Zakelijk

Is een inzittendenverzekering verstandig?

Ongevallenverzekering nieuws

Onze top 5 ongevallenverzekeraars

Is een inzittendenverzekering verstandig?

3 minuten leestijd

Een inzittendenverzekering is bedoeld voor iedereen die zich in het voertuig bevindt. Het gaat hier om een verzekering die niet verplicht is, maar voor zowel u als bestuurder en uw passagiers voordeel kan opleveren. Voor elke automobilist is de inzittendenverzekering verstandig. U betaalt dan wel meer voor uw autoverzekering, maar dit is het zeker waard. Wij vertellen u waarom.

Dekking

Als gevolg van een ongeval, dekt een inzittendenverzekering de schade van de bestuurder en de passagiers. Deze verzekering dekt de volgende zaken:

  • Materiële en letselschade
  • Schade aan spullen in de auto
  • Medische kosten
  • Inkomstenderving

De inzittenden- en WA-verzekering kunnen elkaar aanvullen. Hieronder ziet u twee tabellen, waarin u kunt zien welke verzekering dekking biedt, als de bestuurder aansprakelijk is voor een ongeval. Het gaat in deze situaties om een bestuurder met een standaard WA-verzekering.

Als de bestuurder aansprakelijk is voor een botsing tussen twee auto’s, ziet de tabel er als volgt uit;

Eigen schade

(standaard)WA-Verzekering Inzittendenverzekering
Schade aan auto Niet gedekt Niet gedekt
Schade van bestuurder Niet gedekt Wel gedekt
Schade van passagiers Wel gedekt Wel gedekt

Schade aan de tegenpartij

(standaard)WA-Verzekering Inzittendenverzekering
Schade aan auto Wel gedekt Niet gedekt
Schade van bestuurder Wel gedekt Niet gedekt
Schade van passagiers Wel gedekt Niet gedekt

Als de bestuurder niet aansprakelijk is voor een botsing tussen twee auto’s, wordt alle schade gedekt door de WA-verzekering van de tegenpartij. Toch kan een inzittendenverzekering ook in deze gevallen nuttig zijn.

Bij een WA-verzekering moet er namelijk iemand aansprakelijk zijn voor een ongeval. Deze aansprakelijkheid moet worden bewezen en neemt tijd in beslag. Het kan dus even duren voordat de vergoeding van de WA-verzekering wordt uitgekeerd.

Als u een inzittendenverzekering heeft en u of uw passagiers lijden schade als gevolg van een ongeval, zal uw verzekeraar de schade vergoeden. U hoeft dus niet te wachten tot het duidelijk is waar de fout ligt, waardoor u de vergoeding vaak ook eerder ontvangt.

Geen aansprakelijkheid

Soms is er echter geen schuldige. Er is bijvoorbeeld geen aansprakelijke partij als u plotseling uit moet wijken voor een wild dier en daardoor tegen een muur of vangrail botst. U kunt in deze gevallen geen beroep doen op de WA-verzekering, omdat u niemand aansprakelijk kunt stellen voor de door u geleden schade.

Een inzittendenverzekering kan het leed dan verzachten. Uw schade en die van uw passagiers wordt gewoon vergoed. Als u deze verzekering niet heeft, kunnen passagiers hun schade verhalen op de WA-verzekering van de bestuurder. In dit geval is een inzittendenverzekering dus erg verstandig.

De schade aan uw voertuig wordt helaas ook in deze gevallen niet vergoed, tenzij u een allrisk WA-verzekering heeft.

Schade- of ongevallenverzekering

Als u een autoverzekering afsluit kunt u twee soorten inzittendenverzekeringen tegenkomen; een schade- en een ongevallen-inzittendenverzekering.

schade-inzittendenverzekering
Bij deze verzekering wordt de werkelijk geleden schade berekend en uitgekeerd.
Een voorbeeld hiervan zijn de medische kosten van de bestuurder of een inzittende. Als deze als gevolg van een ongeval bijvoorbeeld een speciale rolstoel nodig heeft ter waarde van 100 duizend euro, zal de verzekeraar ook 100 duizend euro uitkeren.

ongevallen-inzittendenverzekering
Deze verzekering keert een vooraf afgesproken vast bedrag uit, als een inzittende blijvend invalide wordt of komt te overlijden als gevolg van een ongeval. Eerder niet.

Als u bijvoorbeeld een bedrag van 100 duizend euro heeft afgesproken, maar uw kosten zijn twee maal zo hoog. U moet dan het resterende bedrag alsnog uit eigen zak betalen.
Als u niet komt te overlijden en ook niet blijvend invalide wordt als gevolg van een ongeval, keert uw verzekeraar niets uit.

Verzekering afsluiten

Vind u het verstandig om een inzittendenverzekering af te sluiten? Op onze website Verzekering.nl kunt u heel snel en gemakkelijk een autoverzekering afsluiten. U kunt op onze website ook precies zien welke verzekering het goedkoopst is en welke het beste bij u past.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven