Zakelijk

Zwangerschapscursussen

Zwangerschapscursus binnen de zorgverzekering

Om je voor te bereiden op de bevalling bestaan er zwangerschapscursussen. Een zwangerschapscursus kan jou (en je eventuele partner) helpen de zwangerschap en bevalling soepel te laten verlopen door je tips en trucs aan te leren. Je kunt een zwangerschapscursus kiezen door te praten met je huisarts of verloskundige. De zwangerschapscursus wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Sommige zorgverzekeringen bieden de mogelijkheid tot een dekking vanuit de aanvullende verzekering om zo toch de zwangerschapscursus vergoeding te kunnen geven. Vergelijk en bekijk de zorgverzekeringen om te vinden wat bij jou past.

Vergoeding zwangerschapscursus

Een zwangerschapscursus wordt niet standaard vergoed door de basisverzekering. Wel zijn er aanvullende verzekeringen voor mogelijk. Vaak is een aanvullende verzekering handig als je zwanger bent. Met een aanvullende verzekering heb je recht hebt op een kraampakket, bekkenfysiotherapie en een vergoeding voor de eigen bijdrage voor de kraamzorg. Meestal gaat het met de zwangerschapscursus vergoeding om een standaard bedrag. Kijk dus ook goed naar hoe duur de zwangerschapscursus is die jij wilt gaan volgen. Sommige zorgverzekeringen hebben nog andere voorwaarden. Voorbeelden van voorwaarden kunnen zijn: de cursus mag alleen door een verloskundige gegeven worden, je mag alleen preventiecursussen volgen of dat het om een cursus van de thuiszorg moet gaan. Lees dus goed de voorwaarden van alle zorgverzekeringen.

Inhoud zwangerschapscursus

Tijdens een zwangerschapscursus wordt er informatie gegeven en ga je oefenen met de spieren die je nodig hebt tijdens de bevalling. Verder leer je ademhalingstechnieken en hoe je het beste je weeën kan opvangen. In Nederland is de methode ‘HypnoBirthing’ erg populair. Andere zwangerschapscursussen zijn onder andere informatieve cursussen, zwangerschapsyoga en zwangerschapsgymnastiek.

HypnoBirthing

Met HypnoBirthing leren jij (en eventuele partner) ademhalings- en ontspanningstechnieken. Deze technieken werken mee bij het natuurlijke geboorteproces. Hierdoor leer je zo diep te ontspanning dat je de pijn en weeën beter kan opvangen.

Informatieve cursussen

Deze cursussen bieden informatie over de bevalling om zo geïnformeerd te worden over wat je kunt verwachten. Verder zijn er ook cursussen die informatie bieden over de zwangerschap zelf. Er zijn verschillende thema’s waar je uit kunt kiezen.

Zwangerschapsyoga

Bij zwangerschapsyoga leer je ontspannende oefeningen voor je geest en lichaam. Je bent bezig met ademhaling, puffen en mediteren. Je leert ook de juiste lichaamshouding aan te nemen die je kan aanhouden tijdens de zwangerschap.

Sportieve zwangerschapscursussen

Denk aan zwangerschapsgymnastiek, zwemmen of outdoortraining. Zo zorg je ervoor dat je fit blijft tijdens de zwangerschap en je met een goede conditie de bevalling ondergaat. Je doet ook oefeningen om je spieren soepeler en steviger te maken. Zwemmen kun je doen tot het einde van je zwangerschap.

Verzekering voor zwangerschapscursus afsluiten

Als je zwanger bent is het belangrijk om een goede verzekering te hebben. Bekijk dus alle zorgverzekeringen nauwkeurig en kijk welke het beste bij jouw situatie past. Kijk naar de vergoedingen van de kraamzorg, kraampakket, ziekenhuiskosten en naar de zwangerschapscursussen. 

Zorgverzekering voor 2024 vergelijken

Scroll naar boven