Zakelijk

Opstalverzekeringsopties bij asbest gerelateerde risico’s

Vergoeding bij opstalverzekering met asbest in je huis

Opstalverzekering nieuws

Opstalverzekeringsopties bij asbest gerelateerde risico’s

3 minuten leestijd

Als je huis is gebouwd voor 1994 , bestaat de kans dat het asbest bevat. Dit is op zichzelf geen groot probleem, maar bij brand- of stormschade wil je natuurlijk dat je opstalverzekeraar alle kosten vergoedt. Helaas vergoedt je opstalverzekering bij asbest niet altijd alle schade. In dit artikel wordt er dieper ingegaan op wat de dekkingen en vergoedingen zijn van je opstalverzekering bij asbest gerelateerde risico’s. Lees hier verder meer over.

Dekkingen opstalverzekering bij asbest

Er zijn enkele verzekeraars die geen dekking bieden voor asbest bij het afsluiten van een opstalverzekering. Andere verzekeraars doen dit alleen als de verzekerde concrete plannen kan tonen om het asbest daadwerkelijk te laten verwijderen. Er zijn zelfs verzekeraars waar je asbest kunt meeverzekeren, zij het tegen een passende premie. Het varieert dus sterk per verzekeraar hoe ze omgegaan met het afsluiten van een opstalverzekering in geval van asbest. Als je asbest in je huis hebt, is het verstandig om dit grondig te onderzoeken voordat je een opstalverzekering afsluit.

De reden waarom veel verzekeraars schade door asbest niet vergoeden binnen de opstalverzekering, is omdat de kosten bij bijvoorbeeld een brand aanzienlijk kunnen stijgen door de aanwezigheid van asbest. Omdat de kosten met betrekking tot asbest hoger zijn dan bij een normale brand, is het niet zeker of de verzekeraar alles zal vergoeden.

Verbod op asbest

Bij veel huizen die voor 1994 zijn  gebouwd, is asbest gebruikt. Dit is destijds een goedkoop materiaal met nuttige eigenschappen. Asbest werd vooral toegepast voor daken van schuurtjes en garages, maar ook in de woning zelf. In de woningen werd het bijvoorbeeld gebruikt om warmte te geleiden van de centrale verwarming. Uiteindelijk streeft de overheid naar volledige verwijdering van asbest. Als je nog asbest hebt, zul je hier op termijnen vanaf moeten.

In juni 2019 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel voor een asbest verbod vanaf 31 december 2024 verworpen. Hoewel het grootste deel van de Eerste Kamer voorstander was van een asbestverbod, vond de regering dat dit verbod te overhaast werd ingevoerd. Er was bezorgdheid dat het vervangen van asbestdaken voor veel huiseigenaren onhaalbaar en kostbaar zou zijn. Nu het wetsvoorstel is afgewezen, moeten verzekeraars zelf beslissen hoe ze omgaan met asbestdaken. Het nieuwste asbestdak is al meer dan 30 jaar oud en wordt beschouwd als afgeschreven. Dit kan ertoe leiden dat sommige verzekeraars ervoor kiezen om bij schade slechts een geldelijke vergoeding uit te keren of helemaal geen vergoeding meer te verstrekken voor de waarde van het dak.

Hoge kosten bij asbestschades voorkomen?

Als je nog asbest in je dak of elders hebt, is het verstandig om dit zo snel mogelijk te laten verwijderen. Als asbest beschadigd raakt, komt er een giftige stof vrij. Daarom moet je dit door een gespecialiseerd bedrijf laten verwijderen. De kosten voor het verwijderen van asbest kunnen snel oplopen, variërend van 500 en 2.000 euro, afhankelijk van de hoeveelheid asbesthoudende materialen op je dak en de manier waarop deze zijn aangebracht. Daarbovenop komen nog kosten voor het verpakken en storten van het asbest op een door de gemeente aangewezen locatie. Het is raadzaam om een degelijke opstalverzekering af te sluiten die eventuele kosten voor de verwijdering van asbest in je dak of elders dekt, om onverwachte financiële lasten te voorkomen.

Rol van verzekeraars

Verzekeraars spelen geen directe rol in de preventie sanering van asbestdaken; deze verantwoordelijkheid ligt bij de eigenaren van de daken. Niettemin zijn verzekeraars zich bewust van de problematiek en werken ze samen met de overheid om Nederland veiliger te maken met betrekking tot asbest. Het Verbond van Verzekeraars blijft daarom betrokken bij het Programmabureau Asbestversnelling, opgezet door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, en deelt hun kennis met verschillende belanghebbenden in de sector. Daarnaast informeert het Verbond zijn leden over de laatste ontwikkelingen. Zelfs nu het voorgestelde verbod is afgewezen, blijven verzekeraars betrokken bij dit onderwerp.

Opstalverzekering afsluiten

Als je een asbestdak hebt, is het raadzaam om te onderzoeken welke opstalverzekeraars dekking bieden en wat de hoogte van die dekking is. Het is het beste om je asbest golfplaten zo snel mogelijk te verwijderen, aangezien dit ook je premie voor de opstalverzekering zal verlagen. Wil je de beste opstalverzekering voor jou vinden? Maak dan gebruik van onze vergelijkingstool. Deze vergelijker zoekt de beste verzekering aansluitend op jouw wensen en behoeften. Vergelijken, afsluiten en besparen doe je bij Verzekering.nl.

Vergelijk opstalverzekeringen

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven