Zakelijk

Premie zorgverzekering 2022

Nieuwe premie zorgverzekering 2022

Jaarlijks worden de premies van de zorgverzekering voor het nieuwe jaar rond half november bekend gemaakt. Dit jaar is de deadline voor het bekend maken van de zorgverzekering premie vrijdag 12 november. Veel verzekeraars wachten tot het laatste moment door concurrentieoverwegingen. Toch zijn er ook zorgverzekeraars die juist heel vroeg hun premie openbaar maken. DSW Zorgverzekeraar staat er zelfs om bekend dat zij hun premie als eerste openbaar maken. De zorgverzekering premie is de afgelopen jaren gestegen en ook aankomend jaar zal de premie weer hoger zijn. De overheid heeft op Prinsjesdag bekend gemaakt dat er een gemiddelde stijging wordt verwacht van € 31,- per jaar. Door stijgende kosten van onder meer een betere beloning van zorgpersoneel zou het best kunnen zijn dat de gemiddelde stijging hoger komt te liggen. Het maken van een premievergelijking voor de zorgverzekering 2022 kan dus zeker verstandig zijn. Vanaf 13 november zal het mogelijk zijn een premievergelijking te maken voor de zorgverzekering van 2022.

Vergelijk zorgverzekeringen

Is de hoogte van de premie voor je zorgverzekering van belang?

De hoogte van de premie voor de basisverzekering is een goede graadmeter, maar kan tegelijk ook een vertekend beeld geven. De basisverzekering wordt inhoudelijk vastgesteld door de overheid, waardoor de producten van de verzekeraars wat dat betreft gelijk zijn. Doordat er verschillende vormen basis zorgverzekeringen bestaan, waarin bijvoorbeeld de keuze van zorgverleners wordt beperkt, ontstaat er verschil in de zorgpremie. Daarnaast sluiten veel mensen een aanvullende dekking bovenop de basisverzekering en ook dit heeft effect op de totale premie voor je zorgverzekering in 2022. De verzekeraar met de laagste premie voor de basisdekking kan in theorie tevens de meest dure verzekeraar zijn voor de aanvullende dekking. Hierdoor kun je in totaal alsnog duurder uit zijn. Het is daarom verstandig om naar de totale premie te kijken met een aanvullend pakket die het beste past bij je zorgbehoefte.

Eigen risico zorgverzekering premie

Standaard is het eigen risico € 385,- voor de zorgverzekering in 2022. Je hebt de mogelijkheid om het eigen risico te verhogen met € 500,- naar € 885,-. Maar is het verstandig om dit te doen? Dit hangt sterk af van je zorgbehoefte! Wanneer je jaarlijks zorg gebruikt uit de basisdekking, of dit voor aankomend verwacht, doe je er goed aan het eigen risico niet hoger te zetten. Daarnaast is het ook verstandig je eigen risico niet hoger te zetten dan dat financieel comfortabel voor je is. Je moet het gekozen bedrag uiteindelijk ook kunnen ophoesten. Als je weinig of geen zorg uit de basisdekking verwacht is het niet onverstandig om het eigen risico hoger of zelfs maximaal te zetten. Wanneer je hier voor kiest krijg je van de zorgverzekeraar een korting op je premie, meestal is dit bij het hoogste eigen risico zo’n € 200,-. Ook wanneer je alsnog basiszorg gebruikt waar het eigen risico van toepassing is kost het niet direct geld. Allereerst heb je het standaard eigen risico € 385,- die je ook had gehad wanneer je niet voor het hoogste eigen risico had gekozen. Daarna heb je van € 385,- tot € 585,- het deel wat je op je zorgverzekering premie hebt bespaard. Wanneer je in de categorie van € 585,- tot € 885,- terecht komt gaat het je dus pas echt wat kosten. Of je er goed aan doet voor het hoogste eigen risico te kiezen om je premie te verlagen is dus echt iets om goed over na te denken. Wanneer je geen basiszorg gebruikt levert het je € 200,- “winst” op, maar gebruik je (onverwacht) veel basiszorg kom je op maximaal € 300,- “verlies”.

Wanneer krijg ik bericht over de premie van mijn zorgverzekering?

Om echt goed te kunnen vergelijken wil je de premie van je huidige zorgverzekeraar vergelijken met premies die je online tegenkomt. De meeste verzekeraars informeren je per e-mail of per post vlak na de bekendmaking van de premies voor de zorgverzekering van het komende jaar. Het is vaak verstandig om dit even af te wachten zodat je weet of je de beste keuze maakt. Alleen afgaan op premie kan, maar het is verstandig om helemaal zeker te hebben dat je appels met appels vergelijkt. Uiteraard kun je direct overstappen als je bijvoorbeeld niet tevreden bent over je huidige verzekeraar of wanneer je zorgbehoefte voor komend jaar dermate anders is dat een andere verzekeraar sowieso beter is.

Vergelijk zorgverzekeringen

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven