Achtergrondinformatie rechtsbijstandsverzekering

Uitleg & dekkingsgebieden

Start met kiezen

Achtergrondinformatie rechtsbijstandsverzekering

Een rechtsbijstandverzekering is een verzekering die je kunt gebruiken wanneer je juridische hulp nodig hebt. Er zijn meerdere soorten rechtsbijstandverzekeringen. Zo zijn er zakelijke rechtsbijstandverzekeringen, motorrijtuigrechtsbijstandverzekeringen, gezinsrechtsbijstandverzekeringen en dergelijke.

Gezinsrechtsbijstandverzekering

Dit is een verzekering waarmee je jezelf in combinatie met je gezin verzekert van juridische steun. Wanneer je een juridisch probleem hebt zal de verzekeraar, onder bepaalde voorwaarden, zorgen dat je een adviseur of advocaat krijgt die je bijstaat.

Dekkingsgebieden

Bij de rechtsbijstandverzekering zijn er meerdere dekkingsgebieden waarvoor je jezelf kunt verzekeren. Hierbij geldt dat hoe uitgebreider je jezelf verzekert, hoe hoger de premie is. De meest voorkomende dekkingsgebieden voor de gezinsrechtsbijstandverzekering bestaan uit: werk en inkomen, consumentenzaken en wonen, verkeer, fiscaliteiten en vermogenszaken.

Werk en inkomen

Dit dekkingsgebied biedt juridische hulp wanneer je een probleem hebt over arbeidsrechtelijke zaken. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je een conflict hebt met je werkgever over je pensioen of over een afvloeiingsregeling.

Consumentenzaken en wonen

Wanneer je jezelf wilt dekken voor eventuele juridische problemen als consument, huurder of huiseigenaar is het handig om jezelf te verzekeren voor dit dekkingsgebied. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om een conflict met winkeliers over geleverde goederen, een conflict met een reisorganisatie over jouw reis, een probleem met jouw woningbouwvereniging over het onderhoud aan jouw woning of wanneer je een conflict met uw buren hebt over het plaatsen van een schutting.

Verkeer

Je kunt jezelf eventueel dekken voor problemen die betrekking hebben op het verkeer zoals wanneer je bijvoorbeeld betrokken raakt bij een ongeluk. Hierbij kan het zijn dat je automobilist bent, maar ook wanneer je als fietser, voetganger of passagier van een bus of vliegtuig deelneemt aan het verkeer.

Fiscaliteiten en vermogenszaken

Dit dekkingsgebied dekt eventuele problemen die je kunt hebben bij de belastingdienst of met een vermogensbeheerder bijvoorbeeld. Niet elke verzekeraar biedt deze dekking aan.
Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven