Zakelijk

Bewustwording & beschikbaarheid van anticonceptie door zorgverzekeraars

Hoe zit het met de anticonceptie vergoeding?

Volgens de cijfers van de Clara Wichman Stichting maken ongeveer 2,1 miljoen vrouwen in Nederland gebruik van anticonceptie. Het meest bekende anticonceptiemiddel is de anticonceptiepil voor vouwen. Verder heb je nog andere anticonceptiemiddelen waaronder: spiraaltje, pessarium en vaginale ring. Maar hoe zit het dat met de anticonceptie vergoeding? Op dit moment wordt anticonceptie tot je 21e vergoed uit de basisverzekering. Tussen je 18e en je 21e betaal je echter wel een eigen risico. De anticonceptie vergoeding wordt dus niet meer vergoed vanuit de basispakket voor vrouwen vanaf 21 jaar. Welke mogelijkheden heb je dan wel? Er zijn een aantal dingen die je kunt doen als je 21 jaar en ouder bent en de anticonceptiepil wilt nemen:

  • De kosten van de pil zelf betalen. Je kan ervoor kiezen om de pil vanuit je eigen portemonnee te betalen. Het bedrag dat je dan kwijt bent aan de pil is ongeveer 30 euro.
  • Een aanvullende verzekering afsluiten. Je kunt er ook voor kiezen om een aanvullende verzekering af te sluiten, waarmee je een anticonceptie vergoeding vanuit de anticonceptie verzekering krijgt om de kosten voor de anticonceptiepil te dekken.

Op zoek naar een aanvullende verzekering, die niet onnodig te veel geld kost? Dan kun je terecht op Verzekering.nl. Via onze site kun je aanvullende zorgverzekeringen tegen scherpe premies vergelijken. Neem gerust een kijkje op onze site. Als je een aanvullende verzekering hebt afgesloten dan hoef je geen eigen risico meer te betalen, je moet wel een eigen bijdrage betalen.

Zo bevorderen zorgverzekeraars bewustwording en beschikbaarheid anticonceptie

Er zijn verschillende vormen van anticonceptie beschikbaar zoals: de pil, condoom, prikpil, spiraal en implementatiestaaf. Elk van deze voorbehoedsmiddelen heeft als doel zwangerschap te voorkomen tijdens seks. De kosten van anticonceptie kunnen flink oplopen. Zorgverzekeraars kunnen hierbij helpen door anticonceptie in hun dekking of vergoedingsbeleid op te nemen. Of anticonceptie vergoed wordt door de zorgverzekeraar, is sterk afhankelijk van onder ander je leeftijd. Op dit moment wordt vergoeding geboden tot je 21e levensjaar vanuit het basispakket. Naast het opnemen van anticonceptie in de dekking, kunnen zorgverzekeraars ook een positieve bijdrage leveren door belangrijke informatie te verschaffen, preventieprogramma’s te steunen en toegang tot zorg te bevorderen. In dit artikel zullen we meer informatie bieden over anticonceptie verzekering en vergoeding. Lees gerust verder.

Bewustwording van anticonceptie

Anticonceptie kan invloed hebben op onder andere de gezinsplannen, individuele gezondheid en het welzijn. Daarom is het van belang om goed bewust te worden van de mogelijkheden en de voor -en nadelen van anticonceptie. De bewustwording voor anticonceptie is belangrijk om de volgende redenen:

  • Anticonceptie kan zwangerschappen voorkomen.
  • Anticonceptie kan overdraagbare aandoeningen zoals SOA’s voorkomen.
  • Bewustwording geeft meer keuzevrijheid voor anticonceptiemogelijkheden.
  • Bewustwording bevordert begrip en consent over seks, waardoor dit een positief effect kan hebben op relaties en seksuele gezondheid in het algemeen.

Eigen bijdrage anticonceptiepil verzekering

Een eigen bijdrage geldt voor alle vrouwen, die gebruikmaken van de anticonceptiepil. In sommige gevallen kan de eigen bijdrage gedekt worden, wanneer je een aanvullende zorgverzekering afsluit. Wanneer je een ander anticonceptiemiddel dan de pil wilt en je niet zeker weet of je een eigen bijdrage hebt, dan kun je via Medicijnkosten.nl opzoeken of er voor jouw anticonceptiemiddel een eigen bijdrage geldt.

Aanvullend verzekeren voor anticonceptiepil

Je kunt de kosten van de anticonceptiepil dekken door je aanvullend te verzekeren met een anticonceptie verzekering. Als je een aanvullende verzekering hebt krijg je een anticonceptie vergoeding, waardoor je de kosten van de anticonceptiepil (gedeeltelijk) niet hoeft te betalen. Ben je opzoek naar een aanvullende verzekering? Wij helpen je graag verder. Op onze site hebben wij een vergelijker tool, waarmee je gemakkelijk diverse aanvullende zorgverzekeringen met elkaar kunt vergelijken. Vind de aanvullende verzekering die bij je past met behulp van de button hieronder. Vergelijk op Verzekering.nl!

Zorgverzekering vergelijken 2024

Scroll naar boven