WGA-hiaatverzekering

De WGA-hiaatverzekering biedt financiële zekerheid aan werknemers die gedeeltelijk arbeidsongeschikt raken. Deze verzekering vult het inkomen aan wanneer de wettelijke WGA-uitkering onvoldoende is om in het levensonderhoud te voorzien. 

WGA-hiaatverzekering afsluiten?

Klik op de onderstaande knop, vul alle gegevens in en ontvang een offerte op maat voor jouw organisatie.

WGA-hiaatverzekering

Extra zekerheid voor iedere werknemer

Een WGA-hiaatverzekering, ook wel WGA-gatverzekering genoemd, compenseert het inkomensverschil tussen de WGA-uitkering en het loon van een werknemer voordat hij arbeidsongeschikt werd. Werknemers kunnen aanspraak maken op deze aanvullende verzekering wanneer zij langer dan twee jaar ziek zijn en tussen de 35% en 80% arbeidsongeschikt zijn geworden. De aanvullende uitkering is maximaal 70% van het salaris, tot een maximum van de WIA-loongrens, die per 1 januari 2024 op € 71.628,- is vastgesteld.

Waarom een WGA-hiaatverzekering afsluiten?

Een WGA-hiaatverzekering is belangrijk omdat het inkomensverlies bij langdurige arbeidsongeschiktheid beperkt door het verschil tussen de WGA-uitkering en het oorspronkelijke salaris aan te vullen. Dit biedt financiële zekerheid, helpt werknemers hun levensstandaard te behouden, en vermindert stress en zorgen, wat bijdraagt aan een beter herstel en succesvolle re-integratie. Voor werkgevers maakt het deel uit van goed werkgeverschap en een aantrekkelijk arbeidsvoorwaardenpakket, wat helpt bij het aantrekken en behouden van werknemers.

Wat wordt er gedekt met een WGA-hiaatverzekering?

Wat wordt er wel gedekt?

Wat wordt er niet gedekt?

Aanvullende verzekeringen

Een verzuimverzekering biedt financiële bescherming tegen de kosten die ontstaan bij ziekteverzuim van medewerkers. Wanneer een medewerker niet in staat is om te werken, bijvoorbeeld door ziekte of een ongeval, zorgt deze verzekering ervoor dat de werkgever het loon kan doorbetalen. Een verzuimverzekering dekt niet alleen het salaris, maar kan ook ondersteuning bij preventiemaatregelen en de re-integratie van werknemers bieden. Meer weten over de verzuimverzekering? Klik hier voor meer informatie. 

De WIA-bodemverzekering biedt dekking voor werknemers die minder dan 35% arbeidsongeschikt zijn en daardoor geen aanspraak maken op een WIA-uitkering. De verzekering keert een deel van het laatst verdiende loon uit als financiële dekking. Meer weten over de WIA-bodemverzekering? Klik hier voor meer informatie.

De WIA-excedentverzekering biedt een inkomensaanvulling voor arbeidsongeschikte werknemers die boven de loongrens van de WIA-uitkering verdienen. Deze verzekering is een aanvulling op de WIA-verzekering en is van toepassing wanneer de werknemer twee jaar of langer ziek is en minstens voor 35% arbeidsongeschikt is verklaard. Meer weten over de WIA-excedentverzekering? Klik hier voor meer informatie.

Een MKB verzuim-ontzorgverzekering is een verzekering die werkgevers in het midden- en kleinbedrijf financiële dekking biedt bij ziekteverzuim en re-integratieproces van werknemers. Meer weten over de MKB verzuim ontzorgverzekering? Klik hier voor meer informatie.

Als eigenrisicodrager WGA is de werkgever zelf verantwoordelijk voor de WGA-uitkering en het re-integratieproces van de arbeidsongeschikte (ex-)werknemers. Als een arbeidsongeschikte werknemer recht heeft op een WGA-uitkering, betaalt de eigenrisicodrager de eerste 10 jaar de uitkering zelf. Meer weten over de eigenrisicodrager WGA? Klik hier voor meer informatie.

Als eigenrisicodrager voor de Ziektewet is de werkgever zelf verantwoordelijk voor de Ziektewet-uitkering en het re-integratieproces van de zieke (ex-)werknemers. Meer weten over de eigenrisicodrager Ziektewet? Klik hier voor meer informatie.

Een passende verzekering

Op Verzekering.nl koppelen we je aanvraag aan een expert van EVR, die jouw behoeften in kaart brengt en je matcht met de beste verzekering. Met persoonlijke aandacht en deskundig advies zorgen we voor de optimale dekking voor jouw situatie.

Zo verdienen wij ons geld

Bij Verzekering.nl ontvangen we een commissie van verzekeraars wanneer je via ons platform een verzekering afsluit, zonder dat dit ons advies beïnvloedt. Onze prioriteit is het vinden van de beste match voor jou, waardoor we onafhankelijk en objectief blijven en je kosteloos ondersteunen in het vinden van de ideale verzekering.

Onze kwaliteit waarborgen wij zo

Bij Verzekering.nl vergelijken we objectief en onafhankelijk zakelijke verzekeringen, zonder partijen voor te trekken. We werken met een uitgebreid aanbod van partners om zowel budgetopties als uitgebreide verzekeringen te bieden, zodat onze deskundige adviseurs de beste verzekering voor jou kan vinden.

Wat bepaalt de premie voor een WGA-hiaatverzekering?

De WGA-hiaatverzekering biedt een financieel vangnet voor werknemers en draagt bij aan goed werkgeverschap. Hieronder wordt uitgelegd wat de kosten van deze verzekering bepalen. Let op, de methode en de factoren die gebruikt worden om de premie te bepalen, kunnen verschillen per verzekeraar:

1. Personeelsbestand
Er wordt gekeken naar het aantal verzekerde werknemers, de leeftijden en de WIA-instroom van de afgelopen jaren. Deze factoren spelen een rol bij het bepalen van de premie voor de verzekering.

2. Verzekerde lonen
Om de premie vast te stellen wordt er gekeken naar de loonsom die verzekerd moet worden. Hoe hoger de loonsom is, hoe meer premie betaald moet worden. 

3. Werkzaamheden
De aard van de werkzaamheden en het soort bedrijf zijn bepalend voor de premie. Gaat het bijvoorbeeld om een winkel of een fabriek, en hoe risicovol zijn de werkzaamheden die verricht worden. 

Hoe werkt de WGA-uitkering?

Werknemers die langer dan twee jaar ziek zijn, kunnen een WGA-uitkering aanvragen als ze tussen 35% en 80% arbeidsongeschikt zijn en minder dan 65% van hun oude loon verdienen. 

Ziektewet en WIA-aanvraag
Gedurende de eerste twee jaar van ziekte ontvangen werknemers loondoorbetaling van hun werkgever. Kan iemand niet werken en geen aanspraak maken op de loondoorbetaling van de werkgever? Dan ontvangen deze personen een Ziektewet-uitkering van het UWV. Na deze periode kan bij het UWV een WIA-uitkering worden aangevraagd. Het UWV beoordeelt de mate van arbeidsongeschiktheid om te bepalen of de werknemer in aanmerking komt voor een WGA-uitkering (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) of een IVA-uitkering (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten). Werknemers komen in aanmerking voor een WGA-uitkering als ze tussen 35% en 80% arbeidsongeschikt zijn. Als een werknemer meer dan 80% arbeidsongeschikt is en deze situatie waarschijnlijk niet verbetert, komt hij of zij in aanmerking voor een IVA-uitkering.

Loongerelateerde WGA-uitkering
Na de eerste twee jaar ziekte ontvangt de werknemer een loongerelateerde WGA-uitkering, voordat de reguliere WGA-uitkering ingaat. Deze uitkering duurt 3 tot 24 maanden, afhankelijk van het arbeidsverleden van de werknemer. De uitkering bedraagt de eerste twee maanden 75% en daarna 70% van het laatstverdiende loon, tot een wettelijk maximum.

WGA-uitkering en restverdiencapaciteit
Na de loongerelateerde WGA-uitkering heeft de werknemer recht op de reguliere WGA-uitkering. Het UWV stelt de restverdiencapaciteit vast, het bedrag dat de werknemer ondanks arbeidsongeschiktheid kan verdienen. Het benutten van de restverdiencapaciteit beïnvloed welke WGA-uitkering de werknemer ontvangt: de loonaanvullings- of vervolguitkering. 

Loonaanvullings- en Vervolguitkering

  • Loonaanvullingsuitkering: Deze uitkering wordt toegekend als de werknemer minstens 50% van zijn restverdiencapaciteit benut. Het bedraagt 70% van het verschil tussen het oude en nieuwe inkomen, waardoor het financieel aantrekkelijker is om meer uren te werken.
  • Vervolguitkering: Deze wordt toegekend als de werknemer minder dan 50% van zijn restverdiencapaciteit benut. De hoogte van de vervolguitkering is lager en gebaseerd op een vast percentage van het minimumloon, met als doel om werknemers te stimuleren om hun restverdiencapaciteit te benutten en zo meer te werken.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een WGA-hiaatverzekering?

Bij het afsluiten van een WGA-hiaatverzekering zijn er verschillende factoren waar je op moet letten. Hieronder volgen enkele factoren die overwogen moeten worden:

  • Vast bedrag of percentage: Bij het afsluiten van de WGA-hiaatverzekering kies je voor een vast bedrag of een percentage van het loon dat uitgekeerd wordt. 
  • Uitkeringsduur: Controleer hoe lang de verzekering uitkeert. Sommige polissen keren tot de AOW-leeftijd uit, terwijl andere een kortere periode hanteren.
  • Inflatie: Controleer of de verzekering periodiek wordt geïndexeerd om aangepast te worden aan de hand van de inflatie. 
  • Dekking: Controleer wat de verzekering precies dekt. Sommige polissen dekken alleen het WGA-hiaat (het verschil tussen het oude loon en de WGA-uitkering), terwijl andere een uitgebreidere dekking bieden. 
  • WIA-loongrens: Controleer of de loonsommen van de werknemers niet de WIA-loongrens van € 71.628,- overstijgen. Is dit wel het geval? Voorkom dat deze werknemers een groot deel van het inkomen verliezen en bekijk de WIA-excedentverzekering
  • Medische verklaring: Bij het afsluiten van een WGA-hiaatverzekering kan er een medische verklaring worden opgevraagd voor de verzekerde personen. 

Scenario's waarbij er aanspraak gemaakt kan worden op de WGA-hiaatverzekering

Hieronder volgen enkele scenario’s van gevallen die zich kunnen voordoen en die relevant zijn voor de WGA-hiaatverzekering.

Een vrachtwagenchauffeur raakt betrokken bij een verkeersongeval en loopt daarbij ernstig letsel op aan zijn been. Na zijn herstel kan hij niet meer rijden en moet hij een andere baan zoeken, waarbij hij aanzienlijk minder verdient. In dit geval kan hij aanspraak maken op de WGA-hiaatverzekering, omdat hij gedeeltelijk arbeidsongeschikt is en zijn nieuwe baan een lager inkomen oplevert dan zijn vorige werk als vrachtwagenchauffeur. De vrachtwagenchauffeur is voor 65% arbeidsongeschikt geraakt en ontvangt 70% van het verschil tussen de WGA-uitkering en zijn oude salaris. De werkgever heeft een verzekering afgesloten voor een periode van 5 jaar.

Een softwareontwikkelaar krijgt last van ernstige angststoornissen na een traumatische gebeurtenis. Ondanks therapie kan hij nog maar parttime werken in een minder veeleisende functie binnen zijn bedrijf. Door de gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid en de resulterende inkomensdaling, komt hij in aanmerking voor de WGA-hiaatverzekering om zijn inkomensverlies te compenseren. De softwareontwikkelaar is voor 60% arbeidsongeschikt verklaard, de werkgever heeft een WGA-hiaatverzekering afgesloten die 80% van het inkomensverlies dekt tot de AOW-leeftijd.

Een verpleegkundige wordt gediagnosticeerd met multiple sclerose. Haar ziekte beperkt haar steeds meer in haar dagelijkse werkzaamheden, waardoor ze uiteindelijk nog maar halve dagen kan werken en taken moet uitvoeren die minder belastend zijn. De verpleegster kan aanspraak maken op de WGA-hiaatverzekering omdat haar arbeidsongeschiktheid leidt tot een aanzienlijke daling van haar inkomen. De werkgever heeft een verzekering afgesloten die 75% van het inkomensverlies dekt voor een periode van 10 jaar. 

Belangrijke zaken rondom de WGA-hiaatverzekering

Voordat je een WGA-hiaatverzekering afsluit, zijn er enkele belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden: 

Is een WGA-hiaatverzekering verplicht?
Een WGA-hiaatverzekering is niet wettelijk verplicht in Nederland. Echter wordt het afsluiten van deze verzekering gezien als aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden en valt het dus onder goed werkgeverschap. Hoewel de verzekering niet wettelijk verplicht is, stellen sommige cao’s het wel verplicht voor werknemers binnen die sector of branche.

Zijn de kosten van een WGA-hiaatverzekering fiscaal aftrekbaar?
Ja, de kosten voor een WGA-hiaatverzekering zijn fiscaal aftrekbaar. Dit betekent dat de kosten kunnen worden opgevoerd bij de belastingaangifte, wat resulteert in een lagere belastbare winst en minder te betalen belasting. 

WGA-hiaatverzekering basis of uitgebreid?
Bij het afsluiten van een WGA-hiaatverzekering kun je kiezen tussen een basisverzekering en een uitgebreide verzekering. De WGA-hiaatverzekering basis wordt uitgekeerd wanneer de werknemer niet in staat is om 50% van het werk te verrichten tijdens de arbeidsongeschiktheidsperiode. De WGA-hiaatverzekering uitgebreid vult het inkomen aan tot maximaal 70% van het verzekerde loon, met een maximum tot de WIA-loongrens (per 1 januari € 71.628,-).

Wat zijn de voorwaarden voor de uitkering?
Controleer de voorwaarden voor uitkering nauwkeurig. Dit omvat de wachttijd voordat de uitkering begint, de duur van de uitkering, en de mate van arbeidsongeschiktheid die vereist is voor een uitkering. Begrijp ook welke werkzaamheden je moet verrichten om in aanmerking te blijven komen voor de uitkering. 

Is er een eigen risico van toepassing?
Sommige WGA-hiaatverzekeringen hebben een eigen risico in de vorm van een wachttijd. Dit betekent dat je een bepaalde periode moet wachten voordat je een uitkering ontvangt. Controleer hoe lang deze wachttijd is en of dit acceptabel is voor jouw situatie. 

Stappenplan om een WGA-hiaatverzekering af te sluiten

Stap 1: Analyse

Begin met het analyseren van de dekkingsbehoefte van de werknemers binnen het bedrijf. Overweeg daarbij hoeveel bescherming je wilt bieden.

Stap 2: Offerteformulier​

Vul het offerteformulier nauwkeurig en naar waarheid in. Dien het vervolgens in voor beoordeling door onze deskundige adviseurs.

Stap 3: Deskundig advies​

Ontvang advies van de verzekeringsdeskundige van EVR over de beste bescherming voor jouw bedrijf.

Stap 4: Verzekering afsluiten​

Wij helpen bij het afsluiten van een verzekering die naadloos aansluit bij de verzekeringsbehoeften van het bedrijf en het personeel.

Scroll naar boven