Vergoeding koperspiraal en hormoonspiraaltje

Koperspiraal en hormoonspiraal

De spiraal is een anticonceptiemiddel. Het zorgt ervoor dat je niet zwanger wordt. Afhankelijk van het type ben je 5 tot 10 jaar beschermd. Je kunt de spiraal al die tijd laten zitten. Het is dus een eenvoudige manier van anticonceptie doordat je er voor lange tijd niet over na hoeft te denken. Wel moet je de jaren in de gaten houden. Beide worden ingebracht in de baarmoeder. Je kunt dit laten doen door de huisarts, gynaecoloog of verloskundige. De vergoeding voor een spiraal verschilt per situatie.

Vergoeding koperspiraal en hormoonspiraal

Of een hormoonspiraal of een koperspiraal vergoed wordt ligt aan de zorgverzekering die je hebt. Vergelijk en bekijk meteen de zorgverzekeringen om te kijken welke het beste bij jou past. Voor jongeren tot 21 jaar zit de spiraal in de basisverzekering. Ben je tussen de 18 en 21? Dan gaat het van je eigen risico af. Hier kun je je wel aanvullend voor verzekeren. Ben je ouder dan 21 jaar? Dan is de spiraal niet meer in de basisverzekering en wordt de hormoonspiraal en koperspiraal niet vergoed. Je kunt de hormoonspiraal en koperspiraal vergoeden door een aanvullende verzekering af te sluiten. Let goed op of de spiraal valt onder de aanvullende verzekering die jij hebt gekozen en om welke merken spiralen de vergoeding gaat. Bekijk alle zorgverzekeringen voor een compleet beeld.

Kosten koperspiraal en hormoonspiraal

Je betaald voor de spiraal zelf maar ook voor het plaatsen. Let dus op waar je het laat doen. Bij de huisarts wordt het plaatsen van de spiraal vergoed, een huisartsbezoek valt namelijk onder de basisverzekering. Ook het verwijderen van een spiraal bij de huisarts valt onder de basisverzekering. De bekendste hormoonspiraal is de Mirena-spiraal, deze kost rond de 160 euro. De bekendste koperspiraal is de T-Safe-spiraal en kost rond de 70 euro.

Koperspiraal

De koperspiraal is een plastic ankertje. Het wordt ingebracht in de baarmoeder. Er zijn in Nederland 5 verschillende koperspiraaltjes. De koperspiraal met de T vorm wordt het meest gebruikt. Deze spiraal biedt 10 jaar bescherming. De arts onderzoekt welk spiraal het beste bij jou past. Vaak is de reden om de koperspiraal te kiezen dat er geen hormonen in zitten, in tegenstelling tot de meeste andere anticonceptiemiddelen.

Hormoonspiraal

De hormoonspiraal biedt 5 jaar bescherming tegen zwangerschap. Het lijkt op de koperspiraal alleen bevat de hormoonspiraal het hormoon progestageen. Na 5 jaar moet de spiraal verwijderd of vervangen worden. Natuurlijk kan de spiraal ook eerder verwijderd worden.

Andere anticonceptie

Er zijn ook nog andere opties dan het spiraaltje. Andere hormonale anticonceptie zijn onder andere de prikpil, de Nuva-Ring, de anticonceptiepleister of de anticonceptiepil. Voor deze anticonceptie gelden dezelfde voorwaarden. Onder de 21? Dan zit het in de basisverzekering. Boven de 21? En wil je dat de anticonceptie vergoed wordt? Dan kan je een aanvullend verzekering kiezen.

Verzekering afsluiten

Wil je na deze informatie gelezen te hebben een aanvullende verzekering afsluiten? Vergelijk en bekijk gemakkelijk de verschillende zorgverzekeringen bij Verzekering.nl.

Zorgverzekering 2024 vergelijken

Scroll naar boven