Achtergrondinformatie rechtsbijstandsverzekering

Uitleg & dekkingsgebieden

Achtergrondinformatie rechtsbijstandsverzekering

Een rechtsbijstandverzekering is een verzekering die je kunt gebruiken wanneer je juridische hulp nodig hebt. Er zijn meerdere soorten rechtsbijstandverzekeringen. Zo zijn er zakelijke rechtsbijstandverzekeringen, motorrijtuigrechtsbijstandverzekeringen, gezinsrechtsbijstandverzekeringen en dergelijke.

Gezinsrechtsbijstandverzekering

Dit is een verzekering waarmee je jezelf in combinatie met je gezin verzekert van juridische steun. Wanneer je een juridisch probleem hebt zal de verzekeraar, onder bepaalde voorwaarden, zorgen dat je een adviseur of advocaat krijgt die je bijstaat.

Dekkingsgebieden

Bij de rechtsbijstandverzekering zijn er meerdere dekkingsgebieden waarvoor je jezelf kunt verzekeren. Hierbij geldt dat hoe uitgebreider je jezelf verzekert, hoe hoger de premie is. De meest voorkomende dekkingsgebieden voor de gezinsrechtsbijstandverzekering bestaan uit: werk en inkomen, consumentenzaken en wonen, verkeer, fiscaliteiten en vermogenszaken.

Werk en inkomen

Dit dekkingsgebied biedt juridische hulp wanneer je een probleem hebt over arbeidsrechtelijke zaken. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je een conflict hebt met je werkgever over je pensioen of over een afvloeiingsregeling.

Consumentenzaken en wonen

Wanneer je jezelf wilt dekken voor eventuele juridische problemen als consument, huurder of huiseigenaar is het handig om jezelf te verzekeren voor dit dekkingsgebied. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om een conflict met winkeliers over geleverde goederen, een conflict met een reisorganisatie over jouw reis, een probleem met jouw woningbouwvereniging over het onderhoud aan jouw woning of wanneer je een conflict met uw buren hebt over het plaatsen van een schutting.

Verkeer

Je kunt jezelf eventueel dekken voor problemen die betrekking hebben op het verkeer zoals wanneer je bijvoorbeeld betrokken raakt bij een ongeluk. Hierbij kan het zijn dat je automobilist bent, maar ook wanneer je als fietser, voetganger of passagier van een bus of vliegtuig deelneemt aan het verkeer.

Fiscaliteiten en vermogenszaken

Dit dekkingsgebied dekt eventuele problemen die je kunt hebben bij de belastingdienst of met een vermogensbeheerder bijvoorbeeld. Niet elke verzekeraar biedt deze dekking aan.
Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:

Achtergrondinformatie opstalverzekering

Wat valt er onder opstal

Achtergrondinformatie opstalverzekering

Een opstalverzekering ofwel woonhuisverzekering is een verzekering die dekking biedt aan jouw huis en alles wat aan jouw huis vastgenageld zit. Het grootste risico waaraan jouw huis blootstaat is brandschade, Wanneer je een hypotheek wilt afsluiten is het dan ook meestal verplicht om je minimaal hiervoor te verzekeren. Dat heeft namelijk te maken met het feit dat jouw woonhuis vaak als onderpand geldt voor je hypotheek.

Wat is ‘opstal’

Vaak is het onduidelijk wat er nou allemaal precies onder de term opstal valt. Hier vallen alle vaste onderdelen van jouw huis onder, oftewel alles waarvoor breek- of sloopwerk nodig is om het te verwijderen. Hierbij kun je denken aan deuren, ramen, keuken, badkamer en zaken naast jouw woning zoals een garage, schuur of schutting. Welke zaken precies gedekt zijn onder de opstalverzekering kun je altijd vinden in de polisvoorwaarden van je verzekeraar.

Soorten dekkingen

Er zijn meerdere soorten opstalverzekeringen die verschillende soorten dekkingen hebben. Hierbij geldt dat hoe ruimer je dekking is, hoe hoger uw premie is. De verzekeraars verschillen vaak in hun dekkingen en premiehoogtes dus kijk daar goed naar zodat je de beste verzekering voor jezelf afsluit. De soorten dekkingen bestaan globaal uit: de standaarddekking, de uitgebreide dekking en de allrisk verzekering.

Standaarddekking

Dit type dekt schade die veroorzaakt is door brand, ontploffing, blikseminslag, vandalisme, omvallende bomen, water en storm.

Uitgebreide dekking

Deze soort bevat dezelfde dekkingen uit de standaarddekking en wordt aangevuld met dekkingen tegen schroei- en smeltschade en de kosten van breekwerk om een lekkage in de waterleiding op te sporen.

Allrisk verzekering

Dit type opstalverzekering is de meest uitgebreide variant. Naast alle dekkingen uit de uitgebreide dekking biedt deze nog eens extra dekking tegen schade die door onverwacht en van buitenkomend onheil is veroorzaakt. Schade die veroorzaakt wordt door terrorisme of natuurrampen wordt hier niet mee gedekt.

Onderverzekering en oververzekering

Je kunt bij jouw opstalverzekering zowel onder- als over verzekerd zijn. Je bent onderverzekerd als de werkelijke herbouwwaarde van jouw woonhuis hoger is dan de verzekerde herbouwwaarde bij jouw opstalverzekering. Het gevolg is dat je veel risico loopt omdat je in dat geval minder schade krijgt uitgekeerd dan wat je werkelijk zou moeten krijgen. Het is dus erg belangrijk dat je de juiste herbouwwaarde hebt berekend. Oververzekering is juist het omgekeerde van onderverzekerd zijn. Als je opstal over verzekerd is, is de daadwerkelijke herbouwwaarde van jouw woning juist lager dan jouw verzekerde herbouwwaarde. Je betaalt dan meer premie dan je zou moeten betalen, terwijl je niet extra’s uitgekeerd krijgt. Dit is natuurlijk zonde. Ga dus altijd goed na of je de juiste herbouwwaarde hebt berekend want dit blijft je eigen verantwoordelijkheid.
Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:

Achtergrondinformatie reisverzekering

Kort- & doorlopend, risicosporten, annulering

Achtergrondinformatie reisverzekering

Kortlopende reisverzekering

Wanneer je een kortlopende reisverzekering afsluit is dit voor een specifieke periode. De verzekering is geldig vanaf een door jou bepaalde begindatum tot een bepaalde einddatum. Je kunt deze verzekering zelfs nog enkele minuten voor vertrek afsluiten. De verzekering kan zowel voor weekendjes weg als langere vakanties worden afgesloten. Als je slechts één keer per jaar op vakantie gaat voor een periode van twee tot drie werken is dit type verzekering voordeliger dan een doorlopende reisverzekering.

Doorlopende reisverzekering

Als je langer dan twee tot drie weken op vakantie gaat of vaker is het juist voordeliger om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Bij gezinnen geldt het voordeel in de premie nog sneller. Met deze verzekering ben je het gehele jaar door verzekerd en hoef je dus niet een specifieke datum op te geven. Zowel vakanties als weekendjes weg zijn hierbij verzekerd en je hoeft niet elk jaar opnieuw deze reisverzekering aan te vragen, hij wordt automatisch verlengd.

Reisverzekering voor de wintersport en andere risicosporten

Als je graag op wintersport gaat of een andere risicovolle sport gaat beoefenen tijdens je vakantie kan het nodig zijn dat je hier een speciale verzekering voor moet afsluiten. De groep risicosporten bestaat naast wintersport uit berg-, lucht-, water- en een aantal andere sporten zoals rugby bijvoorbeeld. Kijk goed naar de voorwaarden als je op een sportieve vakantie gaat. Hierbij geldt wederom dat hoe groter de risico’s van de sport zijn, hoe hoger de premie zal zijn. Toch is het bij dit type verzekering veel belangrijker te zorgen dat je een goede dekking hebt dan een zo laag mogelijke premie. Kijk er goed naar of er bepaalde uitsluitingen zijn en wat de maximale hoogtes zijn van de vergoedingen.

Annuleringsverzekering

Een annuleringsverzekering is een verzekering die het mogelijk maakt om je vakantie vooraf af te zeggen ten gevolge van bepaalde omstandigheden. Ook als je door bepaalde omstandigheden tijdens je vakantie genoodzaakt bent om naar huis te vertrekken, worden de resterende vakantiedagen vergoed. Je sluit deze verzekering af voordat je op vakantie gaat. Let goed op de specifieke voorwaarden die je verzekeraar stelt aan het annuleren van je vakantie. De verzekeraar zal je vakantie namelijk niet voor elk kleinigheidje vergoeden. Ook met betrekking tot de annuleringsverzekering heb je een doorlopende variant die het hele jaar door geldt en een kortlopende, die voor een specifiek aangegeven periode geldt.
Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven