Wat is herbouwwaarde precies?
Met herbouwwaarde wordt bedoeld het bedrag dat nodig is om je huis te herbouwen. Verzekeraars gebruiken dit om het bedrag te bepalen dat je krijgt indien je niet meer in jouw huis kunt wonen ten gevolge van schade. De herbouwwaarde is onderdeel van je opstalverzekering.
Hoe bereken je de herbouwwaarde van je woning?
Het bereken van de herbouwwaarde van jouw woning is zeer belangrijk. Deze waarde moet je namelijk doorgeven aan jouw verzekeraar wanneer je een opstalverzekering afsluit. Als de waarde niet juist berekend en doorgegeven is, kan het zijn dat je onderverzekerd bent of juist te veel premie betaalt voor jouw woning. Het berekenen van de herbouwwaarde van jouw woning is makkelijker gedaan dan je denkt met behulp van de herbouwwaardemeter van het Verbond van Verzekeraars. Bij het berekenen van de herbouwwaarde van je woning, moet je rekening houden met verschillende punten:
De inhoud van je woning
Als je de inhoud van je woning wilt berekenen moet je alle ruimtes in je huis meenemen. (Bij)gebouwen die zich niet verhouden tot de woning moeten apart berekend worden.
● Type woning
Om de herbouwwaarde van je woning te berekenen is het nodig om te weten in wat voor soort woning je woont. Voor het bepalen in welk soort woning je woont kun je kiezen uit: een tussenwoning of hoekwoning, een 2 onder 1 kap, een vrijstaand en vrijstaand eenvoudige woning, appartementencomplex of flat.
● Nieuwbouwwoning uit 2015 of later
Door de veranderende bouwregelgeving hebben rijtjeshuizen vanaf 2015 andere maten, met name hogere plafonds. Deze veranderingen kunnen invloed hebben op de impact op de prijs meter m3
● Woning verspringt meer dan ⅓ van buren
Wanneer je in een rijtjeshuis woont, kan het zijn dat jouw woning ten opzichte van een andere woning verspringt. Voor zo een verspringing is meer materiaal en meer afwerking nodig. Dit materiaal en deze afwerking brengen extra kosten mee.
● Dak constructie
Om de herbouwwaarde van je woning te berekenen is het ook nodig om te weten wat voor dak constructie jouw woning heeft. Je woning kan bijvoorbeeld een normale kap hebben, een plat dak of een bijzonder dak. Bij een bijzonder dak kun je denken aan een aparte vorm, geleding of materiaal.
● Fundering
De fundering, de constructie waar jouw huis op staat en steunt, verschilt per woning. Soms is de fundering mee te verzekeren, soms niet. Een fundering waar sprake is van sterke bodemdaling, is vaak niet mee te verzekeren. Ook zijn sommige funderingen goedkoper dan andere funderingen. Zandgrond is bijvoorbeeld een relatief goedkope grond.
● Isolatie hoger dan standaard
Is jouw huis beter geïsoleerd dan de standaard? Dan kunnen er (beperkte) extra herbouwkosten.
● Nieuwe badkamer en/of keuken
Heb je recent je badkamer gerenoveerd of je keuken? En heb je je keuken of badkamer meeverzekerd? Dan zijn er extra herbouwkosten.
● Zonnepanelen of zonneconnectoren
Heb je zonnepanelen (PV-panelen) of zonnecollectoren? Dan zorgt dit voor extra bouwkosten. *Let op! Bij nieuwbouw zit er een wettelijk minimum vereiste aantal zonnepanelen al in de berekening.
● Lokale en/of regionale toeslag of korting
Het kan zijn dat er meer kosten komen kijken bij het herbouwen van een woning door de plek waar de woning zich bevindt. Extra kosten zijn te verwachten bij het herbouwen van een woning in stads- en dorpskernen, aan grachten en straten met zeer veel verkeer.
De herbouwwaarde berekenen per kubieke meter
Om de herbouwwaarde van je woning te berekenen, is het noodzakelijk dat je weet uit hoeveel kubieke meter deze bestaat. Om hierachter te komen, moet je kijken naar de breedte, lengte en hoogte van jouw woning. Wanneer je dit keer elkaar doet kom je erachter hoeveel kubieke meter jouw woning is. Het is noodzakelijk dat er bij het doen van deze berekening, rekening gehouden wordt met schuine daken en eventuele kelders.
Het berekenen van de herbouwwaarde in 2021
Wat fijn is, is dat je ook in 2021 niet zelf de herbouwwaarde van uw woning hoeft te berekenen met de herbouwwaardemeter. Wanneer het erop aankomt vul je deze meter in samen met jouw verzekeraar of adviseur. Zo weet je zeker dat je de juiste waarde van jouw woning doorgeeft. Weten welke inboedelverzekeraar het beste bij jou past na het berekenen van de herbouwwaarde? Op Verzekering.nl kun je de verschillende inboedelverzekeraars vergelijken