Zorgverzekering en burn-out: Wat je moet weten en hoe je jezelf kunt beschermen

Premie voor zorgverzekeringen vergelijken

Zorgverzekering nieuws

Zorgverzekering en burn-out: Wat je moet weten en hoe je jezelf kunt beschermen

4 minuten leestijd

Een burn-out kan iedereen overkomen en is vaak het gevolg van langdurige overbelasting en werkstress. Symptomen van een burn-out zijn vermoeidheid en een gebrek aan concentratie. Vaak gaat dit ook gepaard met slaapproblemen, waardoor je overdag niet optimaal kunt presteren. Klachten van een burn-out zijn niet fijn. Daarom is het van belang dat je bij langdurige klachten een oplossing zoekt in de vorm van behandelingen of hulp. In dit artikel zullen we je helpen door informatie te verschaffen over de burn-out, mentale klachten en de vergoeding ervan vanuit de zorgverzekering. Lees gerust verder voor meer informatie.

Wat is een burn-out?

Een burn-out ontstaat geleidelijk over een langere periode, vaak bestaande uit maanden of zelfs jaren. Klachten van een burn-out komen dus in de meeste gevallen niet uit de lucht vallen. De klachten zijn het resultaat van jezelf voor een langere periode te zwaar belasten, waardoor je overspannen en oververmoeid bent.

Het ontstaan van een burn-out

Een burn-out ontstaat vaak door het ervaren van spanning en stress in diverse gebieden in je leven. Voor veel mensen komt een burn-out voort uit werkstress, hun privésituatie of een combinatie daarvan. Stress en spanningen van het werk kunnen tevens een grote negatieve impact hebben op je gezondheid en je mentale gesteldheid. Door een overvloed aan werkdruk en een gebrek aan steun en begrip vanuit je omgeving kunnen symptomen van een burn-out zich voordoen.

Wat te doen bij een burn-out/werkstress?

Uit de cijfers van het Trimbos Instituut blijkt dat ruim 33,3% van het verzuim van werknemers terug te leiden is naar stress op het werk. Volgens het Trimbos Instituut zouden de kosten van verzuim in 2018 kunnen oplopen tot wel 3,1 miljard euro. Wanneer je te maken hebt met klachten door overspanning of een burn-out, dan is het noodzakelijk dat je zo snel mogelijk contact opneemt met de huisarts. Een bezoek aan de huisarts wordt altijd vergoed door je basiszorgverzekering. Indien het nodig is, kan de huisarts je doorverwijzen naar de ggz.

Een burn-out valt onder een aanpassingsstoornis. Behandelingen tegen een burn-out worden niet vergoed door een basisverzekering. In sommige gevallen kan de huisarts op basis van de klachten je doorverwijzen naar een psycholoog. In dat geval zullen de kosten grotendeels vergoed worden. Je zult in dat geval wel eerst eigen risico moeten betalen. Om misverstanden te voorkomen is het van belang dat je de polisvoorwaarden goed doorneemt.

Vergoeding van burn-out door zorgverzekering

Door een burn-out kan het zo zijn dat je behoefte hebt aan behandelingen van een psycholoog, of kan het zelfs voorkomen dat je voor een langere periode niet meer kunt werken. Wie is er dan verantwoordelijk voor de kosten die hierbij komen kijken? Volgens de wet zijn werkgevers verplicht om het loon van iemand die een burn-out heeft, door te betalen voor twee jaar.

In de meeste branches moet de werkgever 70% van het loon van de medewerker doorbetalen. Hoe zit het dan met behandelingen door bijvoorbeeld een psycholoog? Een burn-out wordt sinds 2013 niet meer vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Ook zijn werkgevers volgens de wet niet verplicht om behandelingen van een psycholoog te bekostigen. Echter worden behandelingen in de praktijk in veel gevallen wel bekostigd door werkgevers, omdat zij belang hebben bij snelle re-integratie van werknemers.

Hoe biedt een zorgverzekering mentale ondersteuning?

Last van klachten door werkstress of een burn-out? Dan is het van belang dat je zo snel mogelijk hulp zoekt. Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen. Dit kan door middel van acupunctuur of mindfulness. Deze behandelingen vallen onder alternatieve geneeswijzen. Hoewel deze behandelingen een positief effect kunnen hebben op je mentale gesteldheid, worden ze vaak niet vergoed door je basiszorgverzekering.

Hiervoor kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Word je door de huisarts doorverwezen naar een psycholoog, dan wordt dat in de meeste gevallen wel vergoed door de basiszorgverzekering. Heb je een burn-out of ben je overspannen? Dan is het van belang dat je kunt rekenen op goede zorg. Daarom is het goed om een passende zorgverzekering af te sluiten.

Zorgverzekeringen vergelijken

Zorgverzekeringen vergelijken is de eerste cruciale stap naar het beschermen van jezelf tegen de impact van een burn-out. Je gezondheid en welzijn zijn van onschatbare waarde, en het is van het grootste belang dat je de juiste dekking hebt om ervoor te zorgen dat je altijd de benodigde zorg en behandelingen kunt ontvangen. Op Verzekering.nl bieden we je de mogelijkheid om diverse zorgverzekeringen grondig te vergelijken. We begrijpen dat iedereen unieke behoeften heeft als het gaat om hun gezondheid, en daarom is het essentieel om een plan te vinden dat perfect aansluit bij jouw situatie.

Wacht niet langer! Neem vandaag nog de eerste stap naar het beschermen en verbeteren van je gezondheid. Ga naar Verzekering.nl, vergelijk zorgverzekeringen en kies degene die het beste past bij jouw behoeften. Je gezondheid is belangrijk, en we staan klaar om je te helpen de juiste keuze te maken.

Vergelijk zorgverzekeringen

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven