Zakelijk

Zorgverzekering kind

Vergelijk de beste zorgverzekeringen

Zorgverzekering kind tot 18 jaar

Je kan je kinderen tot hun achttiende meeverzekeren op jouw polis. Als jij en je partner allebei zijn aangesloten bij dezelfde zorgverzekeraar, is het niet altijd vanzelfsprekend dat je kinderen op de meest uitgebreide zorgpolis worden bijgeschreven. Het is aan te bevelen om dit altijd goed te controleren. Op deze pagina vind je meer informatie over hoe alles in zijn werk gaat betreffende kinderen en hun zorgverzekering. Zo weet je de beste zorgverzekering af te sluiten.

Zorgverzekering voor kinderen vergelijken

Kinderen zijn speels, avontuurlijk en actief. De kans dat je kind letsel oploopt bij het spelen is dan ook groot. Een zorgverzekering voor kinderen kan dan ook een verstandige keuze zijn. In Nederland zijn kinderen voor vrijwel alle noodzakelijke zorg meeverzekerd. Een zorgverzekering voor kinderen afsluiten kan verstandig zijn om kinderen mee te verzekeren met de polis van de ouders. Een zorgverzekering kind kan veel voordelen hebben. Je kan met een kind zorgverzekering je kind behalve voor noodzakelijke zorg ook indekken tegen kosten van alternatieve geneeswijzen. De dekking voor orthodontie, fysiotherapie en tandartsdekking zijn belangrijke punten waar veel mensen, die hun kind willen meeverzekeren met een zorgverzekering voor kinderen, naar kijken.

Meld je baby tijdig aan

Baby’s moeten binnen 4 maanden na geboorte aangemeld worden bij de zorgverzekeraar. Als je kindje namelijk moet worden behandeld door een dokter of naar het ziekenhuis moet en hij of zij is nog niet aangemeld, dan worden de kosten niet vergoed door de zorgverzekeraar. Dit kan leiden tot hoge kosten. Zorg er dus voor dat je je baby op tijd aanmeldt bij een zorgverzekering. Voor kinderen geldt ook de basisverzekering. Alle noodzakelijke zorg voor hen zit standaard in het basispakket. Met het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering kan je je kinderen extra verzekeren voor bijvoorbeeld orthodontie en fysiotherapie.

Vergelijk zorgverzekeringen voor kinderen

Kinderen worden dus vaak bijgeschreven op de zorgverzekering van de ouders. Voor kinderen tot 18 jaar hoef je ook geen aparte premie te betalen. Het is verstandig om eerst de zorgwensen van jou en je partner te bepalen. Welke zorgkosten gaan jullie verwachten komend jaar. Zorgwensen verschillen per persoon. De kans dat één verzekeraar de beste dekking heeft alle gezinsleden is erg klein. Als je verwacht kosten te maken voor de tandarts kan de ene verzekeraar beter uitkomen dan die van je partner. Je best passende verzekeraar voor jou is vrijwel altijd niet de beste voor die van jou partner. Het is verstandig om je kind mee te verzekeren op de polis van de ouder met de meest uitgebreide dekking.

Zorgverzekering kind gescheiden ouders

Stel dat je je kind wilt verzekeren voor goede zorg, maar je gaat scheiden. Wat nu? Wanneer er een scheiding plaatsvindt, moeten beide ouders onderling bespreken wie de zorgverzekering voor de kinderen zal dragen. kinderen onder 18 jaar kunnen met de ouder meeverzekerd zijn met de zorgverzekering. Worden de kinderen 18 jaar of ouder? Dan vervalt de zorgverzekering kind en moeten je kinderen zelf een zorgverzekering afsluiten en betalen.

Eigen risico zorgverzekering kind

Voor de zorgverzekering kind heb je standaard geen eigen risico. Dit geldt voor kinderen met een leeftijd tot 18 jaar. Zijn je kinderen ouder dan 18 jaar? Dan kunnen kinderen zelf een zorgverzekering afsluiten en geldt er wel een eigen risico vanaf dat moment.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste zorgverzekering voor jou en je kinderen? Op Verzekering.nl krijg je een duidelijk overzicht van alle zorgverzekeringen van alle verzekeraars. Met behulp van het filter kan je gemakkelijk de voor jou relevante zorgverzekeringen met elkaar vergelijken. Ook vind je antwoord op de meest gestelde vragen omtrent zorgverzekeringen.

Zorgverzekering kind kosten

Voor kinderen onder de 18 jaar is een zorgverzekering ook verplicht, ook al betalen zij nog geen premie. Dat geldt dus ook voor baby’s. Binnen vier maanden na de geboorte is het daarom noodzakelijk om het kind mee te verzekeren op de polis van de vader of de moeder. Doe je dit niet of niet op tijd? Dan betaal je de gemaakte zorgkosten als ouder zelf. En dat kan oplopen.

Gelukkig is het eenvoudig om dit te regelen: vaak is één telefoontje genoeg.

Wat is er mogelijk?

Je kan er voor kiezen om je kind bij een andere zorgverzekeraar in te schrijven dan bij die van jou of je partner. Wanneer je kind bijvoorbeeld behoefte heeft aan speciale zorg, is het verstandig om een zorgverzekeraar te kiezen die het daar het beste in voorziet. Sommige zorgverzekeringen bieden speciale gezinspakketten aan. Deze zorgpakketten dekken in de meeste gevallen ook aanvullende zorgbehoeften.

Zorgkosten van kinderen vallen voor het grootste deel onder de basisverzekering, maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. Je kind heeft een aanvullende verzekering nodig als je de volgende zaken gedekt wilt hebben:

 • Bril
 • Orthodontie
 • ADHD-medicatie
 • Steunzolen

Kind meeverzekeren met zorgverzekering

Het is raadzaam om het kind te verzekeren bij de ouder met de meest uitgebreide zorgpolis. Het kind is namelijk gratis meeverzekerd, maar kan wel gebruikmaken van dezelfde vergoedingen als de vader of moeder.

Als ouders een verschillende verzekeraar hebben, hoef je dus alleen één verzekeraar hiervan op de hoogte te stellen en het kind bij te schrijven op de polis.

Hoe doe je dat?

 • Bij de verzekeringsmaatschappij vul je een online formulier in.
 • Van je verzekeraar krijg je na de geboorte een aanmeldingskaartje, bijvoorbeeld in het kraampakket.
 • Je neemt telefonisch contact op met de verzekeraar.
 • Je bezoekt een kantoor of winkel van de verzekeraar.
 • Je schrijft de zorgverzekeraar een brief met het verzoek het kind bij te schrijven.

Stel dat het kind is verzekerd op de polis van de moeder, dan is het mogelijk om dit tussentijds aan te passen, bijvoorbeeld als de polis van de vader tijdelijk een betere dekking biedt. Neem hiervoor contact op met de betreffende verzekeraar.

Basisverzekering kinderen tot 18 jaar

Voor kinderen gelden er overigens andere regels voor de basisverzekering dan bij volwassenen. Het is goed om hier rekening mee te houden:

 • Er geldt een basisdekking voor veel algemene tandartskosten, zoals controles, preventie, mondhygiëne en vullingen.
 • De dekking voor fysiotherapie is ruimer.
 • Er hoeft geen premie te worden betaald voor de basis of aanvullende verzekering.
 • Het eigen risico is niet van toepassing voor kinderen.

Je kunt je kind tot zijn/haar 18e verjaardag dus gratis meeverzekeren op de polis van de vader of moeder. Zodra het kind 18 wordt, kan hij/zij zelf een zorgverzekering afsluiten. Er dient vanaf dat moment ook premie en eigen risico te worden betaald.

Zorgverzekering voor 2024 vergelijken

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven