Particulier

Eigenrisicodrager WGA

Als eigenrisicodrager ben je zelf verantwoordelijk voor de uitkering en re-integratie van de arbeidsongeschikte werknemer. Wij helpen je graag met een verzekering om eigenrisicodrager WGA te worden.

Eigenrisicodrager WGA verzekering afsluiten

Klik op de onderstaande knop, vul alle gegevens in en ontvang een offerte op maat voor jouw organisatie.

Alles over eigenrisicodrager WGA verzekeren

Wat is het eigenrisicodragerschap WGA?

Een werknemer die gedeeltelijk arbeidsongeschikt is geraakt, komt pas na twee jaar in aanmerking voor een uitkering. Als werkgever betaal je maximaal tien jaar lang voor de kosten van de arbeidsongeschikte werknemer, maar hiervoor ben je standaard verzekerd bij het UWV. Door eigenrisicodrager te worden, heb je meer grip op de re-integratie van de arbeidsongeschikte werknemer. WGA staat voor Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten. Deze uitkering is bedoeld voor gedeeltelijk of volledig arbeidsongeschikten die uitzicht hebben op herstel.

   

Als eigenrisicodrager draag je nu wel het risico van arbeidsongeschiktheid van de werknemers, waardoor je de kosten van de re-integratie en WGA-uitkering zelf moet betalen. Hier staat tegenover dat je minder arbeidsongeschiktheidspremies betaalt.

Waarom eigenrisicodrager worden?

Wanneer het risico in de ogen van de werkgever laag is op een WIA-uitkeringsaanvraag van de werknemer, is het mogelijk om eigenrisicodrager te worden. In dit geval is het gunstig om eigenrisicodrager te worden. Je betaalt alleen de basispremie. Als je eigenrisicodrager wordt, betaalt het UWV de uitkering aan werknemers die al een WGA-uitkering hebben. Verder neemt het UWV ook de re-integratie van de werknemers over als je eigenrisicodrager WGA bent.

   

Als een arbeidsongeschikte werknemer recht heeft op een WGA-uitkering, betaal je als eigenrisicodrager de eerste 10 jaar de uitkering zelf. Na 10 jaar zal het UWV de uitkering betalen en de verantwoordelijkheid over de re-integratie op zich nemen.

Verplichtingen als eigenrisicodrager

Als eigenrisicodrager WGA heb je verschillende verplichtingen naar je (ex-)werknemer(s):

  • Het betalen van de WGA-uitkering aan de werknemer.
  • Het betalen van de re-integratiekosten.
  • Begeleiding bieden bij de re-integratie, bijvoorbeeld door scholing aan te bieden of sollicitatietrainingen te verzorgen.
  • De werknemer controleren op zijn wettelijke verplichtingen. De werkgever is bevoegd om maatregelen op te leggen wanneer de werknemer zijn verplichtingen niet nakomt.

Als werkgever blijf je als eigenrisicodrager verantwoordelijk voor de werknemers die een WGA-uitkering krijgen en niet meer werkzaam zijn bij jouw bedrijf. Wanneer je stopt als eigenrisicodrager, blijf je verantwoordelijk voor alle lopende WGA-uitkeringen en re-integratietrajecten.

   

Werknemers die ziek waren terwijl je een eigenrisicodrager WGA bent, maar pas de uitkering ontvangen nadat het eigenrisicodragerschap is gestopt, vallen ook onder jouw verantwoordelijkheid als eigenrisicodrager.

Kan elk bedrijf eigenrisicodrager WGA worden?

Alle bedrijven hebben de mogelijkheid om eigenrisicodrager te worden. Het is alleen niet mogelijk om voor één losse vestiging of filiaal eigenrisicodrager te worden. Bedrijven die meerdere vestigingen hebben, kunnen ervoor kiezen om in zijn geheel eigenrisicodrager te worden.

Voorwaarden eigenrisicodrager WGA

Voordat je eigenrisicodrager wordt, moet je aan verschillende voorwaarden voldoen:

  • Je moet voldoen aan alle Arbo-eisen. Het ziekteverzuimbeleid moet op orde zijn. Hiervoor moet je afspraken maken met de arbodienst of arbodeskundige.
  • Je bent in de 3 jaar voor de ingangsdatum niet al eerder gestopt als eigenrisicodrager van de ziektewet.

Wil je eigenrisicodrager worden, maar niet voor de WGA? Neem dan een kijkje bij de eigenrisicodrager ziektewet. Verder bieden wij meerdere verzuimverzekeringen aan die geschikt kunnen zijn voor jouw onderneming.

Verzekering.nl

Op het moment dat je een offerte aanvraagt bij Verzekering.nl voor een zakelijke verzekering kom je direct in contact met een onafhankelijke verzekeringsexpert van Eijgendaal en van Romondt. Door middel van persoonlijk advies en actief meedenken voegen zij waarde toe voor jou en jouw bedrijf.

Hoe worden wij beoordeeld?

De bezoekers van deze website beoordelen onze dienstverlening met de volgende score.

Wij staan voor

Eigenrisicodrager WGA verzekering vergelijken

Wij bekijken wat je doet en gaan voor je op zoek naar een passende verzekering.

Wat mag je van je (ex-)werknemer verwachten?

Werknemers kunnen van hun werkgever verwachten dat ze er alles aan doen om re-integratie mogelijk te maken. Een (ex-)werknemer mag van je verwachten dat je bezig bent met het re-integratietraject. Andersom mag je ook van een (ex-)werknemer verwachten dat de werknemer bezig is passend werk te vinden. In sommige situaties komt het voor dat je er samen niet uitkomt. Als dit het geval is, kun je contact opnemen met het UWV.

   

Als eigenrisicodrager zijn er ook verplichtingen voor een werknemer. Een werknemer is verplicht om veranderingen in zijn situatie door te geven aan de werkgever. Dit geldt bijvoorbeeld bij veranderingen in de gezondheid of het inkomen van de werknemer, als de werknemer niet of minder gaat werken, als er veranderingen zijn binnen het re-integratietraject, of als de werknemer gaat verhuizen.

Eigenrisicodrager WGA worden?

Wil je eigenrisicodrager WGA worden? Vul het offerteformulier in en kom in contact met de specialisten van EVR voor de juiste verzekering. Door middel van een gesprek en het offerteverzoek kunnen onze specialisten je helpen met het verstrekken van informatie. Tijdens dit gesprek kom je erachter of jouw bedrijf geschikt is en of het bij je bedrijf past.

Enkele tips voor eigenrisicodrager WGA verzekering

Scroll naar boven