Vaccinaties

Vergoedingen vaccinaties

Om je te beschermen tegen bepaalde ziektes zijn er vaccinaties. Vaccinaties zijn op verschillende momenten in het leven belangrijk. Als kind krijg je een aantal vaccinaties, als je op reis gaat naar een land waar bepaalde ziektes voorkomen krijg je vaccinaties en als je ouder bent en je jezelf beter wilt beschermen tegen de griep. Hoe lang je immuun bent voor een ziekte is afhankelijk van welk vaccin en welke ziekte het is. Of de vaccinaties vergoed worden is per vaccin en per zorgverzekering verschillend.

Vaccinaties voor reizigers

Reisvaccinaties worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Wel bieden zorgverzekeraars aanvullende dekkingen aan waardoor je reisvaccinaties toch kunt laten verzekeren. De vaccinatie vergoeding is per vaccin verschillend. Sommige aanvullende verzekeringen verzekeren alleen de verplichte vaccins. Als inwoners van dit koude landje houden we ervan om op vakantie te gaan naar een warm land. Om optimaal te kunnen genieten wil je geen rekening moeten houden met ziektes zoals gele koorts, Hepatitis of rode hond. Welke ziektes en vaccinaties je rekening mee moet houden ligt aan het land waar je naartoe wilt. Vergelijk de zorgverzekeringen op Verzekering.nl en kies de beste aanvullende zorgverzekering uit voor jou reisvaccinaties.

Vaccinaties voor kinderen

Het Rijksvaccinatieprogramma is beschikbaar voor alle kinderen in Nederland. Door middel van dit programma zijn de kinderen beschermt tegen 12 heftige infectieziekten. Het eerste vaccin wordt gegeven bij een leeftijd van 3 maanden en het laatste vaccin van het programma is bij 14 jaar. Al deze vaccinaties zijn gratis.

Griepprik

De griepprik is voor mensen die risico lopen ernstig ziek te worden van de griep. Als je ouder bent dan 60 jaar kun je deze vaccinatie halen. Maar, ook als je een afwijking hebt aan de longen, diabetes hebt, geïnfecteerd bent met hiv, een stoornis hebt aan je hart of andere redenen om de griep minder goed te kunnen weerstaan. De vaccinatie wordt aan de risicogroep aangeboden. Als de vaccinatie aan jou is aangeboden is deze gratis. Op het moment dat je niet in de risicogroep valt maar toch het vaccin wilt, moet je er zelf voor betalen. Dit vaccin zit niet in de basisverzekering. Wel zijn er aanvullende verzekeringen bij zorgverzekeraars beschikbaar waar de vaccinatie vergoed wordt. Bekijk deze verzekeringen dus goed.

Vaccinaties voor ouderen

Voor ouderen bestaat de pneumokokken prik. Een pneumokok is een bacterie. Het kan bij ouderen een longontsteking, hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging veroorzaken. Deze vaccinatie wordt gegeven in het najaar en werkt voor 5 jaar. De vaccinatie is gratis.

Corona vaccin

Het Corona vaccin is voor iedereen vanaf 12 jaar. Iedereen kan zelf een afspraak maken voor deze vaccinatie. Het is gratis. Corona is een virus die Covid-19 veroorzaakt. Sommige mensen kunnen heel ziek worden van dit virus. Met het vaccin ben je beter beschermt tegen het virus.

Verzekerd voor vaccinaties

Zoals je hebt gelezen is de vaccinatie vergoeding verschillend per vaccin. Vergelijk dus alle zorgverzekeringen goed en kijk naar de aanvullende verzekeringen. 

Zorgverzekering vergelijken 2024

Scroll naar boven