Zakelijk

Opstalverzekering vergelijken

Geen onverwacht hoge kosten bij schade

Opstalverzekering vergelijken

Vergelijk en sluit binnen 5 minuten af!

Met een opstalverzekering of woonhuisverzekering verzeker je jouw huis en bijgebouwen zodat je niet voor onverwacht hoge kosten komt te staan bij schade. De meeste mensen sluiten bij aankoop van een woning een opstalverzekering af en kijken er daarna niet of nauwelijks meer naar om. Maar verzekeraars kunnen hun voorwaarden en premies aanpassen, waardoor jouw verzekering verandert. 

Met onze handige vergelijkingstool krijg je aan de hand van je gegevens en voorkeuren snel en gemakkelijk een overzicht van de voordeligste opstalverzekeringen die het beste passen bij jouw situatie. Opstalverzekeringen kan je snel een eenvoudig vergelijken op Verzekering.nl. Naast het vergelijken van verzekeringen kun je ook bekijken of er een verzekering is die beter bij jouw woonsituatie aansluit. 

Opstalverzekering via Verzekering.nl afsluiten

Voordat je een passende opstalverzekering afsluit, moet je eerst goed geïnformeerd zijn. Bij Verzekering.nl doe je dat snel en gemakkelijk. Wist je dat je naast de premie en voorwaarden op andere zaken moet letten wanneer je een opstalverzekering afsluit? Ook daar helpen we je bij. We zijn immers een onafhankelijke verzekeringsvergelijker met de missie om voor iedereen de meest voordelige en best passende opstalverzekering te vinden.

Groot aanbod van opstalverzekeraars

Vind de beste premie voor jouw situatie

Binnen 5 minuten een opstalverzekering afgesloten

Onze top 5 opstalverzekeraars

Waarop zijn de premies van de opstalverzekering gebaseerd?

De hierboven getoonde vanaf premies zijn door ons zo zorgvuldig mogelijk berekend en zijn gebaseerd op de volgende gegevens:

 • Alleenstaand zonder kinderen
 • Geboortedatum 01-01-1980
 • Postcode 9971 CL
 • 3 slaap/werk/hobby kamers in de woning
 • Minimale dekking mogelijk bij verzekeraar, tenzij anders aangegeven
 • Eigen risico maximaal € 250,-
 • Bouwaard steen met pannen dak
 • Politiekeurmerk Veilig Wonen, geen andere preventie
 • Geen zonnepanelen, geen verhuur

Datum berekening: 25 maart 2024

Keuze uit de beste opstalverzekeraars

Een groot aanbod verzekeraars van opstalverzekeringen!

Gemakkelijk vergelijken in 3 stappen

Met onze vergelijkingstool vraag je binnen 5 minuten makkelijk een opstalverzekering aan!
1

Stap 1: je gegevens

Vul je adresgegevens in en selecteer je type woning en de juiste gezinssamenstelling.

2

Stap 2: kies je dekking

Kies of je een opstalverzekering wil vergelijken of gelijk meer woonverzekeringen. Kies ook je aanvullende dekkingen.

3

Stap 3: vergelijk verzekering

Vergelijk opstalverzekeringen op premie, eigen risico, dekkingen en de polisvoorwaarden. Vraag direct je opstalverzekering aan.

Wat is een opstalverzekering?

Met een opstalverzekering ben je verzekerd tegen schade die wordt aangericht aan jouw woning. Deze verzekering kan je helpen om financiële risico’s in te dekken in gevallen waarbij je schade aan jouw woning hebt door onder andere brand, bliksem of inbraak. Een opstalverzekering is hetzelfde als een woonhuisverzekering. Bij deze verzekering is zowel jouw woonhuis verzekerd als alle onroerende goederen die bij de woning horen zoals bijvoorbeeld leidingen, centrale verwarming, sanitair, schuurtjes en dergelijke. Dit zijn dus voorwerpen die nagelvast aan de woning zitten. Schade die je met opzet hebt veroorzaakt worden niet vergoed door de verzekeraar.

Wat is er gedekt met een opstalverzekering?

Welke soorten schade vallen er onder een opstalverzekering? Bekijk het overzicht hieronder. Verderop deze pagina worden de dekkingen uitgelegd.

Type schade
Basis dekking
All risk dekking
Brand- en stormschade
Inbraakschade
Schade door neerslag
Schade door leidingwater
Onopzettelijke schade die je zelf aan je woning veroorzaakt

Dekkingen opstalverzekering

Bij de opstalverzekering heb je twee soorten dekkingen: de basisdekking en de allriskdekking. Daarnaast kun je een aparte verzekering afsluiten, namelijk de aansprakelijkheidsverzekering. De opstalverzekering biedt ook een aanvullende dekking aan, namelijk de glasverzekering.

Basis dekking

Met deze dekking ben je verzekerd tegen schade die voorkomt uit onder andere brand, storm, water- en inbraakschade. Hierbij is niet verzekerd dat je per ongeluk schade krijgt door wat je zelf hebt veroorzaakt.

All risk dekking

Je kunt de basis dekking nog verbreden door te kiezen voor de all risk dekking. Naast alles wat er verzekerd is bij de basis dekking, ben je ook verzekerd tegen schades die jijzelf aanricht, zolang dit per ongeluk is ontstaan. Verzekering.nl raadt aan om voor de all risk dekking te kiezen, omdat deze dekking meer dekt en de premie maar een klein beetje duurder maakt.

Glasdekking

Glas is niet standaard meeverzekerd bij een opstalverzekering. Hiervoor kun je deze aanvullende glasdekking kiezen. Zo hoef je het vervangen van kapotte ruiten en kozijnen niet zelf te betalen. Verzekering.nl raadt aan om de glasdekking in overweging te nemen, omdat glas duur kan zijn en de premie niet veel duurder wordt.

Aansprakelijkheid

De aansprakelijkheidsverzekering is ook los af te sluiten, maar wordt ook vaak als een verzekering aangeboden bij de opstalverzekering. Deze verzekering dekt schade die een ander oploopt door jou, jouw bezit, of huisdier. Lees hier alles over de aansprakelijkheidsverzekering.

Veelgestelde vragen over opstalverzekeringen

De belangrijkste antwoorden over opstalverzekeringen

Waarom opstalverzekering vergelijken?

Met een opstalverzekering of woonhuisverzekering verzeker je jouw huis en bijgebouwen zodat je niet voor onverwacht hoge kosten komt te staan bij schade. Waarom moet ik een opstalverzekering vergelijken? De meeste mensen sluiten bij aankoop van een woning een opstalverzekering af en kijken er daarna niet of nauwelijks meer naar om. Maar verzekeraars kunnen hun voorwaarden en premies aanpassen, waardoor jouw verzekering verandert. Daarom is het belangrijk om regelmatig je opstalverzekering te vergelijken.

Een van de belangrijkste redenen om je opstalverzekering te vergelijken, is de kostenbesparing. Premies kunnen variëren tussen verschillende verzekeraars, en door te vergelijken kun je een goedkopere verzekering vinden die dezelfde of zelfs betere dekking biedt. Daarnaast kan de dekking die je nodig hebt in die loop der tijd veranderen. Misschien heb je recent verbouwingen uitgevoerd, een nieuwe schuur gebouwd of andere verbeteringen aan je woning aangebracht. Door te vergelijken, zorg je ervoor dat je dekking actueel blijft en aansluit bij je huidige situatie.

Verzekeraars passen regelmatig hun polisvoorwaarden aan. Dit kan betekenen dat bepaalde schadegevallen niet meer gedekt zijn of dat de voorwaarden zijn aangescherpt. Naast het vergeelijken is het dus ook belangrijk om jaarlijks de polisvoorwaarden te lezen. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Opstalverzekeringen kan je snel een eenvoudig vergelijken op Verzekering.nl. Naast het vergelijken van verzekeringen kun je ook bekijken of er een verzekering is die beter bij jouw woonsituatie aansluit. Opstalverzekeringen vergelijken loont overigens ook wanneer je voor het eerst een opstalverzekering afsluit. 

Belangrijk om te weten

Een opstalverzekering is voor iedereen die een particuliere koopwoning bezit. Heb je een koopappartement? Dan loopt je opstalverzekering meestal via de VvE. Je hoeft dan geen aparte opstalverzekering af te sluiten. Vraag dat wel voor de zekerheid na, zodat je niet voor onaangename verrassingen kan komen te staan. Let er wel op of je een glasverzekering hebt, die is niet altijd standaard meeverzekerd. Huur je een huis of appartement? Dan loopt de opstalverzekering via de verhuurder. Hierbij hoef je dan geen aparte opstalverzekering voor af te sluiten.

De kosten voor een opstalverzekering variëren per huishouden. Zo zal de premie voor een vrijstaande villa hoger zijn dan voor een tussenwoning. Daarnaast speelt de bouwaard van het huis een rol. Een houten huis heeft een hoger brandrisico dan een huis van baksteen. De gemiddelde premie voor opstalverzekering is ongeveer € 1,30 per € 1.000,- verzekerd bedrag. Voor een huis met een herbouwwaarde van € 250.000,- betaal je dus gemiddeld € 325,- per jaar. Door goed te vergelijken, kun je vaak een voordelige verzekering vinden.

Een belangrijk verschil tussen deze verzekeringen is dat je een opstalverzekering alleen kunt afsluiten als je een koopwoning hebt. In veel gevallen is dit zelfs verplicht. Met een opstalverzekering verzeker je je woning en alles wat daaraan vastzit, zoals de muren, het dak, de keuken en de badkamer. Een inboedelverzekering daarentegen dekt alles wat los in je woning staat, zoals meubels, televisies en kleding.

Heb je bijvoorbeeld een keuken met een ingebouwde oven, magnetron en koelkast? Dan vallen deze onder je opstalverzekering, omdat je ze niet kunt oppakken en meenemen. Staan deze apparaten los in je keuken? Dan vallen ze onder je inboedelverzekering.

Bij opstalverzekeringen is het belangrijk om de juiste herbouwwaarde te verzekeren. Dit is het bedrag dat nodig is om je huis volledig opnieuw te bouwen. De herbouwwaarde is meestal lager dan de verkoopwaarde, omdat de grond niet mee verzekerd hoeft te worden.

Stel, de herbouwwaarde van je huis is € 250.000,-. Je bent verzekerd voor € 150.000,-. Daar betaal je ook premie voor. De schade aan je huis is € 50.000,-. Je opstalverzekeraar betaalt dan 150.000/250.000 (oftewel 3/5) x € 50.000,- = € 30.000,-. De andere € 20.000,- moet je zelf betalen.

Beste opstalverzekeringen volgens MoneyView

Hier deed onafhankelijk onderzoeksbureau Moneyview in juni 2024 onderzoek naar. De onderstaande verzekeraars kregen 5 uit 5 sterren voor deze verzekering.

Prijs:

 • Allianz Direct ontvangt 5 sterren voor prijs, waarmee het wordt erkend als een vooraanstaande keuze op het gebied van prijs-kwaliteitverhouding. Allianz Direct heeft zich bewezen als een betrouwbare aanbieder met een focus op uitstekende opstalverzekeringen. Sluit hier af.
 • Ik kies zelf van a.s.r., is in de prijzen gevallen met vijf sterren voor ProductRating Prijs. Ik kies zelf van a.s.r. onderscheidt zich als een aantrekkelijke keuze voor consumenten die waarde hechten aan betaalbaarheid en hoogwaardige dekking.

Voorwaarden

 • Nationale-Nederlanden ontving vijf sterren voor uitmuntendheid op het gebied van voorwaarden. Als betrouwbare aanbieder biedt Nationale-Nederlanden transparante en gunstige voorwaarden voor opstalverzekeringen. Klanten kunnen vertrouwen op de degelijke dekking en service die Nationale-Nederlanden biedt voor de bescherming van hun woning. Sluit hier af.

4 tips bij het vergelijken van opstalverzekeringen

Natuurlijk wil je een voordelige premie en de beste voorwaarden voor je opstalverzekering. Ben je benieuwd waar je op moet letten bij de keuze voor een opstalverzekering? Let op de volgende punten:

Tip 1: Bepaal de benodigde dekking
Bij het vergelijken van opstalverzekeringen is het belangrijk om te kijken naar de verschillende dekkingen die worden aangeboden. Zo heb je de basisdekking, maar je kunt ook overwegen om te kiezen voor een all risk dekking, die zelfs onopzettelijke schade door je zelf dekt. Ook kan je ervoor kiezen om een inboedel- en opstalverzekering te gelijk af te sluiten. Zo verzeker je niet alleen je woning, maar ook de inboedel daarvan. Het is aan te raden om je inboedel- en opstalverzekering bij dezelfde verzekeraar af te sluiten. Verzekeraars dekken inboedel en opstal namelijk op verschillende manieren. Door beide verzekeringen bij dezelfde verzekeraar af te sluiten, voorkom je gaten in je polisvoorwaarden  Daarnaast is het verstandig om te kijken naar de aanvullende dekking, zoals de glasverzekering.

Tip 2: Vergelijk premies
Door onze vergelijker te gebruiken, kun je eenvoudig de premies van verschillende verzekeraars van laag naar hoog vergelijken. Het is hierbij belangrijk om goed te letten op wat elke verzekeraar precies dekt en welk eigen risico van toepassing is. Deze factoren beïnvloeden namelijk de uiteindelijke premie. Onthoud dat de laagste premie niet altijd de beste optie is.

Tip 3: Kijk goed naar de voorwaarden
Een belangrijke tip is om altijd de polisvoorwaarden door te lezen voordat je een opstalverzekering afsluit. Veel mensen vergeten dit en zijn zich niet bewust van de details van hun verzekering, wat later tot onaangename verrassingen kan leiden. Om dit te voorkomen, is het essentieel om de polisvoorwaarden zorgvuldig te bestuderen.

Tip 4: Raadpleeg online reviews
Online reviews en ervaringen geven waardevolle inzichten in de kwaliteit van de service, claimafhandeling en klanttevredenheid van opstalverzekeraars. Het is nuttig om deze te bekijken voordat je een beslissing maakt.

Op basis van welke factoren wordt de hoogte van je opstalpremie gebaseerd?

1. Type woning
Het type woning bepaalt zeker een deel van de premie. Hierbij speelt het een rol of het een koopwoning of een huurwoning is. Daarnaast kan het type woning, zoals een hoekwoning, appartement, flat of villa, ook invloed hebben op de premie. Verzekeraars houden rekening met verschillende risico’s en waardes afhankelijk van het type woning. Naast de waarde van je woning zijn ook: de locatie, type dak en de staat van de woning van invloed op je premie voor een opstalverzekering.

2. Bijgebouwen
Bijgebouwen kleiner dan 25m2 op hetzelfde adres zijn vaak standaard gedekt door uw opstalverzekering. Sommige verzekeraars breiden de dekking uit naar bijgebouwen tot 100m2, zoals vermeld in hun polisvoorwaarden. Bijgebouwen groter dan 100m2 of buiten het verzekerde adres zorgt ervoor dat de premie hoger wordt omdat deze dan meeverzekerd moeten worden.

3. Type dekking
Het type dekking heeft ook invloed op de hoogte van je opstalpremie. Je kunt kiezen voor een basisdekking, maar als je meer zekerheid wilt, kun je kiezen voor een allriskdekking. Dit resulteert logischerwijs in een hogere premie. Daarnaast kun je ervoor kiezen om aanvullende dekkingen, zoals een glasverzekering, aan je polis toe te voegen. Naast de aanvullende dekking kan je ook te gelijk een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Dit verhoogt eveneens de premie.

4. Eigen risico
Ook het eigen risico dat je kiest, beïnvloedt de hoogte van je premie. Een hoger eigen risico leidt tot een lagere premie, maar het is belangrijk om hierbij een afweging te maken of dit voor jou voordelig is. Wel is het bij deze verzekering zo dat het heel minimaal is hoe je premie stijgt. Daarom adviseren wij om goed te kijken naar het verschil hierin. 

Keuzehulp bij het vergelijken van opstalverzekeringen

Om de beste dekking voor jouw situatie te vinden, is het belangrijk verschillende factoren te overwegen die invloed hebben op de bescherming en kosten van je opstalverzekering. Hieronder presenteren we drie scenario’s die je kunnen helpen bij het kiezen van de juiste dekking voor jouw opstalverzekering.

Scenario 1: Nieuwbouwwoning
Je hebt een nieuwbouwwoning gekocht en wilt deze goed verzekeren tegen mogelijke schade. Een opstalverzekering kan voor een nieuwbouwwoning vaak tegen een gunstiger tarief worden afgesloten, omdat nieuwbouw doorgaans minder risico op schade heeft in vergelijking met oudere woningen.

Scenario 2: Huis met gezin
Als je een huis hebt met kinderen en je twijfelt over de beste verzekering, is het verstandig om goed naar de all risk dekking te kijken. De basisdekking is qua premie wel lager, maar als je vergelijkt wat het verschil is tussen de basisdekking en de all risk dekking, is dat verschil minimaal. Daarom zou je kunnen overwegen om de all risk dekking te kiezen, vooral als je later geen gedoe wilt hebben omdat je al genoeg aan je hoofd hebt met werk en de kinderen.

Scenario 3: Voor mensen die het niet erg vinden om iets meer premie te betalen
Verzekering.nl adviseert om de all risk dekking te overwegen. Hoewel de premie iets hoger is, biedt deze dekking volledige bescherming tegen schade. Daarnaast is het raadzaam om het eigen risico te evalueren. Het verlagen van het eigen risico naar € 0,- kan een slimme keuze zijn, omdat dit vaak slechts een minimale premie verhoging met zich meebrengt. Tot slot is het ook aan te raden om een glasverzekering te overwegen. Deze optie verhoogt de premie niet aanzienlijk en zorgt ervoor dat schade aan ramen en glas goed gedekt is.

Hoe vergelijken we bij Verzekering.nl

Bij Verzekering.nl nemen wij een uitgebreide selectie van opstalverzekeraars op de markt mee in de vergelijking. Zo krijg je bij ons altijd een aanbod te zien dat up-to-date is. Goed om te weten is dat wij hierin een selectie maken van aanbieders van opstalverzekeringen waar wij mee samenwerken. Op deze manier kunnen wij altijd de beste opstalverzekeringen aanbieden waar wij volledig achter staan.

Zo verdienen wij ons geld

Als je ervoor kiest om via onze website een opstalverzekering af te sluiten, ontvangen wij een eenmalige vergoeding van de verzekeraar. Het goede nieuws is dat wij geen kosten aan jou doorberekenen voor het gebruik van onze website. Bovendien blijven je premies hetzelfde, ongeacht of je via ons of rechtstreeks bij de verzekeraar je opstalverzekering afsluit.

Onze kwaliteit waarborgen wij zo

Er is niets belangrijker dan het afsluiten van een goede verzekering. Of het nu gaat om een opstal-, reis-, auto-, inboedel-, of een andere verzekering. Onze maatstaven zijn altijd hetzelfde. We vergelijken dan ook objectief en onafhankelijk onze verzekeringen. Hierdoor worden er geen partijen voorgetrokken.

Daarnaast werken we met een zo uitgebreid mogelijk aanbod. We staan alleen open voor een samenwerking met partners als zij een compleet aanbod aanbieden.

Ons doel is namelijk om zowel budget opties als uitgebreidere verzekeringen aan je voor te kunnen leggen. Zo kan onze vergelijkingstool de beste verzekering voor jou aanbieden.

De voordelen van de vergelijker van Verzekering.nl

Ons doel is om de best passende opstalverzekering voor jouw wensen te vinden. We streven ernaar dat je goed verzekerd bent tegen een gunstige prijs. Onze vergelijker kan je uitstekend helpen bij het berekenen van een passende premie. Je krijgt een overzichtelijke lijst te zien met verzekeraars, gerangschikt van de laagste naar hoogste premie, op basis van jouw specifieke wensen en behoeften. Hier kun je gemakkelijk meer informatie vinden over de verzekeraars en de voorwaarden doornemen.

De voordelen van het gebruiken van onze vergelijker zijn enorm. Als je allerlei verzekeringen één voor één zou moeten opzoeken, kost dat veel tijd. Bij ons heb je in slechts 4 stappen en minder dan 5 minuten tijd een volledig overzicht van diverse verzekeraars. Bovendien is onze vergelijker 100% onafhankelijk. We streven echt naar het beste voor jou. Onze vergelijker is eenvoudig, overzichtelijk, tijdbesparend en betrouwbaar. Klik op de knop ‘vergelijk opstalverzekeringen’ en vind eenvoudig de beste premie voor jouw situatie.

Bronnen en expertise

De volgende bronnen zijn geraadpleegd bij het opstellen van deze pagina:

Gecontroleerde informatie door een expert

Picture of Jeroen van der Zwan

Jeroen van der Zwan

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Jeroen van der Zwan. Jeroen houdt zich constant bezig met het waarborgen van de kwaliteit van het aanbod dat wij aanbieden. Hij checkt hierbij of de informatie van de aanbieders overeenkomt met de informatie die wij geven.

Scroll naar boven