De deadlines van zorgverzekeringen op een rijtje

Ruime dekking. scherpe premies voor je zorgverzekering

Tijdens de decembermaand wordt er veel tijd, geld en aandacht besteed aan Sinterklaas, kerst en nieuwjaar. Toch is dit ook de maand waarin je veranderingen kunt doen aan je zorgverzekering. Een nieuwe dekking afsluiten of een kleinere zorgverzekering nemen. Mede dankzij de hoge inflatie van 2023 en de hard gestegen zorgpremie voor 2024, is het belangrijk om zorgverzekeringen te vergelijken en eventueel over te stappen. Lees in dit artikel welke stappen je voor welke datum moet zetten.

Bekendmaking zorgpremies

Op zondag 12 november zijn alle premies voor de zorgverzekeringen voor 2024 bekend gemaakt. Vanaf 13 november is het mogelijk om zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Zoals verwacht stijgt de zorgpremie in 2024 met tientallen euro’s. Het kabinet maakte traditiegetrouw op Prinsjesdag bekend met hoeveel er verwacht wordt dat de basispremie zal stijgen. De basispremie stijgt met €135 per jaar.

Opzeggen van je zorgverzekering

Tot en met 31 december heb je de tijd om je huidige zorgverzekering op te zeggen. Als je dit niet doet, wordt je zorgverzekering automatisch met een jaar verlengt. Op het moment dat je niet tevreden bent over je huidige zorgverzekering, of als je zorgpremie te hard stijgt, is het verstandig om ruim op tijd een zorgverzekering op te zeggen. De meeste zorgverzekeraars zeggen automatisch je oude zorgverzekering op als je bij hen een zorgverzekering afsluit. Lees verder over in welke specifieke gevallen je verder je zorgverzekering mag opzeggen.

Afsluiten van je nieuwe zorgverzekering

Ook voor het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering geldt een deadline: 31 januari. Uiterlijk 31 januari moet je een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Deze zorgverzekering gaat dan met terugwerkende kracht in vanaf 1 januari. Dit werkt alleen als je ook vóór 1 januari je oude zorgverzekering hebt opgezegd. Mocht je niet op tijd een nieuwe zorgverzekering hebben afgesloten, riskeer je een boete van € 450. Je bent in Nederland namelijk verplicht een zorgverzekering te hebben.

De belangrijke data op een rijtje

Het is belangrijk om goed te weten voor welke datum je welke stappen ondernomen moet hebben. Zo zorg je ervoor dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. De belangrijke data nog op een rijtje:

  • 12 november; de bekendmaking van de zorgpremie
  • 31 december; laatste dag om je huidige zorgverzekering op te zeggen
  • 31 januari; laatste dag om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten
Onze top 5 zorgverzekeraars

Waarop zijn de premies van de zorgverzekering gebaseerd?

De getoonde top 5 toont slechts de zorgverzekeraars waarmee wij een actieve samenwerking hebben en geeft nadrukkelijk geen totaalbeeld van de gehele zorgverzekering markt.
De hierboven getoonde vanaf premies zijn door ons zo zorgvuldig mogelijk berekend en zijn gebaseerd op de volgende gegevens:

  • Geboortedatum 01-01-1970
  • Postcode 9971 AA
  • Alleenstaand
  • Basisverzekering, zonder voorkeur voor type polis
  • Standaard eigen risico
  • Geen aanvullende dekking

Datum berekening: 13 november 2023

Zorgverzekeringen vergelijken op Verzekering.nl

Om ervoor te zorgen dat je 2024 in gaat met de juiste zorgverzekering, kun je gebruikmaken van Verzekering.nl. Op Verzekering.nl vind je allerlei handige informatie over zorgverzekeringen, zorgverzekeraars en handige tips voor het afsluiten van een zorgverzekering. Door gebruik te maken van de onafhankelijke vergelijker op Verzekering.nl, vind je een zorgverzekering die bij jou past.
Zorgverzekering 2024 vergelijken

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven