Alternatieve geneeswijzen: hoe verzeker je jezelf goed?

Zorgverzekering nieuws

Alternatieve geneeswijzen: hoe verzeker je jezelf goed?

2 minuten leestijd
December is aangebroken; de enige maand waarin je kunt overstappen van zorgverzekeraar! Naast de verplichte basisverzekering kun je jezelf in deze maand aanvullend verzekeren voor bijvoorbeeld de fysio. Ben je een liefhebber van alternatieve geneeswijzen zoals homeopathie of bijvoorbeeld acupunctuur? Dan is het handig om je nu alvast te verdiepen in de verschillende aanvullende verzekeringen van zorgverzekeraars. Zo betaal je nooit te veel.

Onder alternatieve geneeswijzen worden geneeswijzen verstaan die niet onder de gewone medische zorg vallen. Vaak zijn deze behandelingen niet wetenschappelijk bewezen en deze geneeswijzen vallen dan ook niet onder het basispakket. Als je toch op een alternatieve wijze behandeld wilt worden kun je het beste een aanvullende verzekering afsluiten. Door het afsluiten van een passende aanvullende verzekering hoef je niet bang te zijn voor torenhoge rekeningen.

Vergoeding alternatieve geneeswijzen

Hoewel je jezelf dus aanvullend kunt verzekeren voor alternatieve geneeswijzen, betekent dat niet dat jouw zorgverzekeraar al de verschillende alternatieve behandelingen vergoedt. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat acupunctuur wel onder de aanvullende zorgverzekering van jouw verzekeraar valt, maar haptotherapie niet.

Verdiep je dus van tevoren goed in het aanvullende zorgpakket van jouw zorgverzekeraar zodat je zeker weet dat jouw toekomstige behandelingen vergoed zullen worden. Je aanvullend verzekeren wordt steeds lastiger.

Extra kosten alternatieve geneeswijzen

Je verdiepen in het aanvullende zorgpakket van jouw zorgverzekeraar houdt meer in dan alleen maar kijken naar de behandelingen die vergoed worden. Vaak vergoeden verzekeraars namelijk maar een maximaal bedrag per dag of per behandeling. Ook is het noodzakelijk dat jouw alternatieve behandelaar een contract heeft afgesloten met jouw zorgverzekeraar. Als dat niet het geval is kan het zijn dat je de volledige rekening of in ieder geval een groot deel hiervan zelf moet betalen.

De waardering van alternatieve geneeswijzen

Naast het feit dat alternatieve geneeswijzen vaak gecombineerd worden met gewone medische zorg, vinden Nederlanders alternatieve geneeswijzen erg waardevol. Alternatieve genezers worden gemiddeld maar liefst met een 7,9 beoordeeld. Een kwart van de Nederlanders meldt dat zij evenveel waarde hechten aan alternatieve behandelingen als aan de normale zorg. De website van het CBS vertelt je meer over het onderzoek naar alternatieve en reguliere zorg.

Verschillende alternatieve geneeswijzen

Er zijn verschillende soorten behandelingen waar je gebruik van kunt maken. Enkele voorbeelden zijn:

Acupunctuur

Meestal worden er bij deze behandeling zeer dunne naalden in de huid van iemand geplaatst. Het doel van acupunctuur is om de geestelijke en lichamelijke gezondheid van de patiënt te verbeteren. Ook wordt deze behandeling vaak verricht wanneer iemand veel pijn heeft of wanneer iemands spieren erg gespannen zijn.

Chiropractie

Een chiropractor houdt zich vooral bezig met rugklachten, nekklachten en andere klachten die te maken hebben met de zenuwen, de wervelkolom, spieren en gewrichten. De chiropractor kraakt of rekt de botten vaak.

Homeopathie

Dit is een geneeswijze waarbij natuurlijke middelen de lichamelijke balans van iemand moeten herstellen. Wanneer het lichaam niet in balans is, kan iemand sneller ziek worden volgens homeopaten. Homeopaten voeren deze behandeling uit.

Kiezen zorgverzekeraar

Wil je zeker zijn van een passende en goedkope zorgverzekeraar voor jou? Dan is het handig om de verschillende zorgverzekeraars en de verschillende aanvullende verzekeringen met elkaar te vergelijken. Overstappen van zorgverzekeraar kan tot en met 31 december 2020 en Verzekering.nl helpt je hier graag bij. Klik hier om de verschillende zorgverzekeraars voor 2021 te vergelijken, sluit de beste verzekering af passend bij jou en bespaar vele euro’s!

Vergelijken, Afsluiten, Besparen | Verzekering.nl
Artikel delen:
Scroll naar boven