WIA-bodemverzekering
De WIA-bodemverzekering biedt financiële ondersteuning aan werknemers die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn geraakt, maar niet in aanmerking komen voor een reguliere WIA-uitkering.
WIA-bodemverzekering afsluiten?
Klik op de onderstaande knop, vul alle gegevens in en ontvang een offerte op maat voor jouw organisatie.
Home Zakelijk Verzuimverzekering WIA bodemverzekering
Wat is een WIA-bodemverzekering?
De WIA-bodemverzekering biedt aanvullende inkomensbescherming voor werknemers die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn geworden. Deze verzekering is specifiek bedoeld voor werknemers die tussen de 15% en 35% arbeidsongeschikt zijn en daardoor geen recht hebben op een WIA-uitkering. Met de WIA-bodemverzekering ontvangen werknemers een uitkering van een percentage van hun laatst verdiende loon, vaak 25%.
De uitkering wordt verstrekt gedurende een verzekerde periode, die minimaal 1 jaar en maximaal 7,5 jaar kan duren. Afhankelijk van de verzekeraar kan deze periode worden verlengd tot aan de AOW-leeftijd. Naast de financiële uitkering biedt de WIA-bodemverzekering ook dekking en begeleiding bij het re-integratietraject van de werknemer.
Waarom een WIA-bodemverzekering afsluiten?
De WIA-bodemverzekering is essentieel voor werknemers die tussen de 15% en 35% arbeidsongeschikt zijn geraakt. Dit percentage is onvoldoende om in aanmerking te komen voor een reguliere WIA-uitkering. Werknemers in deze situatie kunnen echter wel te maken krijgen met een lager salaris als gevolg van hun verminderde gezondheid. Zonder deze aanvullende verzekering kunnen deze werknemers geconfronteerd worden met financiële onzekerheden.
Wat wordt er gedekt met een WIA-bodemverzekering?
Wat wordt er wel gedekt?
- Inkomensaanvulling tot 25%
- re-integratieondersteuning
Wat wordt er niet gedekt?
- Te verwachte arbeidsongeschiktheid
- Opzet en roekeloosheid
- Fraude
- Strafbare activiteiten en molest
Bedrijven die een WIA-bodemverzekering sluiten ook vaak deze verzekeringen af:
Een verzuimverzekering biedt financiële bescherming tegen de kosten die ontstaan bij ziekteverzuim van medewerkers. Wanneer een medewerker niet in staat is om te werken, bijvoorbeeld door ziekte of een ongeval, zorgt deze verzekering ervoor dat de werkgever het loon kan doorbetalen. Een verzuimverzekering dekt niet alleen het salaris, maar kan ook ondersteuning bij preventiemaatregelen en de re-integratie van werknemers bieden. Meer weten over de verzuimverzekering? Klik hier voor meer informatie.
Een WGA-hiaatverzekering, ook wel WGA-gatverzekering genoemd, compenseert tot 70% het inkomensverschil tussen de WGA-uitkering en het loon van een werknemer voordat hij of zij arbeidsongeschikt werd. Er kan aanspraak gemaakt worden op deze aanvullende verzekering wanneer de werknemer minder dan 50% verdient van het loon dat hij of zij volgens het UWV kan verdienen. Meer weten over de WGA-hiaatverzekering? Klik hier voor meer informatie.
De WIA-excedentverzekering biedt een inkomensaanvulling voor arbeidsongeschikte werknemers die boven de loongrens van de WIA-uitkering verdienen. Deze verzekering is een aanvulling op de WIA-verzekering en is van toepassing wanneer de werknemer twee jaar of langer ziek is en minstens voor 35% arbeidsongeschikt is verklaard. Meer weten over de WIA-excedentverzekering? Klik hier voor meer informatie.
Een MKB verzuim-ontzorgverzekering is een verzekering die werkgevers in het midden- en kleinbedrijf financiële dekking biedt bij ziekteverzuim en re-integratieproces van werknemers. Meer weten over de MKB verzuim ontzorgverzekering? Klik hier voor meer informatie.
