Eigenrisicodrager Ziektewet
Als eigenrisicodrager voor de Ziektewet is de werkgever verantwoordelijk voor de Ziektewet-uitkering. Dit biedt echter meer controle over het verzuim- en re-integratiebeleid.
Eigenrisicodrager Ziektewet afsluiten?
Klik op de onderstaande knop, vul alle gegevens in en ontvang een offerte op maat voor jouw organisatie.
Home Zakelijk Verzuimverzekering Eigenrisicodrager ziektewet
Wat is een eigenrisicodrager ziektewet?
Als eigenrisicodrager voor de Ziektewet is de werkgever zelf verantwoordelijk voor de Ziektewet-uitkering en het re-integratieproces van de zieke (ex-)werknemers. Naast de Ziektewet-uitkering en het re-integratieproces is de werkgever, in samenwerking met een bedrijfsarts en- of arbodienstverlening, verantwoordelijk voor het preventie- en verzuimbeleid. De Ziektewet-uitkering is minimaal 70% van het dagloon van de (ex-)medewerker.
Waarom een verzekering als eigenrisicodrager voor de ziektewet afsluiten?
Als eigenrisicodrager voor de Ziektewet betaal je doorgaans een lagere gedifferentieerde premie voor de Werkhervattingskas (Whk), omdat je het premiedeel voor ZW-flex niet hoeft te betalen. De werkgever is echter verantwoordelijk voor het betalen van de uitkering en de kosten voor het re-integratieproces indien deze nodig zijn. Daarnaast moet er volgens het UWV voldoende kennis over de Ziektewet in huis zijn, een eigen verzuimadministratie worden bijgehouden, en mogelijk het contract met de arbodienst worden uitgebreid. Deze kosten moeten opwegen tegen de premiedaling bij het UWV.
Met een verzekering als eigenrisicodrager voor de Ziektewet geef je deze bovengenoemde kosten uit handen en behoud je toch meer controle over het re-integratieproces van (ex-)werknemers.
Dekkingsoverzicht
Wat wordt er gedekt met een eigenrisicodrager ziektewet?
Wat wordt er wel gedekt?
- Ziektewet-uitkering voor 2 jaar
- Re-integratiekosten
Wat wordt er niet gedekt?
- Fraude, door opzet of roekeloosheid
- Te verwachte arbeidsongeschiktheid
- DGA's
- Molest
Aanvullende verzekeringen
Een verzuimverzekering biedt financiële bescherming tegen de kosten die ontstaan bij ziekteverzuim van medewerkers. Wanneer een medewerker niet in staat is om te werken, bijvoorbeeld door ziekte of een ongeval, zorgt deze verzekering ervoor dat de werkgever het loon kan doorbetalen. Een verzuimverzekering dekt niet alleen het salaris, maar kan ook ondersteuning bij preventiemaatregelen en de re-integratie van werknemers bieden. Meer weten over de verzuimverzekering? Klik hier voor meer informatie.
Een WGA-hiaatverzekering, ook wel WGA-gatverzekering genoemd, compenseert tot 70% het inkomensverschil tussen de WGA-uitkering en het loon van een werknemer voordat hij of zij arbeidsongeschikt werd. Er kan aanspraak gemaakt worden op deze aanvullende verzekering wanneer de werknemer minder dan 50% verdient van het loon dat hij of zij volgens het UWV kan verdienen. Meer weten over de WGA-hiaatverzekering? Klik hier voor meer informatie.
De WIA-bodemverzekering biedt dekking voor werknemers die minder dan 35% arbeidsongeschikt zijn en daardoor geen aanspraak maken op een WIA-uitkering. De verzekering keert een deel van het laatst verdiende loon uit als financiële dekking. Meer weten over de WIA-bodemverzekering? Klik hier voor meer informatie.
De WIA-excedentverzekering biedt een inkomensaanvulling voor arbeidsongeschikte werknemers die boven de loongrens van de WIA-uitkering verdienen. Deze verzekering is een aanvulling op de WIA-verzekering en is van toepassing wanneer de werknemer twee jaar of langer ziek is en minstens voor 35% arbeidsongeschikt is verklaard. Meer weten over de WIA-excedentverzekering? Klik hier voor meer informatie.
Een MKB verzuim-ontzorgverzekering is een verzekering die werkgevers in het midden- en kleinbedrijf financiële dekking biedt bij ziekteverzuim en re-integratieproces van werknemers. Meer weten over de MKB verzuim ontzorgverzekering? Klik hier voor meer informatie.
Als eigenrisicodrager WGA is de werkgever zelf verantwoordelijk voor de WGA-uitkering en het re-integratieproces van de arbeidsongeschikte (ex-)werknemers. Als een arbeidsongeschikte werknemer recht heeft op een WGA-uitkering, betaalt de eigenrisicodrager de eerste 10 jaar de uitkering zelf. Meer weten over de eigenrisicodrager WGA? Klik hier voor meer informatie.
Een passende verzekering
Op Verzekering.nl koppelen we je aanvraag aan een expert van EVR, die jouw behoeften in kaart brengt en je matcht met de beste verzekering. Met persoonlijke aandacht en deskundig advies zorgen we voor de optimale dekking voor jouw situatie.
Zo verdienen wij ons geld
Bij Verzekering.nl ontvangen we een commissie van verzekeraars wanneer je via ons platform een verzekering afsluit, zonder dat dit ons advies beïnvloedt. Onze prioriteit is het vinden van de beste match voor jou, waardoor we onafhankelijk en objectief blijven en je kosteloos ondersteunen in het vinden van de ideale verzekering.
Onze kwaliteit waarborgen wij zo
Bij Verzekering.nl vergelijken we objectief en onafhankelijk zakelijke verzekeringen, zonder partijen voor te trekken. We werken met een uitgebreid aanbod van partners om zowel budgetopties als uitgebreide verzekeringen te bieden, zodat onze deskundige adviseurs de beste verzekering voor jou kan vinden.
Wat bepaalt de premie voor een eigenrisicodrager van de ziektewet?
De verzekering voor een eigenrisicodrager Ziektewet biedt een financieel vangnet voor werknemers. Hieronder wordt uitgelegd wat de kosten van deze verzekering bepalen. Let op, de methode en de factoren die gebruikt worden om de premie te bepalen, kunnen verschillen per verzekeraar:
1. Personeelsbestand
Er wordt gekeken naar het aantal medewerkers, de leeftijden, verzuim-geschiedenis en de dienstverbanden van de medewerkers. Deze factoren spelen een rol bij het bepalen van de premie voor de verzekering.
2. Verzekerde bedrag
Het verzekerde bedrag is het te verzekeren loon van de medewerkers die onder deze verzekering vallen. De eventuele schade die door de verzekeraar gedekt moet worden, wordt gebruikt om de premie vast te stellen.
3. Bedrijfsgegevens
de aard van de werkzaamheden en de sector waarin de Belastingdienst je heeft ingedeeld
4. Sectorgegevens
De sectorgegevens worden gebruikt om het verzuim binnen een sector vast te stellen. Daarnaast wordt er gekeken naar uitbetalingen naar andere bedrijven binnen de zelfde sector om het risico en een gepaste premie te bepalen.
Waar moet je op letten bij het kiezen van een verzekering als eigenrisicodrager ziektewet?
Bij het zoeken naar een verzekering als eigenrisicodrager Ziektewet zijn er verschillende factoren waar je op moet letten. Hieronder volgen enkele factoren die overwogen moeten worden:
- Garantieverklaring: Als eigenrisicodrager voor de Ziektewet moet je een garantieverklaring hebben van een bank of verzekeraar. Dit is een vereiste om te kunnen starten als eigenrisicodrager. Een modelgarantieverklaring is te vinden bij de Belastingdienst.
- Nevenvestigingen: Houd er rekening mee dat je alleen als geheel eigenrisicodrager kunt worden aangemerkt en niet afzonderlijk per nevenvestiging. Dit betekent dat alle vestigingen van je bedrijf onder dezelfde eigenrisicodragerregeling moeten vallen.
- Starten als eigenrisicodrager: Je kunt twee keer per jaar starten als eigenrisicodrager, namelijk op 1 januari en 1 juli. De aanvraag hiervoor moet 13 weken voor de gewenste startdatum bij de Belastingdienst binnen zijn. Zorg ervoor dat je deze deadline niet mist om problemen met de startdatum te voorkomen.
- Uitkeringstermijn: Het uitkeringstermijn voor de Ziektewet-uitkering is maximaal 2 jaar (104 weken). Het uit te keren bedrag is minimaal 70% van het dagloon.
- Voorwaarden eigenrisicodrager Ziektewet: Wanneer je eigenrisicodrager wilt worden voor de Ziektewet moet je voldoen aan de gestelde arbo-eisen. De gemaakte afspraken (Arboverklaring) moeten met post verstuurd worden naar de belastingdienst. Daarnaast ben je niet in de afgelopen 3 jaar voor de beoogde ingangsdatum gestopt als eigenrisicodrager voor de Ziektewet.
- Geen inlooprisico: Wanneer je eigenrisicodrager wordt heb je als werkgever geen inlooprisico. De werknemers die voor de overstap ziek zijn of al een uitkering hebben worden betaald door het UWV. Ook is de UWV verantwoordelijk voor het re-integratietraject van deze werknemers.
- Dekkingen en uitsluitingen: Let goed op welke dekkingen de verzekering biedt en welke uitsluitingen van toepassing zijn. Dit kan variëren per verzekeraar. Zorg ervoor dat de verzekering voldoende dekking biedt voor de financiële lasten die voor jouw bedrijf relevant zijn en wees je bewust van wat niet gedekt is.
Scenario's waarbij er aanspraak gemaakt kan worden op de verzekering als eigenrisicodrager voor de ziektewet
Hieronder volgen enkele scenario’s die zich kunnen voordoen en die relevant zijn als een eigenrisicodrager voor de Ziektewet.
Een verkoopmedewerker wordt arbeidsongeschikt door psychische klachten zoals stress en burn-out en ontvangt een Ziektewet-uitkering. De verzekeraar neemt de loondoorbetaling van 70% van het loon op zich en werkt samen met de werkgever om een re-integratieplan op te stellen. Dit plan omvat psychologische begeleiding en coaching om de werknemer te helpen bij de terugkeer naar de werkplek. De verzekeraar biedt financiële ondersteuning voor deze interventies en monitort de voortgang van de werknemer om een duurzame terugkeer naar werk te bevorderen.
Een magazijnmedewerker raakt arbeidsongeschikt door een polsblessure die is opgelopen tijdens het sorteren van zware dozen. De verzekeraar betaalt 90% van het loon tijdens de ziekteperiode. De werkgever werkt samen met de verzekeraar aan een re-integratieplan dat fysiotherapie en ergonomische aanpassingen op de werkplek omvat, zoals het gebruik van hef- en tilhulpmiddelen. De verzekeraar dekt de kosten van deze interventies en biedt training aan het personeel in veilig werkgedrag om herhaling van dergelijke blessures te voorkomen.
Een winkelmanager wordt tijdelijk arbeidsongeschikt door hartproblemen en moet zich aan een strikte revalidatie en rustschema houden. De verzekeraar is verantwoordelijk voor het betalen van 90% van het loon tijdens de ziekteperiode. De werkgever werkt met de verzekeraar aan een re-integratieplan dat een gefaseerde terugkeer naar werk met lagere verantwoordelijkheden en flexibele werktijden omvat.
Belangrijke zaken rondom de eigenrisicodrager ziektewet
Voordat je een eigenrisicodrager Ziektewet verzekering afsluit, zijn er enkele belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden:
Is een eigenrisicodrager voor de Ziektewet een verplichte verzekering?
Een verzekering voor eigenrisicodragers Ziektewet is niet wettelijk verplicht in Nederland. Dit wordt standaard verzekerd bij het UWV. Deze verzekering is wel aan te raden als ondernemers meer grip willen op het re-integratietraject van de (ex-)werknemers.
Kan de premie van de verzekering ingehouden worden op het loon van medewerkers?
Als werkgever kun je als eigenrisicodrager voor de Ziektewet maximaal 50% van de premie op het loon van je medewerkers inhouden volgens de Wet financiering sociale verzekeringen (Wfsv). Als eigenrisicodrager draag je zelf de kosten voor de Ziektewet-uitkering van je zieke werknemers gedurende maximaal twee jaar, wat kan leiden tot lagere premies. Hierdoor kun je een deel van de kosten doorberekenen aan je werknemers, waardoor de financiële last wordt verdeeld. Het is essentieel om transparant te zijn over deze inhoudingen en ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de wettelijke richtlijnen, terwijl je medewerkers goed informeert over de inhoudingen.
Zijn de kosten van een eigenrisicodrager Ziektewet verzekering fiscaal aftrekbaar?
Ja, de premies voor een eigenrisicodrager Ziektewet verzekering zijn fiscaal aftrekbaar. Dit betekent dat de kosten kunnen worden opgevoerd bij de belastingaangifte, wat resulteert in een lagere belastbare winst en minder te betalen belasting.
Hoe word ik een eigenrisicodrager voor de Ziektewet?
Om een eigenrisicodrager te worden voor de Ziektewet moet dit gemeld worden bij de belastingdienst. Dit kan 2 keer per jaar; per 1 januari of 1 juli. De aanvraag moet 13 weken voor deze data ingediend zijn bij de belastingdienst. Stuur aanvullend de garantieverklaring mee, deze moet ondertekend zijn door de bank of een verzekeraar. Bij de website van de belastingdienst vind je een modelgarantieverklaring.
Verantwoordelijkheid
Als werkgever ben je de eerste 2 jaar (104 weken) verantwoordelijk voor de verplichte loondoorbetaling van (ex-)werknemers die in de Ziektewet zijn.
Stappenplan om een verzekering als eigenrisicodrager Ziektewet af te sluiten
Stap 1: Analyse
Begin met het analyseren van de dekkingsbehoefte van de werknemers binnen het bedrijf. Overweeg daarbij hoeveel bescherming je wilt bieden.
Stap 2: Offerteformulier
Vul het offerteformulier nauwkeurig en naar waarheid in. Dien het vervolgens in voor beoordeling door onze deskundige adviseurs.
Stap 3: Deskundig advies
Ontvang advies van de verzekeringsdeskundige van EVR over de beste bescherming voor jouw bedrijf.
Stap 4: Verzekering afsluiten
Wij helpen bij het afsluiten van een verzekering die naadloos aansluit bij de verzekeringsbehoeften van het bedrijf en het personeel.