Zakelijk

Kent de goedkope internetzorgverzekering valkuilen?

Veelgestelde vragen zorgverzekering


Met een goedkope zorgverzekering kan je veel besparen op je zorgpremie. Dit komt doordat de premies van basisverzekeringen verschillen, maar de inhoud wel gewoon hetzelfde blijft. Toch bestaan er wel degelijk valkuilen bij het afsluiten van een goedkope internetzorgverzekering. Hieronder vind je een uitgebreide uitleg.

Waar hangt de hoogte van de premie van mijn zorgverzekering van af?

Hoe duur een zorgverzekering is verschilt per persoon. De prijs hangt af van drie factoren:

Besparen door eigen risico te verhogen

Als je verwacht weinig gebruik te maken van je zorgverzekering kan je ervoor kiezen om je eigen risico te verhogen. Het minimale bedrag is € 385,- , maar kan je verhogen tot een bedrag van maximaal € 885,-. Als je nooit gebruik maakt van deze zorg kan je tot wel 24 euro per maand besparen op zorgpremie. Als je toch gebruik maakt van zorg uit de basisverzekering moet je het gehele bedrag direct kunnen betalen.

Wat heb ik nodig?

Bij het kiezen van een goedkope zorgverzekering is handig om te bedenken wat jouw zorgbehoeften zullen zijn komend jaar. Als je gezond bent en bijna nooit een behandeling nodig hebt, is een uitgebreide dekking niet nodig en kan je een goedkopere dekking uitkiezen. Als je verwacht veel behandelingen te moeten ondergaan is het verstandig om een zorgverzekering te kiezen met een uitgebreidere dekking.

Bespaar met een naturapolis

Een natura zorgverzekering is vaak het voordeligst, dit komt doordat het een verzekering is met strenge polisvoorwaarden. Deze voorwaarden houden in dat je bij een naturapolis beperkte zorgkeuze hebt. Voor bepaalde ingrepen mag je alleen gebruik maken van een zorgbehandelaar waar de zorgverzekeraar een contract mee heeft afgesloten. Dit kan inhouden dat je langer moet reizen naar een ziekenhuis of dat je bepaalde medicijnen alleen bij een online apotheek kunt bestellen. Dit geldt niet voor spoedeisende hulp. Voor spoedeisende hulp kan je bij elk ziekenhuis terecht.

De zes grootste valkuilen bij het afsluiten van een nieuwe zorgpolis

Niet alle ziekenhuizen zijn gedekt

Bij sommige basisverzekeringen (online-natura) kan je niet in alle ziekenhuizen terecht voor planbare zorg, zoals het maken van een röntgenfoto, een oncologische behandeling of een knieoperatie. Dit soort verzekeringen worden ook wel budgetpolissen genoemd. Zoals al eerder gezegd kan je voor spoedeisende hulp wel in alle ziekenhuizen terecht.

Lage vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg

Bij een naturapolis moet je een aanzienlijk deel van een niet-gecontracteerde zorg betalen. Een voorbeeld is dat verzekeraar Just maar 60% vergoed van het gemiddeld gecontracteerde tarief. Bij de meeste vergelijkbare naturapolissen is dit 75%.

Voor niet-gecontracteerde fysiotherapie vanuit de aanvullende verzekering vergoedt Just helemaal geen kosten. Let daarom op welke zorgaanbieder je kiest. Bij gecontracteerde aanbieders wordt de rekening namelijk 100% vergoed.

Nepkorting bij een collectief

Een derde valkuil is zogenaamde korting die op collectieve zorgverzekeringen wordt gegeven. Door het geven van hoge kortingen lijkt een collectieve verzekering aantrekkelijk. Hierbij wordt vaak vergeten dat de korting die wordt gegeven van toepassing is op een verzekering is die van zichzelf al hoog is geprijsd. Uit onderzoek blijkt ook dat verzekeringen zonder collectieve korting voordeliger zijn. De kans is ook klein dat de verzekering die je werkgever aanbiedt de beste keuze is voor jou. Kijk dus voor jezelf na welke verzekering het beste bij jou past.

Een online zorgverzekering

Veel goedkope zorgverzekeringen zijn zogenaamde ‘internet zorgverzekeringen’. Bijna alles is online en er is geen correspondentie met de verzekeraar. Declaraties moeten dan online worden ingediend. Je kan alleen via de online omgeving je zorggebruik en eigen risico inzien en je herhaalrecepten en hulpmiddelen moet je online bestellen. Deze goedkope polis kan voor jou voordelig zijn. Toch zijn er genoeg mensen die niet handig zijn met het internet en de declaraties liever opsturen. Een internet verzekering is dan niet handig.

Meer premie dan vergoeding

Het maakt niet uit welke zorgverzekering je afsluit: je moet altijd opletten dat je niet meer premie betaald dan je aan dekking gebruikt. Het klinkt in eerste instantie heel logisch maar heel veel Nederlanders zijn onnodig verzekerd. Geld apart zetten voor onvoorziene kosten is soms voordeliger dan jezelf verzekeren.

Bijvoorbeeld: je gaat twee keer per jaar naar de tandarts en je hebt tot nu toe geen echte gebitsproblemen. Tandartskosten zijn gemiddeld 80 euro per jaar en een tandartsverzekering kost boven de 100 euro per jaar. Dan is het dus voordeliger om geen tandartsverzekering af te sluiten.

Een wachttijd

Bij sommige aanvullende verzekeringen geldt een wachttijd. Hierbij moet je 12 maanden of langer verzekerd zijn voordat je gebruik kunt maken van één of meerdere dekkingen. Een wachttijd kan gelden bij orthodontie tot 18 jaar, orthodontie vanaf 18 jaar en bepaalde tandartskosten zoals het zetten van kronen, bruggen en implantaten. Tijdens zo een wachttijd moet je wel premie betalen. Als je deze dekkingen niet direct nodig hebt is het niet erg om te moeten wachten, los van dat je al wel premie betaalt. Bovendien, als je voor volgend jaar een dekking wilt dan is een wachttijd een enorme valkuil.

Meer weten?

Heb je nog andere vragen over zorgverzekeringen? Verzekering.nl heeft veel informatie over zorgverzekeringen en andere verzekeringsproducten. Ook kun je snel en eenvoudig zorgverzekeringen vergelijken. Pas de filters aan naar jouw situatie, zo krijg je alleen de zorgverzekeringen te zien die echt passen bij jouw voorkeuren.

Scroll naar boven