Als eigenrisicodrager WGA is de werkgever zelf verantwoordelijk voor de WGA-uitkering en het re-integratieproces van de arbeidsongeschikte (ex-)werknemers. Als een arbeidsongeschikte werknemer recht heeft op een WGA-uitkering, betaalt de eigenrisicodrager de eerste 10 jaar de uitkering zelf. Meer weten over de eigenrisicodrager WGA? Klik hier voor meer informatie.
Als eigenrisicodrager voor de Ziektewet is de werkgever zelf verantwoordelijk voor de Ziektewet-uitkering en het re-integratieproces van de zieke (ex-)werknemers. Meer weten over de eigenrisicodrager Ziektewet? Klik hier voor meer informatie.
Een passende verzekering
Op Verzekering.nl koppelen we je aanvraag aan een expert van EVR, die jouw behoeften in kaart brengt en je matcht met de beste verzekering. Met persoonlijke aandacht en deskundig advies zorgen we voor de optimale dekking voor jouw situatie.
Zo verdienen wij ons geld
Bij Verzekering.nl ontvangen we een commissie van verzekeraars wanneer je via ons platform een verzekering afsluit, zonder dat dit ons advies beïnvloedt. Onze prioriteit is het vinden van de beste match voor jou, waardoor we onafhankelijk en objectief blijven en je kosteloos ondersteunen in het vinden van de ideale verzekering.
Onze kwaliteit waarborgen wij zo
Bij Verzekering.nl vergelijken we objectief en onafhankelijk zakelijke verzekeringen, zonder partijen voor te trekken. We werken met een uitgebreid aanbod van partners om zowel budgetopties als uitgebreide verzekeringen te bieden, zodat onze deskundige adviseurs de beste verzekering voor jou kan vinden.
Wat bepaalt de premie voor een WIA-bodemverzekering?
De hoogte van de premie wordt bepaald door verschillende factoren die de verzekeraar helpen om het risico in te schatten. Over het algemeen spelen de volgende aspecten een rol. Houd er rekening mee dat de methode en factoren die worden gebruikt om de premie te bepalen, kunnen verschillen per verzekeraar:
1. Personeelsbestand
Er wordt gekeken naar het aantal medewerkers, de leeftijden, de (verwachte) AOW-leeftijden, verzuim-geschiedenis en de dienstverbanden van de medewerkers. Deze factoren spelen een rol bij het bepalen van de premie voor de verzekering.
2. Verzekerde bedrag
Bij een hoger salaris (verzekerde bedrag) moet de verzekeraar een groter bedrag dekken. De premie stijgt bij een hoger inkomen.
3. Beroep
Beroepen met een hoger risico op arbeidsongeschiktheid, zoals fysiek zware beroepen, hebben een hogere premie.
4. Uitkeringsduur
De uitkeringsduur van de WIA-bodemverzekering beïnvloedt de hoogte van de premie. Doorgaans kan er worden gekozen voor een uitbetaling van 1 jaar tot 7,5 jaar. Afhankelijk van de verzekeraar kan de WIA-bodemverzekering zelfs worden uitgekeerd tot de AOW-leeftijd.
Waar moet je op letten bij het kiezen van een WIA-bodemverzekering?
Bij het afsluiten van een WIA-bodemverzekering voor jouw werknemers zijn er verschillende factoren waar je op moet letten. Hieronder volgen enkele aspecten die overwogen moeten worden:
- Dekking: Bepaal welk percentage van het salaris wordt gedekt door de verzekering, vaak is dit maximaal 25%.
- Arbeidsongeschiktheidspercentage: Deze verzekering is alleen beschikbaar voor werknemers die tussen de 15% en 35% arbeidsongeschikt zijn.
- Verzekerde periode: Bepaal hoelang de uitkering duurt, variërend van 1 jaar tot 7,5 jaar. Afhankelijk van de verzekeraar kan het uitkeringstermijn tot de AOW-leeftijd zijn.
- Indexering: Controleer of de uitkering jaarlijks wordt geïndexeerd. De WIA-bodemverzekering kan elk jaar met 2% of 3% worden verhoogd om de inflatie te compenseren.
- Ruimere dekking: Overweeg als werkgever om ruimtere dekking te bieden voor werknemers die arbeidsongeschikt zijn geraakt. Kies bijvoorbeeld voor een WGA-hiaatverzekering voor de werknemers die meer dan 35% arbeidsongeschikt zijn geraakt. Of kies voor een WIA-excedentverzekering voor de werknemers die boven de WIA-loongrens verdienen.
Scenario's waarbij er aanspraak gemaakt kan worden op de WIA-bodemverzekering
Om een beter beeld te krijgen van de WIA-bodemverzekering, volgen hieronder een aantal scenario’s waarbij aanspraak gemaakt kan worden op deze verzekering. Het scenario beschrijft ook de rol van de verzekeraar in geval van een schadeclaim.
Een werknemer heeft ernstige rugklachten ontwikkeld en is hierdoor 20% arbeidsongeschikt geraakt. De verzekeraar keert het vastgestelde percentage (25%) van het laatst verdiende loon uit voor een periode van 5 jaar. Hier heeft de werkgever voor gekozen om het inkomensverlies te compenseren en ondersteuning te bieden bij het vinden van geschikt aangepast werk.
Een werknemer lijdt aan chronische migraine en kan hierdoor slechts beperkt werken, wat resulteert in 25% arbeidsongeschiktheid. De verzekeraar verstrekt een uitkering van 20% van het laatst verdiende loon, voor een periode van 1 jaar. Dit wordt uitgekeerd om het inkomensverlies op te vangen.
Een werknemer heeft last van vermoeidheidsklachten en kan daardoor maar gedeeltelijk werken, wat leidt tot 30% arbeidsongeschiktheid. De werkgever wil graag bijdragen aan goed werkgeverschap en heeft een verzekering afgesloten die een gedeeltelijke loonaanvulling van 25% uitkeert tot de AOW-leeftijd. Daarnaast biedt de verzekering begeleiding bij het ontwikkelen van een flexibel werkschema.
Belangrijke zaken rondom de WIA-bodemverzekering
Voordat je een WIA-bodemverzekering afsluit, zijn er enkele belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden:
Is een WIA-bodemverzekering verplicht?
Een WIA-bodemverzekering is niet wettelijk verplicht in Nederland, maar het kan een belangrijke financiële bescherming bieden voor werknemers die net buiten de criteria voor een WIA-uitkering vallen. Hoewel de verzekering niet wettelijk verplicht is, stellen sommige cao’s het wel verplicht voor werknemers binnen die sector of branche.
Hoe wordt het uitkeringsbedrag vastgesteld?
Het uitkeringsbedrag wordt doorgaans gebaseerd op een percentage van het laatst verdiende loon. Het is belangrijk om een percentage te verzekeren dat voldoende is om de kosten te dekken bij arbeidsongeschiktheid, zodat de werknemer eventuele inkomensverlies kan opvangen. Het verzekerde percentage moet ervoor zorgen dat de werknemer deze terugval kan dragen. Bovendien kunnen er ook extra kosten ontstaan die gedekt moeten worden.
Zijn de kosten van een WIA-bodemverzekering fiscaal aftrekbaar?
Ja, de premies voor een WIA-bodemverzekering zijn fiscaal aftrekbaar.
Wat zijn de voordelen van aanvullende dekkingen?
Sommige WIA-bodemverzekeringen bieden extra dekkingen, zoals dekking voor re-integratiekosten, wat kan bijdragen aan een sneller herstel en terugkeer naar werk.
Stappenplan om een WIA-bodemverzekering af te sluiten
Begin met het analyseren van de dekkingsbehoefte van de werknemers binnen het bedrijf. Overweeg daarbij hoeveel bescherming je wilt bieden.
Vul het offerteformulier nauwkeurig en naar waarheid in. Dien het vervolgens in voor beoordeling door onze deskundige adviseurs.
Ontvang advies van de verzekeringsdeskundige van EVR over de beste bescherming voor jouw bedrijf.
Wij helpen bij het afsluiten van een verzekering die naadloos aansluit bij de verzekeringsbehoeften van het bedrijf en het personeel.