Vastgoed verzekeren
De vastgoedverzekering beschermt jouw vastgoedportefeuille tegen calamiteiten die schade aanbrengen aan het vastgoed.
Vastgoed verzekeren?
Klik op de onderstaande knop, vul alle gegevens in en ontvang een offerte op maat voor jouw organisatie.
Home Zakelijk Bedrijfsgebouwenverzekering Vastgoed verzekering
Vastgoed verzekeren
Wat is een vastgoedverzekering?
Een vastgoedverzekering is bedoeld voor zakelijke vastgoedbeleggers die hun eigendommen willen beschermen tegen mogelijke risico’s. Deze verzekering dekt schade aan vastgoed door verschillende situaties, zoals neerslag, brand of storm. Zonder een passende verzekering voor het vastgoed kunnen de kosten van dergelijke gebeurtenissen voor ondernemers snel oplopen tot tienduizenden euro’s. Deze verzekering biedt essentiële bescherming, zodat vastgoedbeleggers niet onverwacht met hoge kosten worden geconfronteerd die hun financiële stabiliteit kunnen bedreigen. Een vastgoedverzekering bestaat in de basis uit een bedrijfsgebouwenverzekering. Aanvullend wordt er voor vastgoedbeleggers doorgaans een pakket samengesteld met een additionele bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, glasverzekering en, voor particulier vastgoed, een VvE verzekering.
Waarom vastgoed laten verzekeren?
Vastgoed kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt, maar schade is in geen enkele situatie gewenst. Of het vastgoed nu dient als woonruimte, kantoor, winkel of bedrijfsruimte, een vastgoedverzekering biedt ondernemers de nodige zekerheid. Door vastgoed te verzekeren, ben je financieel gedekt tegen mogelijke schade. Na een incident keert de verzekeraar, afhankelijk van de aard en omvang van de schade, een vergoeding uit om de herstelkosten te dekken. Dit voorkomt dat vastgoedbeheerders financieel in de problemen komen door onverwachte hoge kosten.
Dekkingsoverzicht
Wat wordt er gedekt bij het verzekeren van vastgoed?
Wat wordt er wel gedekt?
- Brandschade
- Waterschade door lekkage of overstroming
- Stormschade
- Schade door inbraak of vandalisme
- Glasschade (indien inbegrepen in het pakket)
Wat wordt er niet gedekt?
- Schade door nalatig onderhoud
- Opzettelijke aangebrachte schade
- Natuurrampen (afhankelijk van de polis)
Aanvullende verzekeringen
De bedrijfsschadeverzekering vergoedt de financiële schade die ontstaat door een onderbreking van de bedrijfsvoering, bijvoorbeeld als gevolg van schade aan het vastgoed. Meer weten over de bedrijfsschadeverzekering? Klik hier voor meer informatie.
De inventaris- en goederenverzekering, ook bekend als de zakelijke inboedelverzekering, is een populaire aanvullende verzekering bij de bedrijfsgebouwenverzekering. Deze verzekering dekt de schade aan het verlies van bedrijfseigendommen binnen het gebouw, zoals kantoormeubilair, computers en andere bedrijfsmiddelen. Meer weten over de Invetaris- & goederenverzekering? Klik hier voor meer informatie.
De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering vormt de basis van het zakelijke verzekeringspakket. Met deze verzekering wordt de onderneming gedekt tegen materiële schade en letselschade nadat de onderneming aansprakelijk is gesteld. Meer weten over de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering? Klik hier voor meer informatie.
Een passende verzekering
Op Verzekering.nl koppelen we je aanvraag aan een expert van EVR, die jouw behoeften in kaart brengt en je matcht met de beste verzekering. Met persoonlijke aandacht en deskundig advies zorgen we voor de optimale dekking voor jouw situatie.
Zo verdienen wij ons geld
Bij Verzekering.nl ontvangen we een commissie van verzekeraars wanneer je via ons platform een verzekering afsluit, zonder dat dit ons advies beïnvloedt. Onze prioriteit is het vinden van de beste match voor jou, waardoor we onafhankelijk en objectief blijven en je kosteloos ondersteunen in het vinden van de ideale verzekering.
Onze kwaliteit waarborgen wij zo
Bij Verzekering.nl vergelijken we objectief en onafhankelijk zakelijke verzekeringen, zonder partijen voor te trekken. We werken met een uitgebreid aanbod van partners om zowel budgetopties als uitgebreide verzekeringen te bieden, zodat onze deskundige adviseurs de beste verzekering voor jou kan vinden.
Wat bepaalt de premie om vastgoed te verzekeren?
Om vastgoed te laten verzekeren wordt de premie bepaald door verschillende factoren. Deze factoren helpen de verzekeraar het risico in te schatten en daarmee de premie vast te stellen. Over het algemeen kun je verwachten dat de volgende factoren worden meegenomen. Let op, De methode en de factoren die gebruikt worden om de premie te bepalen, kunnen verschillen per verzekeraar:
1. Waarde van het vastgoed
De herbouwwaarde van het vastgoed is bepalend voor de hoogte van de premie. Een hogere waarde betekent een hogere premie, omdat de potentiële uitkering bij schade ook forser is. Verzekeraars hanteren een promillage om tot een premie te komen, voor hogere verzekerde sommen is een lager promillage van toepassing dan bij lagere verzekerde sommen.
2. Locatie
De geografische ligging van het vastgoed speelt een rol. Gebieden in stedelijke gebieden met een hogere kans op inbraak of bijvoorbeeld vandalisme, kunnen leiden tot een hogere premie.
3. Doeleinde vastgoed
De aard van de activiteiten die in het vastgoed plaatsvinden, heeft invloed op de premie. Bedrijven met een hoger brand- of schaderisico, zoals fabrieken of chemische opslagplaatsen, zullen een hogere premie hebben. Vastgoed dat wordt gebruikt voor particuliere verhuur kent minder risico’s en dus lagere premies.
4. Verzekeringspakket
Een vastgoedverzekering bestaat in de basis uit een bedrijfsgebouwenverzekering. Afhankelijk van het pakket wordt de dekkingsbreedte bepaald. De omvang van het verzekeringspakket beïnvloedt de premie: hoe breder de dekking, hoe hoger de premie.
Waar moet je op letten bij het kiezen van een verzekering voor vastgoed?
Bij het verzekeren van vastgoed zijn er verschillende factoren waar je op moet letten. Hieronder volgen enkele factoren die overwogen moet worden:
- Dekking: Zorg ervoor dat de verzekering dekking biedt voor alle relevante risico’s zoals brand, storm, inbraak en waterschade. Controleer of al het vastgoed en relevante risico’s worden meegenomen in de dekking.
- Verzekerd bedrag: Controleer of het maximale verzekerde bedrag voldoende is om de volledige waarde van het vastgoed te dekken. Overweeg of je de dekking moet verhogen voor extra bescherming, vooral als je vastgoed veel waard is.
- Eigen risico: Let op het bedrag aan eigen risico dat je zelf moet betalen bij een claim. Een hoger eigen risico kan de premie verlagen, maar zorg ervoor dat dit bedrag betaalbaar is in geval van schade.
- Herbouwwaarde: Zorg ervoor dat het verzekerd bedrag voldoende is om het vastgoed volledig te herbouwen in geval van totale vernietiging.
- Uitsluitingen: Lees de polis zorgvuldig door om te begrijpen welke situaties en schadegevallen zijn uitgesloten van dekking. Zorg ervoor dat je bekend bent met de beperkingen van de polis.
- Aanvullende dekkingen: Overweeg of je aanvullende dekkingen en- of verzekeringen nodig hebt, zoals juridische bijstand of een milieuschadeverzekering om jezelf te beschermen tegen specifieke risico’s die voor jouw vastgoedportefeuille relevant zijn.
Scenario's waarbij er aanspraak gemaakt kan worden op de vastgoed verzekering
Bij het beheren van vastgoed kunnen er verschillende scenario’s voorkomen waarbij een beroep moet worden gedaan op de vastgoed verzekering. Hieronder worden drie voorbeelden van dergelijke scenario’s uitgewerkt en de rol van de verzekeraar toegelicht.
Er breekt ’s nachts een brand uit in een kantoorgebouw waarin verschillende bedrijven zijn gevestigd. De brand richt aanzienlijke schade aan, aan het gebouw, inclusief gemeenschappelijke en kantoorruimtes. Dankzij de vastgoedverzekering wordt de schade gedekt en kan het gebouw hersteld worden, zonder dat de eigenaren grote financiële verliezen lijden.
Een appartementencomplex wordt getroffen door een zware storm. De storm veroorzaakt dak-, glas- en gevelschade aan het gebouw. Met de vastgoed verzekering worden de herbouwkosten vergoed. De eigenaren zijn beschermd tegen de hoge kosten van de reparaties en de bewoners kunnen weer snel terugkeren naar hun woning.
Er wordt ’s nachts ingebroken in een kledingzaak, waarbij veel schade aan de gevel en ramen wordt aangericht. In dit geval komt de vastgoedverzekering goed van pas. De herstelwerkzaamheden voor het pand zijn gedekt. De schade aan de ramen wordt vergoed als de glasverzekering is inbegrepen in het verzekeringspakket.
Belangrijke zaken rondom vastgoed verzekeren
Voor dat de vastgoed verzekering wordt afgesloten, zijn hier enkele belangrijke zaken waar rekening mee gehouden moet worden.
Is het verzekeren van vastgoed verplicht?
Hoewel het in Nederland niet wettelijk verplicht is om een vastgoed verzekerd te hebben, is het sterk aanbevolen. Deze verzekering beschermt je tegen financiële verliezen door schade aan je vastgoed, zoals brand, storm, inbraak of waterschade.
Zijn de kosten van een vastgoed verzekering fiscaal aftrekbaar?
Ja, de premies voor een vastgoedverzekering zijn fiscaal aftrekbaar. Deze kosten kunnen als bedrijfskosten worden opgevoerd bij de belastingaangifte, wat resulteert in een lagere belastbare winst en minder te betalen belasting.
Wat zijn de voordelen van preventieve maatregelen?
Door preventieve maatregelen zoals brandalarmen, inbraakalarmen en sprinklerinstallaties te installeren, kun je het aantal claims verminderen. Verzekeraars kunnen premiekortingen aanbieden voor panden met adequate veiligheidsvoorzieningen.
Waardetaxatie
Voordat je je vastgoed gaat verzekeren, is het verstandig om je gebouwen te laten taxeren. Als de waarde van het vastgoed te laag wordt ingeschat, kan dat betekenen dat de schadevergoeding ook lager uitvalt. Stel dat je de waarde van je bedrijfsruimte 10% te laag inschat, dan krijg je ook 10% minder uitbetaald bij schade. Je pand is dan onderverzekerd.
Moet ik ook de inventaris verzekeren?
Een verzekering voor vastgoed dekt alleen schade aan het gebouw zelf. Om je inventaris en goederen te beschermen, moet er een aparte inventaris- en goederenverzekering afgesloten worden.
Stappenplan om vastgoed te verzekeren
Begin met het analyseren van de dekkingsbehoefte en maak een risicoanalyse van het bedrijfspand en de bedrijfsactiviteiten.
Vul het offerteformulier nauwkeurig en naar waarheid in. Dien het vervolgens in voor beoordeling door onze deskundige adviseurs.
Ontvang advies van de verzekeringsdeskundige van EVR over de beste bescherming voor het vastgoed.
Wij helpen bij het afsluiten van een verzekering die naadloos aansluit bij de verzekeringsbehoeften van jouw vastgoedportefeuille.