverzekeringen jaarlijks veranderen, is het raadzaam om ieder jaar te controleren of je nog wel de voordeligste verzekering hebt. Wanneer dit niet het geval is, sluit je heel eenvoudig een nieuwe zorgverzekering af die beter bij je past.

1. Gegevens invullen

Vul de zorgverzekering vergelijker in op onze website. De volgende gegevens hebben we van je nodig om een goede vergelijking te kunnen maken:

 • Je huidige zorgverzekeraar
 • Je geboortedatum
 • Gewenst eigen risico
 • Gewenste zorgkeuze
 • Eventueel aanvullende vergoedingen
 • Gewenste dekking in het buitenland
 • Gewenste betaalfrequentie

2. Vergelijk en kies zorgverzekeraars

Je krijgt nu een overzicht van de goedkoopste zorgverzekeringen die het beste aansluiten op jouw zorgbehoeften. Kies de zorgverzekeraar die het beste bij jou past.

3.Zorgverzekering afsluiten

Zodra je een zorgverzekering hebt gekozen, klik je op de ‘bekijken’ knop. Je komt nu terecht op de website van de zorgverzekeraar, waar je je verzekering kunt afsluiten.

Wanneer een zorgverzekering afsluiten?

Wanneer je nog geen zorgverzekering hebt, bijvoorbeeld omdat je net 18 bent geworden, net uit militair dienstverband komt of sinds kort in Nederland woont, kun je op ieder moment van het jaar een zorgverzekering afsluiten. Heb je al wel een zorgverzekering? Dan is overstappen alleen mogelijk van half november tot eind januari. Als je in januari wilt overstappen, moet je je oude zorgverzekering wel voor 1 januari van het nieuwe jaar hebben opgezegd.

Waar moet ik op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

Er zijn verschillende zaken waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van de zorgverzekering die het beste bij jou past. Zo moet je bepalen of je jezelf aanvullend wilt verzekeren, maar ook hoe hoog je eigen risico is.

Basisverzekering afsluiten

De basisverzekering is verplicht voor iedereen en de inhoud hiervan is bij elke zorgverzekeraar hetzelfde. Welke zorg er in het basispakket valt wordt namelijk jaarlijks door de overheid vastgesteld. Het basispakket dekt onder andere de kosten van de huisarts, het ziekenhuis en de apotheek.

Aanvullende zorgverzekering afsluiten

Afhankelijk van je zorgbehoefte kun je kiezen voor een aanvullende verzekering. Zorgverzekeraars mogen zelf bepalen welke aanvullende verzekeringen zij aanbieden en onder welke voorwaarden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om jezelf aanvullend te verzekeren voor:

 • Fysiotherapie
 • Tandheelkundige zorg
 • Alternatieve geneeswijzen
 • Orthodontie
 • Zorg in het buitenland

Hoogte van je eigen risico

De zorgverzekering kent een verplicht eigen risico waarvan de hoogte ieder jaar wordt vastgesteld door de overheid. Dit verplichte eigen risico betaal je wanneer je zorgkosten maakt. Er is een aantal uitzonderingen waarbij je geen eigen risico hoeft te betalen, zoals een bezoek aan de huisarts en kraamzorg. Het verplichte eigen risico staat in 2020 op 385 euro. Zorgverzekeraars bieden de mogelijkheid om dit bedrag te verhogen tot maximaal 885 euro. Je betaalt hierdoor minder premie, maar wel een hoger bedrag wanneer je zorgkosten maakt.

Naturapolis of restitutiepolis?

Wanneer je een zorgverzekering afsluit, kun je kiezen voor een verzekeraar met een naturapolis of een restitutiepolis. Bij een naturapolis heeft de verzekeraar contracten gesloten met verschillende zorgverleners. Wanneer je met een naturapolis naar een zorgverlener gaat waar geen contract mee is gesloten door je verzekeraar, kan het voorkomen dat je (een deel van) de gemaakte zorgkosten zelf moet betalen. Wanneer je een restitutiepolis hebt, kun je terecht bij alle zorgverleners. Een restitutieverzekering is over het algemeen wel duurder dan een naturaverzekering.

Een collectieve zorgverzekering afsluiten?

Soms kun je via je werkgever, sportclub of patiëntenvereniging een collectieve zorgverzekering afsluiten. Je krijgt dan een collectiviteitskorting op je premie, omdat je de verzekering met een grote groep mensen afsluit. Deze korting is in 2020 echter verlaagd van 10% naar 5%. Daarnaast stijgt de premie van een collectieve verzekering meer dan die van mensen die individueel verzekerd zijn met dezelfde polis. Vanwege deze twee redenen valt een collectieve zorgverzekering niet altijd goedkoper uit dan een individuele verzekering. Vergelijk een individuele en collectieve verzekering daarom goed met elkaar.

Direct berekenen
Vergelijk de beste verzekeraars
© copyright