Zakelijk

Geneesmiddelen

Geneesmiddelen vergoeding

Medicijnen die de huisarts of specialist heeft voorgeschreven, vallen meestal onder de basisverzekering. Soms moet je een eigen bijdragen voor de medicijnen betalen. Ook mag je zorgverzekering alleen de goedkoopste medicijnen vergoeden. Geneesmiddelenvergoeding is inbegrepen in het verplicht eigen risico. Zorgverzekeraars vergoeden doorgaans alleen geregistreerde geneesmiddelen uit het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Of het middel in GVS is opgenomen, kan je op medicijnkosten.nl lezen.

Geneesmiddelen vergoeding systeem

De overheid bepaalt welke geneesmiddelen gedekt worden vanuit de Zorgverzekeringswet. Het geneesmiddelen vergoeding systeem is een landelijke lijst waarop medicijnen staan die vergoed worden vanuit de basis zorgverzekering. Staan er medicijnen niet op deze lijst? Dan worden die geneesmiddelen niet vergoed.

Welke geneesmiddelen worden vergoed?

De meeste geneesmiddelen, die door je arts of specialist zijn voorgeschreven worden vergoed vanuit je basis zorgverzekering. Het kan echter wel voorkomen dat je in bepaalde gevallen zelf een eigen bijdrage moet betalen voor het afnemen van geneesmiddelen. De bedragen die worden vergoed voor je geneesmiddelen, worden meegerekend voor je verplichte eigen risico.

Vergoeding vanuit de aanvullende verzekering

Aanvullende verzekering

Soms moet je dus een eigen bijdrage voor bepaalde medicijnen betalen. Dit komt omdat de prijzen van vergelijkbare medicijnen kunnen variëren. De overheid namelijk de maximale vergoeding voor de basisverzekering vast. Als de prijs van het medicijn hoger is dan deze vergoeding, moet je extra kosten betalen. Dat is een persoonlijke bijdrage. Bij sommige verzekeraars kan je hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten.

Eigen bijdrage geneesmiddelen

Vanuit de overheid zijn de geneesmiddelen gegroepeerd op basis van hun werking. Per groep zijn er maximaal te vergoeden bedragen uit de basisverzekering vastgesteld. Wanneer de prijs van jouw geneesmiddel hoger is dan het bedrag dan het maximaal te vergoeden bedrag, dan moet je het overige bedrag betalen in de vorm van een eigen bijdrage. Het maximale bedrag voor je eigen bijdrage is 250 euro. Dit betekent dat je voor je geneesmiddelen niet meer dan 250 euro hoeft te betalen aan eigen bijdrage.

Aanvullende verzekeringen vergelijken

Wil je een aanvullende verzekering nemen, zodat je goed gedekt bent tegen de kosten van geneesmiddelen? Dat is goed mogelijk. Via Verzekering.nl kun je aanvullende dekkingen vinden, zodat je kunt rekenen op goede zorg. Wij bieden veel verzekeraars aan op onze site, waarbij je een aanvullende zorgverzekering kan afsluiten. Kijk welke aanvullende verzekeringen je via ons kan afsluiten met behulp van de button hieronder.

Zorgverzekering voor 2024 vergelijken

Scroll naar boven