​Moeten alle bijzondere vervoersmiddelen verzekerd zijn?

Fietsverzekering nieuws

​Moeten alle bijzondere vervoersmiddelen verzekerd zijn?

3 minuten leestijd
De e-bike, elektrische step, loopfiets…je ziet ze steeds meer. Zeker nu het warmer wordt. Maar hoe zit het eigenlijk de verzekering hiervan?

Bijzondere vervoersmiddelen

Een aantal jaren geleden kwam de elektrische fiets op de markt. Sindsdien is de fiets veelvuldig aangeschaft en met name populair onder 50 plussers. De trapondersteuning zorgt ervoor dat de bestuurder zich minder in hoeft te spannen. Al snel bleek de fiets niet zonder gevaar te gebruiken is. Er wordt een hogere snelheid bereikt dan met een ‘gewone’ fiets. Daarnaast zijn er nu steeds meer bijzondere vervoersmiddelen bijgekomen, zoals de elektrische step en de segway. Recent is ook de loopfiets op de markt gebracht. Dit vervoersmiddel lijkt op een step, maar dan met een loopband. Door op de loopband te lopen, wordt de fiets elektrisch aangedreven. Denk niet dat een elektrische step of fiets iets voor kleuters is. De vervoersmiddelen gaan harder dan u misschien denkt en er zit scherpe regelgeving aan vast.

Wetgeving

Sinds de opkomst van deze bijzondere vervoersmiddelen is de regelgeving aangescherpt. Hoe zit het precies per vervoersmiddel? Wanneer moet het vervoersmiddel voorzien zijn van een nummerbord en wanneer moet de bestuurder verplicht een helm dragen? Hieronder zetten we de belangrijkste regels per bijzonder vervoersmiddel op een rij.

Standaard elektrische fiets

Met de standaard elektrische fiets wordt de elektrische fiets bedoeld die niet harder gaat dan 25 kilometer per uur. Deze fiets is vooral populair onder 50 plussers die graag extra trapondersteuning willen.

 • Geen minimum leeftijd
 • Geen rijbewijs nodig
 • Geen helm of kenteken
 • Verplicht op fietspad rijden
 • Geen WA-verzekering nodig, advies is wel om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten

Speed pedelec

De speed pedelec is de snelle elektrische fiets. Dit is de fiets die in eerste instantie als gevaarlijk werd bestempeld. Dit komt doordat de fiets eerst als snorfiets op de markt kwam, wat inhield dat ermee op het fietspad werd gereden. De fiets kan 45 kilometer per uur halen. Sinds 1 januari 2017 is de fiets dan ook officieel een bromfiets. De fiets is vooral populair onder dertigers die er lange afstanden naar het werk mee afleggen.

 • Minimale leeftijd 16 jaar
 • Rijbewijs AM is verplicht
 • Helm verplicht
 • Gele kentekenplaat
 • 30 km/u op het bromfietspad binnen de bebouwde kom
 • 40 km/u op het bromfietspad buiten de bebouwde kom
 • 45 km/u op de rijbaan
 • WA-verzekering is verplicht

Elektrische step

De elektrische step is een step die elektrisch ondersteund wordt en een snelheid van 18 kilometer per uur kan halen. Omdat er inmiddels veel soorten elektrische steps zijn, moet de step door de RDW zijn erkend om ermee op de weg te mogen rijden. Let op: er zijn ook motorsteppen te koop. Deze gaan tot 45 kilometer per uur en dit vervoersmiddel valt onder de scooterregels.

 • Minimale leeftijd 16 jaar
 • Geen rijbewijs nodig
 • Geen helm verplicht
 • Geen kenteken nodig
 • Verplicht op fietspad rijden
 • WA-verzekering is verplicht

Segway

De segway valt in de categorie bijzondere bromfietsen en gaat maximaal 25 kilometer per uur. Dit vervoersmiddel wordt veel verhuurd aan toeristen, al dan niet met gids. Het is een nieuwe manier van rondleiden door toeristische steden. Let op: als u de segway huurt, kijk dan altijd of het vervoersmiddel verzekerd is. Zo voorkomt u problemen bij een eventueel incident.

 • Minimale leeftijd 16 jaar
 • Geen rijbewijs nodig
 • Geen helm verplicht
 • Geen kenteken nodig
 • Verplicht op fietspad rijden
 • WA-verzekering is verplicht

Loopfiets

De moderne loopfiets is een van de nieuwste aanwinsten in de wereld van bijzondere vervoersmiddelen. Het idee is dat de bestuurder rustig wandelt op de loopband van deze loopfiets en toch snelheden van 25 kilometer per uur bereikt. Dit wordt mogelijk gemaakt door de elektrische aandrijving. De loopfiets lijkt dus op de elektrische fiets, maar op de loopfiets loopt u. Er is geen wettelijke minimale leeftijd, maar let op: sommige verhuurders hanteren wel een minimale leeftijd. Deze ligt meestal op 13 of 16 jaar. Voor de loopfiets gelden dezelfde regels als de segway.

 • Geen minimale leeftijd
 • Geen rijbewijs nodig
 • Geen helm verplicht
 • Geen kenteken nodig
 • Verplicht op fietspad rijden

Zeker weten of u goed verzekerd bent? Of wilt u advies over de juiste verzekering? Kijk op Verzekering.nl en neem eventueel contact op.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven