Zakelijk

Particulier verzekerde schade met oud en nieuw fors verminderd

Opstalverzekering nieuws

Particulier verzekerde schade met oud en nieuw fors verminderd

3 minuten leestijd
Verzekeraars hoeven de jaarwisseling van 2020 naar 2021 miljoenen euro’s minder uit te keren. De totale verzekerde schade aan woningen en auto’s tijdens de jaarwisseling bedraagt ongeveer 6 miljoen euro. De totale verzekerde schade is 8 miljoen lager dan vorig jaar. Tijdens de jaarwisseling van 2019 naar 2020 moest er aan zo’n 14 miljoen euro worden uitgekeerd. Dit jaar ligt dat dus 60% lager.

Door de lockdown die is aangekondigd op 14 december 2020 werd het verboden om meer dan 2 mensen op bezoek te hebben. Ook werd het verboden om met meer dan 2 personen (uitgezonderd gezinsleden) de straat op te gaan. Ondanks een vuurwerkverbod en de huidige coronasituatie was er net als elke andere jaarwisseling ook deze jaarwisseling schade. Hoe zit het met particulier verzekerde schade bij oudjaar? Lees dat hieronder verder.

De coronasituatie

Door het coronavirus is de werkdruk in ziekenhuizen en bij hulpverleners hoger dan ooit. Ziekenhuizen liggen vol met corona patiënten en er ligt druk bij het ziekenhuispersoneel. Naar aanleiding hiervan heeft het kabinet besloten dat er tijdens de jaarwisseling van 2020-2021 geen vuurwerk verkocht en afgestoken mocht worden. Uitgezonderd werd het F1-vuurwerk, zoals trektouwtjes, sterretjes en knalerwten. Ook mocht je deze jaarwisseling niet met meer dan 2 personen (uitgezonderd gezinsleden) de straat op. Dan zou je zeggen dat veel vuurwerkschade uit blijft, toch?

Partculier verzekerde schade

Vuurwerkschade blijft iedere jaarwisseling een groot probleem. Ondanks het vuurwerkverbod en de huidige situatie is er ook dit jaar schade. Denk aan de mensen die het leuk vinden om putten, prullenbakken en bushokjes te laten ontploffen. Vaak zijn er ook mensen die zwaar vuurwerk afsteken bij auto’s waarna de auto’s beschadigd raken. Van de 6 miljoen euro verzekerde schade aan woningen en auto’s is 1,5 miljoen euro geclaimd uit hoofde van particuliere autoverzekeringen. De andere miljoenen komen uit inboedel- en opstalverzekeringen. Ofwel, nieuwjaar blijft altijd een drukke periode voor verzekeraars en tussenpersonen. Vaak zorgt vuurwerk voor schade die lijken op een brandschade. Als vuurwerk leidt tot brandschade, en er is geen sprake van opzet, dan wordt de schade vaak vergoed.

Zelf schade gemaakt

Als je zelf schade hebt veroorzaakt aan een auto, woning of iets anders dan kan deze op jouw aansprakelijkheidsverzekering verhaald worden. Bij Verzekering.nl kun je een autoverzekering, inboedelverzekering, een aansprakelijkheidsverzekering en nog veel meer verzekeringen goedkoop afsluiten. Benieuwd? Neem een kijkje op onze website!

Wat te doen bij vuurwerkschade?

Heb je vuurwerk schade? Wanneer je hier achter komt is het handig om zo snel mogelijk schade bij uw verzekeraar of verzekeringsadviseur te melden. Je opstalverzekering dekt schade aan je woning, een autoverzekering dekt schade aan je auto en je inboedelverzekering dekt schade aan je spullen. Benieuwd of je wel goedkoop uit bent met je verzekeringen? Gebruik de vergelijker op Verzekering.nl en kom erachter of je kunt besparen.

Vuurwerkslachtoffers

Tijdens de jaarwisselingen zijn er niet alleen schades aan auto’s, woningen maar helaas ook lichamelijk. Tijdens de jaarwisseling van 2019-2020 moesten er 385 vuurwerkslachtoffers naar de spoedeisende hulp. Ook moesten er 900 mensen na afloop een bezoekje aan de huisarts brengen. Door een vuurwerkverbod voorkom je extra druk op het zorgpersoneel. Zonder vuurwerk geen slachtoffers en dus geen extra druk op het zorgpersoneel. Ondanks het landelijke vuurwerkverbod vielen er afgelopen oud en nieuw totaal zo’n 400 slachtoffers, dit zijn er 865 minder als vorig jaar.

De coronavoordelen

Concluderend kun je zeggen dat er dit jaar minder vuurwerkslachtoffers zijn en er minder particuliere schade moet worden uitgekeerd. Of het vuurwerk de komende jaren ook wordt verboden tijdens de jaarwisselingen is nog niet duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat een vuurwerkverbod zorgt voor minder schade zowel lichamelijk als materialistisch. Toch blijven veel Nederlanders van mening dat vuurwerk hoort bij een jaarwisseling. Of het vuurwerkverbod zich voortzet gaan we mee maken.

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven