Veilig de feestdagen door: Maatregelen om inbrekers af te schrikken

Waardevolle spullen goed verzekerd hebben

Inboedelverzekering nieuws

Veilig de feestdagen door: Maatregelen om inbrekers af te schrikken

4 minuten leestijd

De gezellige decembermaand staat voor de deur, met Sinterklaas, kerst en oud & nieuw in het vooruitzicht. Tijdens deze feestdagen spenderen we vaak veel tijd buitenshuis, bij familie of vrienden. Helaas weten inbrekers dat ook, waardoor de kans op inbraken traditiegetrouw toeneemt. Volgens claims bij verzekeraars ligt het risico tijdens de feestdagen tegen inbrekers ruim 50 procent hoger dan op een gemiddelde dag. We behandelen in dit artikel de belangrijkste tips om inbraak tijdens de feestdagen te voorkomen. Ook vertellen waarom een inboedelverzekering handig is tijdens deze periode van het jaar.

Inbraak piek tijdens de feestdagen

Terwijl de winter ons omhult met kou en duisternis, genieten velen van de warmte en sfeer binnenshuis. Echter, inbrekers maken gebruik van de vroege avonden en lange nachten om hun duistere praktijken uit te voeren. Met de feestdagen in het vooruitzicht weten ze dat veel huizen tijdelijk onbewoond zullen zijn, wat traditiegetrouw resulteert in een toename van inbraak incidenten.

Tips voor de feestdagen tegen inbrekers 

Tip 1: Doe de lampen aan

Om onbezorgd te kunnen genieten van de feestdagen, is het belangrijk om preventieve maatregelen te nemen. Ten eerste is het slim om te doen alsof je thuis bent. Het inschakelen van verlichting, zowel binnen als in de tuin, geeft de indruk dat er iemand aanwezig is. Tijdschakelaars kunnen hierbij van pas komen. Installeer timers voor binnen- en buitenverlichting om de illusie van aanwezigheid te creëren, zelfs als je niet thuis bent.

Tip 2: Doe je deuren en ramen dicht

Het op slot doen van deuren en het sluiten van ramen is essentieel, zelfs voor korte afwezigheden. Het verwijderen van de sleutel uit het slot en het vermijden van verstopplekken voor reservesleutels zijn extra voorzorgsmaatregelen. Daarnaast is het raadzaam om waardevolle spullen uit het zicht te leggen om de verleiding voor inbrekers te verminderen.

Tip 3: Let op de tuin

De tuin verdient ook aandacht. Het opruimen van potentiële ‘opstapjes’ zoals vuilniscontainers en ladders voorkomt dat inbrekers gemakkelijk toegang krijgen tot hoger gelegen plekken. Het betrekken van buren bij het bewaken van elkaars woningen en het vermijden van sociale media-updates over afwezigheid zijn eveneens effectieve maatregelen.

Tip 4: Buurtparticipatie

Een buurt WhatsApp-groep kan de alertheid op verdachte situaties vergroten en het aantal inbraken verminderen. Ook het gebruik maken van buurtpreventieteams om op de hoogte te blijven van verdachte activiteiten. Wat zeker ook handig is om aan de buren te vertellen wanneer je weg gaat, dat men een oogje in het zeil kan houden

Tip 5: Beveiligingssystemen

Overweeg het installeren van een alarmsysteem. Zichtbare camera’s en waarschuwingsborden zijn krachtige afschrikmiddelen.

Tip 6: Inboedelverzekering

Tot slot, het afsluiten van een inboedelverzekering is cruciaal. Hierbij is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de specifieke eisen en voorwaarden van de verzekeraar, inclusief het doen van aangifte bij de politie.

Met deze maatregelen kun je met een gerust hart genieten van de feestdagen, wetende dat je huis goed beveiligd is tegen ongewenste indringers.

Waarom een inboedelverzekering cruciaal is?

Terwijl preventieve maatregelen kunnen helpen inbraken te voorkomen, is het essentieel om voorbereid te zijn op het onvoorziene. Een inboedelverzekering biedt bescherming tegen verlies of schade aan persoonlijke eigendommen als gevolg van inbraak, brand, of andere onvoorziene gebeurtenissen. Zowel de herstelkosten voor schade als de vervanging van gestolen bezittingen worden vergoed door een inboedelverzekering.

In tijden van verhoogd risico, zoals de feestdagen, fungeert een inboedelverzekering als een financiële vangnet. Het dekt de kosten van het vervangen van gestolen of beschadigde bezittingen, waardoor de emotionele en financiële impact van een inbraak wordt verzacht.

Het is echter belangrijk op de hoogte te zijn van de eisen en voorwaarden die verzekeraars vaak stellen bij inbraak en diefstal. Meestal wordt verwacht dat er aangifte wordt gedaan bij de politie, en bij het indienen van een schadeclaim moet bewijs van deze aangifte worden overlegd. Een bijkomend aspect om te overwegen is dat veel verzekeraars een maximumbedrag hanteren voor de vergoeding van kostbare items, zoals antiek, kunst of waardevolle verzamelingen. Als je waardevolle bezittingen in huis hebt, kan het de moeite waard zijn om te overwegen of een kostbaarhedenverzekering een zinvolle aanvulling is op je bestaande verzekering.

Inboedelverzekeringen vergelijken

Het vergelijken van inboedelverzekeringen is een cruciale stap om ervoor te zorgen dat je de meest geschikte dekking voor jouw situatie hebt. Op Verzekering.nl kun je eenvoudig verschillende verzekeraars vergelijken en de polis kiezen die het beste bij jouw behoeften past. Bescherm jezelf en je bezittingen deze winter. Neem proactieve maatregelen om inbraken te voorkomen en zorg ervoor dat je voorbereid bent met een solide inboedelverzekering. Vergelijk vandaag nog op verzekering.nl en geniet van de feestdagen met gemoedsrust.

Vergelijk inboedelverzekering

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven