Mantelzorg vergoeding

Mantelzorg vergoeding

Sommige mensen hebben door onder andere een handicap of
ouderdom op bepaalde momenten net wat meer hulp nodig dan normaal. Dan kan het
gebruikmaken van mantelzorg goed van pas komen. Meer dan 20% van de volwassen
bevolking in Nederland geeft mantelzorg. Geef jij ook mantelzorg? Dan kun je jezelf verzekeren voor een mantelzorg vergoeding. Bij de uitgebreidere aanvullende zorgverzekeringen is er vaak een vergoeding voor vervangende mantelzorg. Er zijn diverse zorgverzekeraars die voor mantelzorg een vergoeding bieden. Dit gebeurt vanuit de
aanvullende zorgverzekering. De vergoedingen voor mantelzorg lopen uiteen. Enkele verzekeraar vergoeden een bepaald aantal dagen terwijl andere verzekeraars een vast bedrag vergoeden.

Wat houdt mantelzorg in?

Meer dan 4 miljoen mensen in Nederland zorgen voor de naasten. Mantelzorg houdt in dat er hulp wordt geboden aan hulpbehoevende uit directe sociale kringen in de omgeving. Deze zorg is van heel belangrijk voor de samenleving waar we in leven. Het verdient dan ook erkenning en waardering. Het is belangrijk voor mantelzorgers dat zij de zorg die zij krijgen kunnen delen met anderen. Dit wordt gedaan zodat mantelzorgers niet overbelast raken.

Mantelzorg vergoeding aanvragen

Kun je een mantelzorg vergoeding aanvragen? Ja dat kan. Je moet een mantelzorg vergoeding aanvragen bij de gemeente waar je woont. Je vraagt dan een zogeheten mantelzorgcompliment aan. Als je een mantelzorg vergoeding hebt aangevraagd, zal de gemeente bepalen wat voor soort vergoeding mantelzorg je krijgt. Je kunt ook een mantelzorg vergoeding krijgen in 2024 door een aanvullende verzekering af te sluiten.

Mantelzorg vergoeding 2024

Vergoeding mantelzorg

Zorgverzekeraars vergoeden de zorg en hulp bij de mantelzorg. Ergotherapie (tot maximaal 10 uur) en psychologische hulp kan vanuit de basisverzekering vergoed worden. Verder wordt ook steeds vaker de eventuele hulp bij regeltaken voor een zelfstandige mantelzorger vergoedt door de aanvullende verzekeringen. Er worden ook cursussen vergoed zoals vervangende zorg , mantelzorgarrangementen (om samen of alleen er tussen uit te gaan) en mindfullness met een vergoeding mantelzorg.

Vervangende zorg is nodig wanneer de mantelzorger ziek wordt of op vakantie wil gaan. De zorg voor de hulpbehoevende kan dan worden overgenomen door vrijwilligers of zelfs door beroepskrachten. Een aanvullende zorgverzekering afsluiten voor zulke momenten hangt af van welke hulp je krijgt, de wensen van jou en naasten en welke zorg er nodig is. Indien je dan kosten hebt voor dergelijke zorg wordt je door je verzekeraar gedekt met een mantelzorg vergoeding.

 

Heb ik recht op mantelzorg vergoeding 2024?

Het antwoord is nee. Mantelzorg is officieel niet erkend als werk. Je hebt immers ook geen arbeidscontract met degene, waarvoor je zorg verleent. Dit betekent dat je ook geen loon voor jouw verrichte werkzaamheden kan krijgen. Je kan de extra kosten die je maakt wel opvangen met een mantelzorg vergoeding vanuit de gemeente of een aanvullende verzekering.

Kan iedereen mantelzorger worden?

In principe heeft iedereen de mogelijkheid om mantelzorger te worden. Je kunt dus mantelzorger worden, ongeacht je leeftijd. Als je een mantelzorger bent kun je bijvoorbeeld zorg verlenen aan je buren, ouders, familieleden en vrienden. Veel mensen worden een mantelzorger, omdat ze zich geroepen voelen om hulpbehoevenden te helpen. Ook worden veel mensen mantelzorger, omdat zij een bepaalde affiniteit hebben met de persoon, die hulpbehoevend is.

Vergelijk aanvullende verzekeringen voor mantelzorg

Als je mantelzorg geeft aan iemand kan dat vrij veel energie, tijd en geld kosten. Om jezelf in te dekken tegen de extra kosten die komen kijken bij het verlenen van mantelzorg, kun je jezelf aanvullend verzekeren voor een mantelzorg vergoeding. Op Verzekering.nl kun je de beste aanvullende verzekeringen vinden. Ben jij op zoek naar een mantelzorg vergoeding 2024? Bekijk dan onze site en vind de beste aanvullende verzekeringen. Druk de knop hieronder en kijk welke mantelzorg verzekeringen je via ons kan afsluiten.

Zorgverzekering 2024 vergelijken

Scroll naar boven