Werknemersschadeverzekering

Een werknemersschadeverzekering biedt bescherming bij schade of letsel op de werkvloer en voorkomt hoge financiële risico’s voor werkgevers. Het draagt bij aan goed werkgeverschap en zorgt voor extra zekerheid voor werknemers.

Werknemersschade­verzekering

Klik op de onderstaande knop, vul alle gegevens in en ontvang een offerte op maat voor jouw organisatie.

Werknemersschadeverzekering

Wat is een werknemersschadeverzekering ?

Een werknemersschadeverzekering, onderdeel van de WEGAS verzekering, is een verzekering die werkgevers kunnen afsluiten om het risico van claims te dekken wanneer werknemers schade oplopen tijdens hun werk. Deze verzekering biedt bescherming tegen zowel materiële schade als letselschade die ontstaat door arbeidsongevallen of beroepsziekten. De dekking strekt zich uit over verschillende bedrijfs-gerelateerde situaties, zoals werktijd, bedrijfsactiviteiten, zakenreizen en woon-werkverkeer. Hiermee worden werkgevers beschermd tegen financiële gevolgen van schadeclaims, zelfs wanneer zij niet direct aansprakelijk zijn.

Waarom een werknemersschadeverzekering afsluiten?

Het afsluiten van een werknemersschadeverzekering is niet alleen een teken van goed werkgeverschap, maar ook een belangrijke toevoeging als aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden. Deze verzekering geeft werknemers de zekerheid dat zij gecompenseerd worden bij een ongeval op het werk, wat hun vertrouwen in de werkgever versterkt. Voor werkgevers biedt de verzekering bescherming tegen hoge schadeclaims, zelfs in gevallen waarin zij niet direct nalatig zijn. Dit helpt niet alleen om financiële risico’s te beperken, maar draagt ook bij aan het imago van de werkgever als een zorgzame en verantwoordelijke organisatie, wat aantrekkelijk is voor (potentiële) werknemers.

Dekkingsoverzicht

Wat wordt er gedekt met een werknemersschadeverzekering?

Een passende verzekering

Op Verzekering.nl koppelen we je aanvraag aan een expert van EVR, die jouw behoeften in kaart brengt en je matcht met de beste verzekering. Met persoonlijke aandacht en deskundig advies zorgen we voor de optimale dekking voor jouw situatie.

Zo verdienen wij ons geld

Bij Verzekering.nl ontvangen we een commissie van verzekeraars wanneer je via ons platform een verzekering afsluit, zonder dat dit ons advies beïnvloedt. Onze prioriteit is het vinden van de beste match voor jou, waardoor we onafhankelijk en objectief blijven en je kosteloos ondersteunen in het vinden van de ideale verzekering.

Onze kwaliteit waarborgen wij zo

Bij Verzekering.nl vergelijken we objectief en onafhankelijk zakelijke verzekeringen, zonder partijen voor te trekken. We werken met een uitgebreid aanbod van partners om zowel budgetopties als uitgebreide verzekeringen te bieden, zodat onze deskundige adviseurs de beste verzekering voor jou kan vinden.

Wat bepaalt de premie van een werknemersschadeverzekering?

Een werknemersschadeverzekering afsluiten? Hieronder volgen enkele factoren die verzekeraars kunnen gebruiken om de premie te bepalen. Let op, de factoren die worden meegewogen kunnen per verzekeraar verschillen. 

1. De aard van de beroepsactiviteiten
De premie is vaak hoger voor bedrijven in risicovolle sectoren, zoals de bouw, industrie of logistiek, waar de kans op arbeidsongevallen groter is. Bedrijven met minder fysieke en gevaarlijke werkzaamheden, zoals kantoren, betalen doorgaans een lagere premie.

2. Bedrijfsgrootte
Hoe meer werknemers een bedrijf heeft, hoe hoger de premie. Dit komt doordat de kans op arbeidsongevallen toeneemt met een groter personeelsbestand.

3. Aanvullende dekkingen en eigen risico
De gekozen aanvullende dekkingen en het eigen risico beïnvloeden direct de premie. Bredere dekkingen bieden meer bescherming en leiden tot hogere premies, terwijl een hoger eigen risico, waarbij de verzekerde een deel van de schade zelf draagt, de premie kan verlagen.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een werknemersschadeverzekering?

Bij het kiezen van een werknemersschadeverzekering zijn er verschillende belangrijke factoren om op te letten: 

  • Aanvullende dekking: De werknemersschadeverzekering kan worden uitgebreid met aanvullende dekkingen. Voor het afsluiten van de verzekering is het van belang om goed te bekijken welke aanvullende dekkingen van toepassing kunnen zijn op de werkzaamheden van het bedrijf. 
  • Dekkingsomvang: Controleer of de dekkingsomvang voldoende dekking bied voor alle betrokken in het bedrijf. Bekijk of alle uitzendkrachten, stagiaires, zzp’ers, freelancers, flexwerkers en tijdelijke krachten meegenomen zijn in de polis van de verzekeraar. 
  • Situaties waarin dekking geldt: Bekijk onder welke omstandigheden de dekking van toepassing is, zoals tijdens: werkzaamheden op de werkvloer, bedrijfsactiviteiten buiten de werkplek, zakenreizen en bijvoorbeeld woon-werkverkeer.
  • Maximale dekking per schadegeval: Beoordeel de limieten op de uitkering per incident of werknemer. Controleer of deze bedragen voldoende zijn voor de sector, vooral in risicovolle beroepen waar de kosten bij letselschade hoog kunnen oplopen.

Scenario's waarbij er aanspraak gemaakt kan worden op de werknemersschadeverzekering

Om een beter beeld te krijgen van de werknemersschadeverzekering, worden hieronder enkele scenario’s voorgelegd waarbij er aanspraak gemaakt kan worden op deze verzekering. De scenario’s beschrijven een situatie, en de rol van de verzekeraar. 

Een medewerker in een magazijn komt ten val tijdens het tillen van zware dozen, waarbij hij zijn rug ernstig verwondt. Hij kan voor langere tijd niet werken en maakt medische kosten voor behandelingen en revalidatie. De werknemersschadeverzekering dekt de medische kosten, inkomensverlies door arbeidsongeschiktheid, en eventuele noodzakelijke aanpassingen in zijn woning.

Een accountmanager raakt betrokken bij een auto-ongeluk tijdens een zakenreis. Hoewel hij geen blijvend letsel oploopt, heeft hij wel tijdelijke medische zorg nodig en mist hij enkele weken werk. De werknemersschadeverzekering vergoedt de medische kosten en het inkomensverlies tijdens zijn herstelperiode.

Een administratief medewerker fietst naar het werk en wordt aangereden door een auto. De fiets is total loss, en de medewerker loopt verwondingen op aan haar arm, waarvoor fysiotherapie nodig is. De werknemersschadeverzekering dekt de kosten voor de beschadigde fiets, medische behandelingen en inkomensverlies door tijdelijk ziekteverlof.

Belangrijke zaken rondom de werknemersschadeverzekering

Voor dat de werknemersschadeverzekering wordt afgesloten, zijn hier enkele belangrijke zaken waar rekening mee gehouden moet worden. 

Is een werknemersschadeverzekering verplicht? 
Een werknemersschadeverzekering is in Nederland niet wettelijk verplicht. Echter, het wordt sterk aanbevolen, aangezien het bescherming biedt tegen financiële gevolgen van schadeclaims die voortvloeien uit bedrijfsongevallen. Dit kan variëren van ongevallen op de werkvloer tot letselschade tijdens zakenreizen. Daarnaast is het afsluiten van een werknemersschadeverzekering een teken van goedwerkgeverschap. 

Is een werknemersschadeverzekering fiscaal aftrekbaar? 
Ja, een werknemersschadeverzekering is fiscaal aftrekbaar in Nederland. De premies die je betaalt voor deze verzekering kunnen als bedrijfskosten worden opgevoerd bij de belastingaangifte. Dit verlaagt de belastbare winst, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt.

Wat moet ik doen bij een schadeclaim?
Het is essentieel om te weten hoe de schadeclaim-procedure werkt. Bij een incident moeten werkgevers snel en efficiënt kunnen handelen om de claim correct in te dienen. Dit omvat het verzamelen van bewijsmateriaal, zoals medische rapporten of getuigenverklaringen, en het volgen van de richtlijnen van de verzekeraar. Een duidelijk begrip van het claimproces kan vertragingen en complicaties voorkomen.

Verantwoordelijkheid en preventieve maatregelen
Let op dat verzekeraars kunnen verplichten dat het bedrijf kan aantonen dat het goede veiligheids- en preventiemaatregelen heeft genomen. Denk hierbij aan veiligheidsinstructies, trainingen voor werknemers en het naleven van arbo-voorschriften. Dit vermindert niet alleen de kans op incidenten, en voorkomt dat er geen schadevergoeding wordt uitbetaald bij een bedrijfsongeval.

Wat is het verschil tussen de WEGAS-verzekering en de werknemersschadeverzekering? 
De WEGAS-verzekering dekt personen- of zaakschade die een werknemer oploopt tijdens het werk of werkgerelateerde activiteiten. De werknemersschadeverzekering biedt echter een ruimere dekking bij schade dan de WEGAS-verzekering.

Stappenplan om een werknemersschadeverzekering af te sluiten

Stap 1: Analyse

Begin met het analyseren van de dekkingsbehoefte en denk alvast na over de potentiële risico’s van het bedrijf en de werkzaamheden.

Stap 2: Offerteformulier

Vul het offerteformulier nauwkeurig en naar waarheid in. Dien het vervolgens in voor beoordeling door onze deskundige adviseurs.

Stap 3: Deskundig advies

Ontvang advies van de verzekeringsdeskundige van EVR over de beste bescherming voor de werknemers.  

Stap 4: Verzekering afsluiten

Wij helpen bij het afsluiten van een verzekering die naadloos aansluit bij de verzekeringsbehoeften van de werknemers. 

Scroll naar boven