Vergoeding anticonceptiepleister, prikpil en Nuva-Ring

Onze top 5 zorgverzekeraars

Vergoeding anticonceptiepleister, prikpil en Nuva-Ring door de zorgverzekeraar

Er zijn verschillende soorten anticonceptie. De hoofdreden om anticonceptie te gebruiken is om te voorkomen dat je zwanger wordt. Er zijn ook andere redenen, bijvoorbeeld dat je hele heftige menstruatie hebt of dat je onregelmatig ongesteld bent. De prikpil, de Nuva-Ring en de anticonceptiepleister zijn drie soorten anticonceptie waar je gebruik van kan maken. Laat je door de huisarts adviseren over welke het beste bij jou past.

Vergoedingen anticonceptie onder de 21 jaar

De Nuva-Ring, anticonceptiepleister en de prikpil worden vergoed door de basisverzekering als je jonger bent dan 21 jaar. Als je tussen de 18 en 21 bent gaat de anticonceptie wel van je eigen risico af. Soms moet je een eigen bijdrage betalen. Dit verschilt per anticonceptie. Als je aanvullend verzekerd bent kun je kijken of je eigen bijdrage vergoed wordt. Dit verschilt per zorgverzekering dus kijk goed welke zorgverzekering jij gaat afsluiten.

Vergoedingen anticonceptie boven de 21 jaar

Ouder dan 21 jaar? De Nuva-Ring, anticonceptiepleister en de prikpil worden niet meer vergoed door de basisverzekering. Je kunt natuurlijk wel een aanvullende verzekering afsluiten. Vergoedingen verschillen per zorgverzekeraar. Bekijk dus goed alle zorgverzekeraars en hoe hun vergoedingen zijn voor de Nuva-Ring, anticonceptiepleister en de prikpil.

Nuva-Ring vergoed

De Nuva-Ring is een plastic ring waarvan je elke maand een nieuwe inbrengt. De Nuva-Ring wordt niet vergoed als je ouder bent dan 21. Uitzondering is wanneer je de Nuva-Ring gebruikt voor de behandeling van endometriose of menorragie.

Anticonceptiepleister vergoed

De anticonceptiepleister, ook wel Evra pleister genoemd, is een pleister die je elke week vervangt. Het is een pleister van 4 bij 4 centimeter die bestand is tegen water. Bij de anticonceptiepleister geldt hetzelfde als bij de Nuva-Ring. De anticonceptiepleister wordt niet vergoed als je boven de 21 bent behalve als je onder behandeling bent van endometriose of menorragie.

Prikpil vergoed

De prikpil is een prik die je om de 12 weken bij de huisarts moet halen. Je hoeft dan dus 12 weken lang verder niks te doen. Ook voor de prikpil geldt weer: boven de 21 geen prikpil vergoeding behalve bij endometriose of menorragie.

Aanvullende verzekering

Zoals je nu hebt gelezen moet je soms betalen voor je anticonceptie. Onder de 21 jaar moet je soms eigen bijdrage betalen en boven de 21 jaar wordt de anticonceptie helemaal niet meer vergoed. Voor je je aanvullend gaat verzekeren om toch vergoed te zijn is het handig om de kosten te vergelijken. Soms betaal je namelijk meer voor de aanvullende verzekering dan voor de anticonceptie zelf. Dan kan je beter de anticonceptie zelf betalen. Bekijk alle zorgverzekeringen voor een compleet beeld.

Zorgverzekering voor 2024 vergelijken

Scroll naar boven