Bewustwording & beschikbaarheid van anticonceptie door zorgverzekeraars
Home Zorgverzekering vergelijken Vergoedingen zorgverzekering Bewustwording en beschikbaarheid van anticonceptie door zorgverzekeraars
Zo bevorderen zorgverzekeraars bewustwording en beschikbaarheid anticonceptie
Er zijn verschillende vormen van anticonceptie beschikbaar zoals: de pil, condoom, prikpil, spiraal en implementatiestaaf. Elk van deze voorbehoedsmiddelen heeft als doel zwangerschap te voorkomen tijdens seks. Zo’n 2,1 miljoen vrouwen in Nederland gebruiken anticonceptiemiddelen. De kosten van anticonceptie kunnen flink oplopen. Zorgverzekeraars kunnen hierbij helpen door anticonceptie in hun dekking of vergoedingsbeleid op te nemen. Of anticonceptie vergoed wordt door de zorgverzekeraar, is sterk afhankelijk van onder ander je leeftijd. Op dit moment wordt vergoeding geboden tot je 21e levensjaar vanuit het basispakket. Naast het opnemen van anticonceptie in de dekking, kunnen zorgverzekeraars ook een positieve bijdrage leveren door belangrijke informatie te verschaffen, preventieprogramma’s te steunen en toegang tot zorg te bevorderen. In dit artikel zullen we meer informatie bieden over anticonceptie verzekering en vergoeding. Lees gerust verder.
Bewustwording van anticonceptie
Anticonceptie kan invloed hebben op onder andere de gezinsplannen, individuele gezondheid en het welzijn. Daarom is het van belang om goed bewust te worden van de mogelijkheden en de voor -en nadelen van anticonceptie. De bewustwording voor anticonceptie is belangrijk om de volgende redenen:
- Anticonceptie kan zwangerschappen voorkomen.
- Anticonceptie kan overdraagbare aandoeningen zoals SOA’s voorkomen.
- Bewustwording geeft meer keuzevrijheid voor anticonceptiemogelijkheden.
- Bewustwording bevordert begrip en consent over seks, waardoor dit een positief effect kan hebben op relaties en seksuele gezondheid in het algemeen.
Anticonceptie verzekering
Het meest bekende anticonceptiemiddel is de anticonceptiepil voor vouwen. Verder heb je nog andere anticonceptiemiddelen waaronder: spiraaltje, pessarium en vaginale ring. Net zoals andere vormen van anticonceptie krijg je deze niet vergoed vanuit de basisverzekering wanneer je ouder dan 21 bent. Je kan er wel een aanvullende verzekering voor aansluiten. Als je een aanvullende verzekering hebt afgesloten dan hoef je geen eigen risico meer te betalen, je moet wel een eigen bijdrage betalen.
De anticonceptie vergoeding wordt dus niet meer vergoed vanuit de basispakket voor vrouwen vanaf 21 jaar. Welke mogelijkheden heb je dan wel? Er zijn een aantal dingen die je kunt doen als je 21 jaar en ouder bent en de anticonceptiepil wilt nemen:
- De kosten van de pil zelf betalen. Je kan ervoor kiezen om de pil vanuit je eigen portemonnee te betalen. Het bedrag dat je dan kwijt bent aan de pil is ongeveer 30 euro.
- Een aanvullende verzekering afsluiten. Je kunt er ook voor kiezen om een aanvullende verzekering af te sluiten, waarmee je een anticonceptie vergoeding vanuit de anticonceptie verzekering krijgt om de kosten voor de anticonceptiepil te dekken.