Op de hoogte blijven?
Op de hoogte blijven?

Achtergrondinformatie

Een opstalverzekering ofwel woonhuisverzekering is een verzekering die dekking biedt aan je huis en alles wat aan je huis vastgenageld zit. Het grootste risico waaraan je huis blootstaat is brandschade, Wanneer je een hypotheek wilt afsluiten is het dan ook meestal verplicht om je minimaal hiervoor te verzekeren. Dat heeft namelijk te maken met het feit dat je woonhuis vaak als onderpand geldt voor je hypotheek.

Wat is ‘opstal’

Vaak is het onduidelijk wat er nou allemaal precies onder de term opstal valt. Hier vallen alle vaste onderdelen van je huis onder, oftewel alles waarvoor breek- of sloopwerk nodig is om het te verwijderen. Hierbij kan je denken aan deuren, ramen, keuken, badkamer en zaken naast je woning zoals een garage, schuur of schutting. Welke zaken precies gedekt zijn onder de opstalverzekering kan je altijd vinden in de polisvoorwaarden van je verzekeraar.

Soorten dekkingen

Er zijn meerdere soorten opstalverzekeringen die verschillende soorten dekkingen hebben. Hierbij geldt dat hoe ruimer je dekking is, hoe hoger je premie is. De verzekeraars verschillen vaak in hun dekkingen en premiehoogtes dus kijk daar goed naar zodat je de beste verzekering voor jou afsluit. De soorten dekkingen bestaan globaal uit: de standaarddekking, de uitgebreide dekking en de allrisk verzekering.

Standaarddekking

Dit type dekt schade die veroorzaakt is door brand, ontploffing, blikseminslag, vandalisme, omvallende bomen, water en storm.

Uitgebreide dekking

Deze soort bevat dezelfde dekkingen uit de standaarddekking en wordt aangevuld met dekkingen tegen schroei- en smeltschade en de kosten van breekwerk om een lekkage in de waterleiding op te sporen.

Allrisk verzekering

Dit type opstalverzekering is de meest uitgebreide variant. Naast alle dekkingen uit de uitgebreide dekking biedt deze nog eens extra dekking tegen schade die door onverwacht en van buitenkomend onheil is veroorzaakt. Schade die veroorzaakt wordt door terrorisme of natuurrampen wordt hier niet mee gedekt.

Onderverzekering en oververzekering

Je kan bij je opstalverzekering zowel onder- als over verzekerd zijn. Je bent onderverzekerd als de werkelijke herbouwwaarde van je woonhuis hoger is dan de verzekerde herbouwwaarde bij je opstalverzekering. Het gevolg is dat je veel risico loopt omdat je in dat geval minder schade krijgt uitgekeerd dan wat je werkelijk zou moeten krijgen. Het is dus erg belangrijk dat je de juiste herbouwwaarde hebt berekend.

Oververzekering is juist het omgekeerde van onderverzekerd zijn. Als je opstal over verzekerd is, is de daadwerkelijke herbouwwaarde van je woning juist lager dan je verzekerde herbouwwaarde. Je betaalt dan meer premie dan je zou moeten betalen, terwijl je niet extra’s uitgekeerd krijgt. Dit is natuurlijk zonde. Ga dus altijd goed na of je de juiste herbouwwaarde hebt berekend want dit blijft je eigen verantwoordelijkheid.