Transplantatie

Transplantatie

Orgaantransplantatie is een medische methode waarbij falende organen worden vervangen door gezonde organen van een donor. De ontvanger is een patiënt wiens orgaan niet meer functioneert, dus vervanging is essentieel. Een transplantatie vindt plaats met een orgaan van een levende donor of een overledene donor. In Nederland worden een aantal specifieke organen getransplanteerd. Je kunt hierbij denken aan de organen:
  • Dunne darm
  • Lever
  • Alvleesklier
  • Hart

Bloedgroep bij transplantatie

Het kan voorkomen dat het bloed van de donor in het lichaam van de ontvanger van het orgaan afbreekt. Om het afbreekproces tegen te gaan wordt er tijdens de behandeling bloed van de donor met dezelfde bloedgroep.

Transplantatie gehad? Wat nu?

Wanneer je een behandeling hebt gehad voor de transplantatie van een orgaan, moet je een aantal keren terugkomen voor controle afspraken. Tijdens de controles kijkt de arts of de orgaantransplantatie goed is verlopen. De arts geeft vervolgens een gedeelte van de opvolggegevens door aan het NTS. NTS controleert aan de hand van de ontvangen gegevens of de transplantatie is geslaagd. De gegevens worden vervolgens gebruikt voor lang termijn kwaliteitsverbetering van transplantatieoperaties.

Transplantatie vergoeding

Vergoeding orgaantransplantatie

Voor, tijdens en na de behandeling vergen weefsel- en orgaandonatie en transplantatie veel zorg. De kosten op dit gebied worden vanuit de basis zorgverzekering vergoed aan de orgaandonoren en ontvangers. Je betaalt eerst het eigen risico en alle kosten boven het eigen risico worden vergoed. Het eigen risico geldt niet voor de vervoerskosten van de donor en de nazorg van diverse transplantaties. Vergelijk alle basisverzekeringen om erachter te komen welke het beste bij je past.

Vergelijk de beste transplantatie verzekeringen

Een transplantatie wordt vergoed, indien de transplantatie zich niet meer in de experimentele fase bevindt. De kosten voor onder andere opname, behandeling en vervoer van de donor, worden dus ook vergoed vanuit de basisverzekering. Via Verzekering.nl kun je de beste deals sluiten voor basis zorgverzekeringen. Op onze site kun je gemakkelijk zorgverzekeringen vergelijken en afsluiten. Vind de verzekering die het beste bij jou past via Verzekering.nl. Druk de button hieronder en bekijk welke verzekeringen er mogelijk zijn voor jou.

Zorgverzekering voor 2024 vergelijken

Scroll naar boven