Zorgverzekering zwanger

De beste zorg voor tijdens je zwangerschap

Zorgverzekering zwanger

Wanneer je zwanger bent zit je natuurlijk letterlijk en figuurlijk vol van geluk. Heel veel mensen vergeten dan ook rekening te houden met hun zorgverzekering wanneer ze zwanger worden. Tijdens het zwangerschap komen er veel dingen bij kijken: de bevalling, echo’s, kraamzorg en nog veel meer. Deze zorg kost veel geld. Daarom is het goed om een zwangerschap zorgverzekering te vergelijken om zo de beste zorgverzekering zwanger af te sluiten. Gelijk een zorgverzekering afsluiten? Vul de bovenstaande vergelijker in om te zien welke zorgverzekering zwanger het beste bij jou past.

Ik ben zwanger. Hoe moet ik verzekerd zijn?

In Nederland is iedereen boven de 18 jaar verplicht om zich te verzekeren met een zorgverzekering. Veel kosten die komen kijken bij je zwangerschap, worden vergoed vanuit je basis zorgverzekering. Het kan echter wel voorkomen dat je in bepaalde gevallen een eigen bijdrage of eigen risico moet betalen. Door een aanvullende verzekering af te sluiten, kun je deze extra kosten laten dekken.

Wordt de bevalling in het ziekenhuis vergoed door mijn zwanger zorgverzekering?

Ongeveer 75% van de bevallingen in Nederland vinden plaats in het ziekenhuis. Maar wordt de bevalling vergoed vanuit je basispakket? Er wordt door de verzekeraar onderscheid gemaakt tussen een bevalling met medische noodzaak en een bevalling zonder medische noodzaak. In het geval dat je met medische noodzaak moet bevallen in het ziekenhuis, wordt de bevalling volledig vergoed door je basisverzekering. Bij een bevalling zonder medische noodzaak moet je een eigen bijdrage betalen van € 450,28. Wil je dit bedrag niet zelf betalen, dan kun je ervoor kiezen om je hiervoor voorafgaand te verzekeren met een aanvullende verzekering van de zorgverzekering zwanger.

Zwanger zorgverzekering baispakket

In het basispakket van je zorgverzekering zwanger word je gedekt voor:

Echo

Wanneer je zwanger bent, wil je waarschijnlijk weten of de echo’s van jouw baby gedekt worden met de basis zorgverzekering zwanger. De echo’s van je baby worden vergoedt met de basis zorgverzekering. Met de basis zorgverzekering zwanger word je gedekt voor de reguliere termijnecho’s, de 20-weken echo en de 13-weken echo.

Kraamzorg

Met de basis zorgverzekering word kraamzorg van minimaal 24 uur en maximaal 80 uur vergoed. De uren van de kraamzorg worden onderverdeeld over 8 dagen. Het aantal uren kraamzorg is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Met de basis zorgverzekering zwanger krijg je standaard kraamzorg van 49 uur bij borstvoeding of 45 uur bij flesvoeding. Mocht je kraamzorg in het ziekenhuis krijgen, dan wordt er een bedrag van € 37 in rekening gebracht.

Invasieve diagnostiek

De basis zorgverzekering zwanger dekt de kosten van invasieve diagnostiek. Je kan hierbij denken aan kosten voor de vlokkentest of vruchtwaterpunctie.

Bevalling

Met de basis zorgverzekering zwanger worden thuisbevallingen en ziekenhuisbevallingen met medische noodzaak gedekt. Wil je een poliklinische bevalling? Dan krijg je een bedrag van € 225 uitgekeerd. Het overige bedrag moet je dan wel zelf betalen in de vorm van een eigen bijdrage.

Prenatale screening

Het gesprek vooraf van de prenatale screening, ook wel counseling genoemd, wordt vergoed door de basis zorgverzekering zwanger. Je kan vervolgens na dit gesprek kiezen voor een combinatietest van € 180 of een NIPT van € 175.

Voordelen zorgverzekering voor zwangerschap

Met de zorgverzekering voor zwangerschap heb je mogelijkheid om jouw basispakket uit te breiden met aanvullende dekkingen. Je kunt hierbij denken aan dekkingen voor zwangerschap cursussen, een kraampakket, prenatale testen en fysiotherapie. Tijdens jouw zwangerschap kun je in sommige gevallen net even wat meer hulp gebruiken dan normaal. De kosten kunnen hoog oplopen en een kind krijgen is niet goedkoop. Het is dan ook fijn als je jezelf goed verzekerd in zulke situaties, zodat je later genoeg geld overhoud om je kind te verzorgen. Indien je onverwacht zwanger raakt, kan een nieuwe zorgverzekering handig zijn zodat je geen financieel risico loopt door de onverwachte bijkomende kosten. Door de zorgverzekering zwangerschap te vergelijken kun je de verzekering kiezen die het beste bij jouw wensen en behoeften past zodat je niet te veel betaald.

Onverwacht zwanger zorgverzekering

Raak je onverwacht zwanger? Dan is het slim om een zorgverzekering af te sluiten die goed bij jouw nieuwe situatie past. In de maanden november en december heb je de mogelijkheid om over te stappen van zorgverzekeraar. Als je onverwacht zwanger bent en niet meer kunt switchen van verzekeraar, kun je ervoor kiezen om jouw verzekering te wijzigen bij jouw zorgverzekeraar. Hierdoor kun je een nieuwe zwanger zorgverzekering afsluiten. Heb je hulp nodig met informatie over de zorgverzekering als je onverwacht zwanger raakt? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar over de mogelijkheden.

Zorgverzekering zwangerschap vergelijken

Er zijn veel verzekeraars die zorgverzekeringen aanbieden, hierdoor kan het lastig zijn om een keuze te maken. Zorgverzekeraars kunnen ieder jaar veranderen van premie en voorwaarden. Daarom is het belangrijk om elk jaar opnieuw de verschillende zorgpremies met elkaar te vergelijken. Indien je zwanger bent geworden veranderden je behoeftes op de zorg. Het is dan fijn om te vergelijken om de voordeligste zwangerschap zorgverzekering die helemaal aansluit op je nieuwe wensen af te sluiten. Door de bovenstaande zwangerschap zorgverzekering vergelijker in te vullen kan dit eenvoudig en snel.

Zorgverzekering voor 2024 vergelijken

Scroll naar boven