Een hoger eigen risico nemen? Is dat altijd wel even handig?
Het aantal Nederlanders dat kiest voor een hoger eigen risico voor hun zorgverzekering stijgt fors. Anno 2022 maakt circa 40% van de Nederlanders de keuze om hun eigen risico vrijwillig maximaal te verhogen, terwijl dat in 2020 slechts 26% was. Maar waarom maken steeds meer mensen deze keuze? Simpelweg om de druk op hun maandelijkse kosten weg te nemen. Als je de kosten van je zorgpremie wilt verlagen, is het immers mogelijk om je eigen risico te verhogen. Des te hoger het eigen risico, des te minder zorgpremie je hoeft te betalen. Echter is deze manier van besparen niet geheel zonder risico’s. Ondanks de populariteit en aantrekkelijkheid van het verhogen van het eigen risico, kan het in veel gevallen niet voordelig voor je zijn. Zeker niet als je behoefte hebt aan zorg. In dit artikel zullen we je meer informatie geven over het verhogen van het eigen risico, zodat je zelf een goede afweging kunt maken voor je zorgverzekering. Lees gerust verder.
Wanneer moet ik eigen risico betalen?
Ben je 18 jaar of ouder en maak je gebruik van zorg uit de basisverzekering? Dan moet je het bedrag van eigen risico betalen. De Nederlandse overheid heeft een verplicht eigen risico vastgesteld op 385 euro. Dit betekent dat je eerst zelf de eerste 385 euro aan kosten voor zorg (die onder het eigen risico valt) moet betalen. Dit hoeft echter niet voor zorg, waarvoor er geen eigen risico geldt. Je kunt hierbij denken aan bezoeken aan de huisarts.
Met hoeveel kan ik mijn eigen risico vrijwillig verhogen?
De overheid heeft een verplicht eigen risico van 385 euro vastgesteld. Het is echter mogelijk om je eigen risico vrijwillig te verhogen. Maar wat zijn de keuzes? Je kunt je eigen risico vrijwillig verhogen met 100 euro, 200 euro, 300 euro, 400 euro en 500 euro. Je kunt dus het bedrag van het eigen risico verhogen tot een bedrag van maximaal 885 euro. Echter zijn er met het verhogen van het eigen risico zowel voordelen, als nadelen verbonden. Ben je benieuwd naar de voor- en nadelen? Lees dan gerust verder. In de volgende alinea’s zullen we je goed informeren hierover.
Het eigen risico verhogen. Wat zijn de voordelen nou eigenlijk?
Nederlanders staan bekend om bezuinigen. Ook op de zorgverzekering besparen Nederlanders ook het liefst hun geld. Na prijsstijgingen van zowel alle consumentengoederen, zullen ook de zorgpremies niet achterblijven. In 2023 zal de premie van de zorgverzekering naar verwachting toenemen. Zo zal een gezin (bestaande uit 2 volwassenen en 1 kind) in 2023 bijna 30 euro meer gaan betalen op maandelijkse basis. De stijgende zorgpremies drukken de Nederlanders in een hoekje. Hierdoor komen steeds meer Nederlanders met het dilemma te zitten: ‘Wel of niet eigen risico verhogen?’. Met het verhogen van het eigen risico kun je flink wat geld besparen. Zo kun je tot 300 euro per jaar besparen, als je je eigen risico maximaal tot 885 euro verhoogd.
Waarom het verhogen van het eigen risico niet altijd even handig is
Ook in het komende jaar zullen de kosten van de zorgverzekering omhoog gaan. Veel Nederlanders zoeken dan ook naar manieren om te besparen om hun zorgverzekering. Het verhogen van het eigen risico ligt dan vaak erg voor de hand. Maar is dat wel slim? Het antwoord op de vraag is nee. Als je het eigen risico verhoogt, is het verstandig om wat geld opzij te leggen voor het geval dat je zorg nodig blijkt te hebben. Veel mensen doen dit echter niet. Meer dan de helft van de mensen, die hun eigen risico vrijwillig verhogen doen dit niet. Dit kan dus als gevolg hebben dat je geen geld hebt voor mogelijke medicijnen of behandelingen, wanneer je het hard nodig hebt. Een ander fenomeen dat te zien is bij mensen die hun eigen risico vrijwillig verhogen, is het vermijden van zorg. Omdat veel mensen geen buffer opzij leggen voor het geval dat ze zorg nodig hebben, mijden veel mensen zorgverleners. Zelfs als ze zorg nodig blijken te hebben. Zij doen dit, omdat ze anders het bedrag van het eigen risico zelf moeten betalen.
Nieuw jaar en een nieuwe zorgverzekering?
Niet alleen je goede voornemens veranderen jaarlijks, maar ook de premies, dekkingen en voorwaarden van zorgverzekeringen. Als je wilt besparen op je zorgverzekering, hoeft dat niet alleen door je eigen risico te verhogen. Je kunt ook een nieuwe zorgverzekering afsluiten. In zo een geval komt het vergelijken van zorgverzekeringen goed van pas. Via Verzekering.nl kun je bijvoorbeeld gebruik maken van onafhankelijke en professionele vergelijkingstools. Door je eigen gegevens in te vullen (geboortedatum, woonplaats en meeverzekerden), kun je via onze moderne vergelijkingstools goedkope en passende verzekeringen vinden. Je krijgt bij het vergelijken een duidelijk overzicht in diverse premies, voorwaarden en dekkingen van verschillende verzekeraars. Zo kun je niet alleen geld besparen, maar ook tijd. Vergelijk de beste verzekeringen voor zorg tegen de aantrekkelijkste premies via Verzekering.nl.