Mensen met dementie hebben vaak behoefte aan dementiezorg. Dementiezorg bestaat uit een groot aantal diensten en ondersteunende maatregelen, die gericht zijn op het verbeteren van de levenskwaliteit dementerenden. Het belang van dementiezorg is groot. Vooral omdat dementerenden naarmate ze verder in het ziekteproces komen steeds meer afhankelijk worden van anderen. Het is dus goed om te kijken of bepaalde vormen van zorg gedekt worden door je zorgverzekering. Wil je meer weten over de dementie zorgverzekering? Lees gerust verder. Wij helpen je graag verder met informatie over de zorgverzekering dementie.
Voor wie is dementiezorg?
Dementie is een verzamelnaam voor ruim 50 hersenziektes. Dementie is een hersenaandoening, die geheugenverlies, functioneren in dagelijkse handelingen, en cognitieve achteruitgang veroorzaakt. Het risico op deze ziekte neemt sterk toe naarmate iemand ouder wordt. Alhoewel Dementie voornamelijk voorkomt bij oudere volwassenen, treft deze ziekte ook mensen op jongere leeftijd.
Dementie komt veel voor in Nederland. Volgens de cijfers van Alzheimer Nederland zijn er in Nederland circa 290.000 mensen, die lijden aan Dementie. Mensen met dementie kunnen beroep doen op dementiezorg. Het doel van deze vorm van zorg is het verbeteren van patiënten en het ondersteunen van nabestaanden. Naast medische zorg biedt dementie zorg ook niet medische zorg en ondersteuning aan patiënten. Voorbeelden hiervan zijn dagbesteding, verpleeghuiszorg en mantelzorgondersteuning.
Het belang van dementiezorg
Dementie kan een grote impact hebben op de mensen die lijden aan dementie, als ook voor hun nabestaanden. In veel gevallen kunnen mensen na de diagnose thuis blijven wonen. Volgens de cijfers van Zorg voor Beter woont ongeveer 70% van de gediagnosticeerde mensen nog thuis. Echter kunnen de mensen met dementie naarmate ze verder in het ziekteproces komen te maken krijgen met heftigere symptomen. Hierdoor worden meer afhankelijk van mensen in hun omgeving zoals mantelzorgers, waardoor de zorg in veel gevallen zwaarder wordt. Naarmate iemand langer in het ziekte precies zit, zal de persoon met dementie steeds moeilijker bepaalde taken zelfstandig kunnen uitvoeren.
Dementiezorg kan hierbij een belangrijke rol spelen. Het belangrijkste streven bij de zorg voor patiënten, is het zo goed als mogelijk afstemmen van de individuele behoeften van de patiënt op de aangeboden zorg. Hierdoor kan het leven van iemand met dementie vergemakkelijkt worden. Door tijdig hulp en ondersteuning te bieden, kan een persoon met dementie gedurende het ziekteproces rekenen op kwalitatieve zorg van onder andere dokters, verzorgers of mantelzorgers.
Zorgverzekering dementie
Een zorgverzekering dementie is niet een specifieke aparte verzekering. Met een dementie zorgverzekering wordt vaak verwezen naar reguliere zorgverzekering, waarbinnen er dekking en zorgdiensten worden geboden aan mensen met dementie. In Nederland is het verplicht voor iedereen om een basiszorgverzekering af te sluiten. Met een basiszorgverzekering kun je jezelf verzekeren voor noodzakelijk zorg, dus ook voor zorg gerelateerd aan dementie. Met een basiszorgverzekering kun je dekking krijgen voor diverse vormen van zorg zoals: diagnostische onderzoeken, ziekenhuisopnames, verzorging en verpleging.
Het is van belang dat je de dekking en polisvoorwaarden van je (dementie) zorgverzekering goed doorneemt, omdat deze twee factoren sterk kunnen variëren per verzekeraar. Mocht je basisverzekering bepaalde zorg niet dekken, dan kan het de moeite waard zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten. Zo hoef je niet alles uit eigen zak te betalen. Vergelijk basisverzekeringen tegen scherpe premies via Verzekering.nl.
Breed scala aan diensten en ondersteuning
Belangrijke diensten en ondersteunende maatregelen die in veel gevallen vallen onder de dementie zorgverzekering zijn:
- Thuiszorg
- Diagnose onderzoeken & behandelingen
- Medische zorg
- Ondersteuning mantelzorg
- Ondersteuning verpleegsterszorg
Betaalbaarheid & toegankelijkheid
Dementiezorg is over het algemeen goed toegankelijk in Nederland. Om in aanmerking te komen voor dementiezorg, is het belangrijk om je huisarts te benaderen of een verwijzing te krijgen naar een geschikte zorgverlener. De huisarts kan een belangrijke rol spelen in het coördineren van en verwijzen naar speciaal op dementie afgestemde dienstverlening. In Nederland worden de medische kosten die gemaakt worden in verband met dementie in veel gevallen gedekt door de basis zorgverzekering. Echter kan het soms voorkomen dat je met een eigen risico of bijdrage te maken krijgt. Lees dus goed de voorwaarden van je polis door. Zo voorkom je misverstanden.
Zorgverzekering dementie kiezen
Dementiezorg is gericht op het verbeteren van het welzijn van dementerenden. Zorg kost natuurlijk wel geld. Echter kun je voor veel noodzakelijke zorg, dus ook dementie, vergoeding krijgen vanuit de basis zorgverzekering. Echter kunnen de dekkingen en voorwaarden sterk verschillen per verzekeraar. Wordt de zorg niet gedekt door je basis zorgverzekering? Dan kun je twee dingen doen: de zorg zelf betalen of jezelf aanvullend verzekeren.
Via Verzekering.nl kun je met behulp van een onafhankelijke vergelijkingstool goed inzicht krijgen in de verschillen in dekkingen, voorwaarden, verzekeraars en premies. Op onze site geven we je de mogelijkheid om diverse verzekeringen te vergelijken met elkaar. Bekijk wat er mogelijk is voor je dementie zorgverzekering via onze site!