Achtergrondinformatie aansprakelijkheidsverzekering

AVP, alléénstaand, gezinsverband

Achtergrondinformatie

Schade kan op meerdere manieren worden aangebracht. Spullen kunnen per ongeluk beschadigd raken of iemand anders kan door jou gewond raken. Een aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die schade dekt dat door de verzekerde is aangericht. Een aansprakelijkheidsverzekering keert alleen de schade uit wanneer de verzekerde aansprakelijk is. Schade die opzettelijk is aangericht door de verzekerde wordt niet gedekt. Wanneer ben je ‘aansprakelijk’? Je bent aansprakelijk als je iets doet waardoor er schade ontstaat. Dit betekent dat je de schade die je hebt veroorzaakt moet vergoeden. Ook ben je aansprakelijk als iemand door jou schade heeft opgelopen, omdat jij niet hebt gehandeld ook al had je dat wel moeten doen.

Soorten aansprakelijkheidsverzekeringen

De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) dekt de schade die je als particulier toebrengt aan anderen of waarvoor je volgens de wet aansprakelijk bent. Hierbij gaat het zowel als materiële als lichamelijke schade. Bij een AVP kan er gekozen worden voor een dekking voor het hele gezin of een alleenstaande. Bij een verzekering voor een gezin zijn huisdieren meestal meeverzekerd.

Aanvullende aansprakelijkheidsverzekering

De standaard aansprakelijkheidsverzekering dekt veel schade die is aangebracht in het dagelijks leven. Echter wordt de schade niet in alle gevallen gedekt. Meestal geldt dit voor bepaalde activiteiten. De dekking geldt niet tijdens het uitoefenen van een risicovolle sport, wanneer je aan het werk bent en wanneer je in het buitenland bent. Voor deze situaties kan je een aanvullende aansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

Collectieve aansprakelijkheidsverzekering

Een collectieve aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die je als groep afsluit. Meestal gaat het hierbij om verenigingen en instanties. Bij een collectieve aansprakelijkheidsverzekering kan je denken aan een verzekering via je studentenvereniging, een verzekering die je hebt afgesloten bij je sportvereniging of een verzekering die je afsluit via je werkgever. Bij het afsluiten van een collectieve verzekering krijg je vaak korting op de premie.
Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven