Zakelijk

Premie zorgverzekering 2023

Wat verandert er voor jou?

Alle wijzigingen in de zorgpremies op een rijtje

Een zorgverzekering is een verzekering waarmee iedere inwoner in Nederland wel te maken krijgt. Het is in Nederland immers wettelijk verplicht voor iedereen om je te verzekeren met zorgverzekering. Het kan dus vrij interessant en handig zijn om te kijken naar de veranderingen met betrekking tot je zorgverzekering in het komende jaar. Zo kun je een goed inzicht krijgen in hoe je het beste in kunt spelen op deze veranderingen. Wat verandert er precies? In dit artikel zullen we daar antwoord op geven en zullen we je op de hoogte houden van de veranderingen in de zorgverzekering van 2023. Lees gerust verder.

Premie voor de basisverzekering neemt toe

Allereerst, wat is een zorgpremie nou eigenlijk? De zorgpremie is een bedrag, dat je betaalt aan een verzekeraar om verzekerd te zijn voor zorg in Nederland. Alhoewel de inhoud van de basis zorgverzekeringen ongeveer bij iedere verzekeraar gelijk zijn, kunnen de premies sterk verschillen per verzekeraar. De premie voor zorg is in de jaren hiervoor continu gestegen. Ook in 2023 zal de stijging van de premie zorgverzekering doorzetten. Zo is er op Prinsjesdag bekend gemaakt dat de zorgpremies in 2023 zal toenemen. Met hoeveel stijgt de zorgpremie in 2023? Naar verwachting van het kabinet zal de jaarpremie met circa € 127,- toenemen tot € 1.651,- op jaarlijkse basis. De redenen voor de toename van de zorgverzekering premie in 2023 zijn onder andere: de vergrijzing, inflatie en hogere lonen in de zorg. Hieronder tref je onze top 5 premie zorgverzekering voor 2023 aan voor zowel natura als combinatieverzekeringen. Het betreft alleen zorgverzekeringen die via ons zijn af te sluiten. Het is dus mogelijk dat er een verzekeraar voordeliger is, maar dat je die niet ziet omdat wij daar geen samenwerking mee hebben.

Onze top 5 zorgverzekeringen natura 2023Maandpremie
FBTO Basis€ 126,95
United Consumers VGZ Bewuste Keuze€ 127,45
Univé Zorg Select€ 127,45
Ditzo Goede Keuze€ 128,95
Zilveren Kruis ZieZo€ 129,95

Onze top 5 zorgverzekeringen combinatie 2023

Maandpremie
VinkVink Basis (Menzis)€ 125,00
Anderzorg Basis€ 134,75
HEMA Basis€ 135,00
OHRA Combinatie€ 135,95
Nationale-Nederlanden Combinatie€ 137,45

Vergelijk zorgverzekeringen

 

Collectiviteitskorting verdwijnt in basiszorgverzekering 2023

Een collectiviteitskorting is een korting die je krijgt op je zorgverzekering als je een zorgverzekering collectief (met een grote groep mensen) afsluit. Vaak gaat dit om slechts een paar procent, omdat zorgverzekeraars in 2022 maximaal 5% korting mogen geven op de basisverzekering. Echter zal de collectiviteitskorting op de premie van de basis zorgverzekering in 2023 geheel verdwijnen. Wanneer je in 2022 kon profiteren van een collectieve korting zal je zorgpremie dus meer gaan stijgen door het wegvallen van die korting. De collectiviteitskorting op de aanvullende zorgverzekeringen mogen wel blijven bestaan.

Het eigen risico blijft gelijk voor je zorgpremie

Wat is een eigen risico nou eigenlijk? Het eigen risico is het bedrag, dat je eerst zelf betaalt aan zorgkosten uit de basiszorgverzekering totdat de verzekeraar de zorgkosten uit de basisverzekering vergoed. Je hebt bij de zorgverzekering te maken met een verplicht eigen risico. Het verplichte eigen risico was in 2016 voor het laatst gestegen van € 375,- naar € 385,-. In de jaren daarna is het bedrag van het eigen risico niet gestegen. Ook in 2023 zal het verplichte eigen risico van € 385,- gelijk blijven ten opzichte van vorig jaar. De premie van de zorgverzekering in 2023 stijgt helaas wel.

Mijn zorgpremie stijgt. Betekent dat ook meer zorgtoeslag?

Een zorgtoeslag is een bedrag waarmee de overheid mensen met een lager inkomen financieel tegemoet komt, zodat de kosten voor de zorg gedeeltelijk betaald kunnen worden. De zorgpremies voor 2023 zijn bekend en, zoals er eerder in dit artikel is aangegeven, zal de zorgpremie in 2023 toenemen. Ter compensatie voor de mensen met een lager inkomen zal de zorgtoeslag ook toenemen. De zorgtoeslag zal stijgen tot een maximaal bedrag van € 514,- voor eenpersoonshuishoudens en € 613,- voor huishoudens die bestaan uit meerdere personen. De zorgtoeslag zal op jaarlijkse basis maximaal € 1.850,- zijn voor eenpersoonshuishoudens en € 3166 voor meerpersoonshuishoudens. Niet alleen de zorgverzekering premie in 2023 zal gaan stijgen, maar dus ook de zorgtoeslag.

Vergelijk je zorgverzekering

Jaarlijks is het mogelijk om tussen 12 november en 31 december over te stappen van zorgverzekering. Het kan lonend zijn om voor jezelf diverse verzekeringen voor zorg te vergelijken, zodat jij de beste premie krijgt voor je zorgverzekering in 2023. Je zorgbehoeftes, als ook de premie en voorwaarden van verzekeringen, kunnen jaarlijks veranderen. Maak gerust gebruik van de vergelijkingstools op onze site, zodat je snel en eenvoudig de verschillende premies zorgverzekeringen in 2023 met elkaar kunt vergelijken. Vind de best passende zorgverzekering premie van 2023 via onze site.

Vergelijk zorgverzekeringen

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven