Zakelijk

​Oogzorg: wat vergoedt de verzekeraar?

Zorgverzekering nieuws

​Oogzorg: wat vergoedt de verzekeraar?

2 minuten leestijd
Het kan dat u last heeft van uw ogen. Misschien heeft u een bepaalde afwijking of weet u nog niet wat er mis is. Dan kunt u gebruikmaken van medische zorg speciaal gericht op de ogen. Wat kunt u verwachten van deze zorg en wat vergoedt uw verzekeraar? Verzekering.nl zet het voor u op een rijtje.

Wanneer naar een oogarts?

Als u een oogafwijking heeft kunt u zich laten onderzoeken en behandelen bij een oogarts. Een oogarts voert ook operaties uit. U komt bij de oogarts terecht als u een doorverwijzing heeft van de huisarts en last heeft van een van de volgende aandoeningen:

  • Glaucoom
  • Staar
  • Lui oog
  • Scheel zien
  • Masculadegeneratie
  • Netvliesafwijkingen door diabetes
  • Oogontsteking
  • Oogtumoren

Basisverzekering

Als u een doorverwijzing van de huisarts heeft vergoedt uw verzekeraar de behandeling bij de oogarts vanuit de basisverzekering. Soms moet u rekening houden met een eigen risico wat u eerst moet betalen. Lees daarom de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering door. Zo bent u op de hoogte van alle vergoedingen waar u recht op heeft.

Vergoeding van brillen en lenzen

Brillen en lenzen vallen doorgaans onder de aanvullende zorgverzekering. Alleen als er sprake is van medische noodzaak komt u in aanmerking voor een vergoeding uit de basisverzekering. Let wel op: de goedkoopste aanvullende pakketen bieden over het algemeen geen vergoeding. Bepaal of de premie die u betaalt voor een aanvullende verzekering opweegt tegen de kosten van een bril of lenzen. Het kan dat u goedkoper uit bent als u deze zelf betaalt.

Ooglidcorrectie

Een ooglidcorrectie is een operatie waarbij een chirurg hangende oogleden corrigeert. Deze bovenooglidcorrectie wordt alleen verzekerd vanuit uw basisverzekering wanneer er sprake is van een medische indicatie. U moet dan last hebben van verlamde of verslapte bovenoogleden door een aangeboren afwijking of door een chronische ziekte. Met als gevolg dat u last heeft van ernstige gezichtsveldbeperking. De onderrand van het bovenooglid hangt hierbij minimaal 1 mm of lager boven het centrum van de pupil.

U kunt bij de huisarts een verwijsbrief aanvragen voor een bovenooglidcorrectie. Daarna heeft u een intake met een plastisch chirurg. Uw zorgverzekeraar neemt vervolgens uw verzoek in behandeling. Als u alleen een ooglidcorrectie wilt en niet aan de medische indicatie voldoet moet u de kosten voor een ooglidcorrectie zelf betalen.

Kortom, behandeling of onderzoek van de ogen door een afwijking wordt regelmatig vergoed vanuit de basisverzekering. Voor een bril of lenzen kunt u zich aanvullend verzekeren. Uw zorgverzekeraar vergoedt in sommige gevallen een ooglidcorrectie. Benieuwd of u wel de beste zorgverzekering heeft? Vergelijk nu op Verzekering.nl.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven