Vergoeding condooms en vrouwen condooms

Condooms en vrouwencondooms

Condooms zijn een populair voorbehoedsmiddel. Het zorgt ervoor dat je niet zwanger wordt. Verder zijn condooms ook het enige anticonceptiemiddel dat beschermt tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Er zijn verzekeringen die condooms vergoeden. Vergelijk alle zorgverzekeringen om te kijken wat de beste zorgverzekering voor jou is.

Vrouwencondoom

Naast het welbekende condoom, bedoeld voor mannen, is er ook een vrouwencondoom. Het is gemaakt van rubber. Voor jou is een vrouwencondoom handig op het moment dat je zonder arts in beeld toch anticonceptie wilt, je beschermt wilt zijn tegen soa’s en zwangerschap of omdat je een anticonceptiemiddel wilt zonder hormonen. Ze zijn wel relatief duur, rond de 2 euro.

Mannencondoom

Het mannencondoom is de bekendste condoom. Dit anticonceptiemiddel is als een elastisch hoesje gemaakt van rubber. In cafés en discotheken vindt je ze vaak in een automaat.

Vergoeding

Condooms worden soms vergoed in een aanvullende verzekering. In de basisverzekering worden condooms niet vergoed. Bij de meeste zorgverzekeringen, zoals bijvoorbeeld, IZA is er geen vergoeding voor condooms. Heel weinig zorgverzekeringen, maar bijvoorbeeld CZ, heeft wel een condooms vergoeding. Bekijk dus goed alle zorgverzekeringen om te zien of de condooms wel of niet in hun aanvullende verzekering worden vergoed. Als een zorgverzekering, net als CZ, condooms vergoed is dit meestal in een aanvullende verzekering speciaal voor jongeren.

Andere anticonceptie

Je kunt ook nadenken over andere anticonceptiemiddelen zoals de anticonceptiepil of een spiraaltje. Deze worden bij de meeste zorgverzekeringen vergoed in een aanvullende verzekering. Ben je jonger dan 21 jaar? Dan zit anticonceptie in de basisverzekering. De anticonceptie gaat wel van je eigen risico af en soms moet je een eigen bijdrage betalen. Heb je een aanvullende verzekering? Dan wordt deze eigen bijdrage soms vergoed. Ben je 21 jaar en ouder? En wil je dat de anticonceptie vergoed wordt? Dan moet je een aanvullende verzekering afsluiten. Anticonceptie zit dan niet meer in je basisverzekering.

Gratis condooms

Over het algemeen zijn condooms niet gratis te verkrijgen. Er zijn soms wel uitzonderingen. De GGD deelt namelijk soms met acties gratis condooms uit en er zijn gratis condooms te verkrijgen op een aantal plekken in Amsterdam en Rotterdam. Als je gratis condooms krijgt aangeboden, houd dan rekening met dat ze er soms iets voor terug willen. Bijvoorbeeld dat je in ruil voor het product akkoord gaat met de verkoop van je persoonsgegevens, dat je verzendkosten betaald die de kosten van de condooms ook stiekem dekken of dat je akkoord gaat met een automatische incasso.

Verzekering afsluiten

Condooms en vrouwencondooms worden dus niet door veel zorgverzekeringen vergoed. Zorg ervoor dat je dit goed checkt en bekijk alle zorgverzekeringen op Verzekering.nl.

Zorgverzekering 2024 vergelijken

Scroll naar boven